And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Monday, April 18, 2011

Ubat penyembuh syaitan dan iblis!


Ada satu kitab menyatakan bahawa syaitan itu juga sering mengalami sakit-sakit dan patah riuk kaki dan tangannya.Walaupun seteruk mana pun penyakitnya dan patah kakinya,namun ada sejenis ubat yg membantu memulihkan penyakitnya. Boleh katakan setiap hari syaitan dan iblis mengalami patah kaki dan tangan yang serius dan boleh dimasukkan ke wad ICU.

Namun kita sebagai umat Islam juga telah bersimpati dengan nasib iblis dan syaitan dan telah menghulurkan ubat secara percuma kepada mereka yang dilaknat. Di pendekkan cerita, suatu hari bapa iblis telah mengarahkan anaknya pergi mengganggu umat islam yang baru hendak solat dimasjid, apabila sampai sahaja di masjid, si anak-anak iblis ini sudah bersedia untuk menghasut dan melalaikan para jemaah.

Tiba-tiba berkumandang lah azan, maka larilah iblis lintang pukang sambil terlanggar bukit, pokok besar dan seumpamanya dan mereka lari sehingga tak terdengar lagi di telinga mereka laungan azan. Maka iblis tadi meraung sakit kerana cedera parah,patah tangan ,kaki dan sebagainya. Datanglah bapak mereka dan mengarahkan bahawa hannya ade satu saja ubat yang boleh menyembuhkan kembali kecederaan parah mereka, lalu menyuruh mereka pergi ke rumah org islam dan carilah air kencing org yang kencing berdiri dan sapulah ke tempat yg luka cedera parah. Sepantas kilat,mereka mencari org Islam yg kencing berdiri dan serta merta penyakit mereka sembuh.
 moral of the story : jangan kecing berdiri kerana anda sedang mengubati syaitan dan iblis tanpa anda sedari!! Masya'allah!!
Best Blogger Tips

Tips menghadapi kepenatan..
 

 

ADA ketikanya seseorang pekerja mengadu keletihan selepas pulang ke rumah. Mereka yang bekerja di ladang dan sebagai buruh binaan akan berasa tubuh badan letih dan sakit-sakit kerana banyak keluarkan tenaga ketika menggunakan tulang empat kerat.

Mereka yang bekerja di pejabat pula mengadu letih terutama minda dan mata kerana terlalu kerap bermesyuarat, berfikir dan menghadap komputer.

Selain memakan vitamin dan pelbagai makanan tambahan berkhasiat, seseorang pekerja boleh mengelak keletihan dengan pelbagai cara yang disyorkan doktor dan orang tua.

Jika tidak, sikap malas, lesu dan bosan akan menguasai diri hingga menjejaskan produktiviti.

Untuk menghilangkan rasa letih, beberapa petua boleh dicuba. Antaranya:

- Bersifat positif terhadap pekerjaan:

Ketika bekerja, kita hendaklah terus menyenangi apa yang kita lakukan walaupun berat dan membebankan. Kita harus ada minat dalam setiap pekerjaan yang kita buat.

- Bersantai sejenak:

Gunakan waktu istirahat untuk berehat dan bersantai. Lakukan dengan menarik nafas dalam-dalam untuk beberapa saat. Ini akan meningkatkan tenaga dan tumpuan ketika bekerja.

Jika bekerja di pejabat dan kerap menggunakan komputer, berehatlah lima atau 10 minit dengan memandang ke luar pejabat atau berbual-bual di ruang tamu. Elak menggunakan komputer secara berterusan melebihi sejam.

- Nikmati humor dan ketawa:


Pelbagai cara boleh dibuat seperti membaca komik dan kartun atau berkelakar bersama teman-teman sekerja yang boleh menimbulkan ketawa. Humor dan ketawa dapat membangkitkan tenaga dan kesegaran. Akan lebih mudah menghadapi pekerjaan dengan senyum daripada terus muram.

- Bekerja secara sistematik:

Buatlah skala dan jadual keutamaan terhadap pekerjaan yang harus diselesaikan terlebih dulu. Ini akan membuat kita tidak terburu-buru dalam bekerja.

- Banyak minum air mineral:


Air putih dapat menimbulkan kesegaran dan melancarkan metabolisme tubuh.

- Lakukan aktiviti fizik:


Untuk mengendurkan otot-otot yang mulai kaku, lakukan gerak badan atau senam ringan, di dalam atau di luar ruang kerja. Bila pejabat anda terletak di bangunan bertingkat, untuk naik-turun pilihlah menggunakan tangga daripada lif.

Jika surau pejabat anda di tingkat satu dan anda bekerja di tingkat lima, apa salahnya turun naik menggunakan tangga untuk menunaikan solat.

p/s : kalau penat, berhenti seketika..kita bukannya mesin... Best Blogger Tips

40 penyebab penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan.


Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

1. tidak sembahyang atau solat.
2. tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. makan atas pinggan yang terbalik.
4. memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri..
5. menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan.
6. berwuduk' di tempat buang air besar atau air kecil.
7. suka bersandar pada pintu rumah.
8. suka duduk di atas tangga.
9. membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
10. membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.
11. tidak membersihkan rumah.
12. membuang sampah atau menyapu dengan kain.
13. suka membersihkan rumah pada waktu malam.
14. suka tidur di atas muka.
15. membakar kulit bawang.
16. menjahit baju yang sedang dipakai.
17. mengelap muka dengan baju.
18. berdiri sambil bercekak pinggang.
19. tidur tidak memakai baju.
20. makan sebelum mandi hadas.
21. tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
23. lambat pulang dari masjid.
24. doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak.
25. kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.
26. suka memadam pelita dengan nafas.
27. membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
28. membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. memakai seluar sambil berdiri.
31. memakai serban sambil duduk.
32. mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. makan dengan menggunakan dua jari.
34. berjalan di antara kambing.
35. berjalan di antara dua perempuan.
36. suka mempermainkan janggut.
37. suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38. meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. suka menggigit kuku dengan mulut.
40. mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
41. mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
42. menguap ketika solat.
43. meludah di tempat buang air besar atau air kecil. Best Blogger Tips

why does a married man have an affairs

 

Overview

Affairs are an unfortunate but all too common occurrence in marriages all across the world, and they are one of the leading causes of separation and divorce. There is usually no single reason that explains why a married man chooses to have an affair, but some of the more common catalysts can be boredom, a midlife crisis and a desire for exotic thrills.

Marital Boredom

After many years of marriage, some men simply become bored with their wives--and wives no doubt become bored with their husbands. This phenomenon is more likely if the pair doesn't have that much in common to begin with. To compensate, affair-having men seek the company of women outside the marriage. They're not looking for another girlfriend or wife-like figure, just a temporary outlet to have some carnal fun, free from the obligations of a serious relationship.

Feelings of Separation

Over the years, some husbands and wives drift apart. Very rarely is one side or the other solely at fault, and it usually takes more than a few circumstances to create the gulf of separation. Whatever the cause, once there is a barrier between a married couple, affairs on both sides are likely to be the result. If the feelings of apartness were caused by a temporary grudge in the wake of a brief fight, there's a greater chance of getting back together. But if husband and wife have been going in opposite ways for years, an affair is likely to serve as the final nail in the relationship's coffin.

Access to Other Women

Temptation can weaken even faithful men. Despite having a wife he loves, a great family and seemingly everything a man could want, the lust for flesh can be a very powerful driver, and the more opportunities a man has, the more likely he is to act on latent desires. High-powered businessmen, athletes and even world travelers have considerably greater access to women than regular guys working 9-to-5 jobs, and as such, face greater temptation to be unfaithful. This does not excuse adultery, but makes it more likely.

Midlife Crisis

The male midlife crisis is a much-lamented phenomenon that can result in all kinds of unpredictable behavior. Erratic and expensive purchases of cars, boats or planes; sudden desires to quit or change work; and extramarital affairs have all been part and parcel of a midlife crisis for many men. This is tragic for a cheating man's wife, but does offer the hope that in time, once the crisis is past, he will return to normal and attempt to mend the marriage.

The Thrill of It

Sometimes a man has affairs solely because the excitement of conducting it serves as a turn on. He might love his wife, and not be particularly enamored of his mistress, but the elaborate process he needs to go through to rendezvous with the paramour, conduct the affair. Keeping it all a secret can provide a thrill that the blissful consistency of matrimony can't compare to. Men of a hedonistic, self-indulgent bent are particularly prone to this behavior.
Best Blogger Tips

Why Islam being treated this way?Best Blogger Tips

Pantun mari bersolat


 Apasal la aku malas solat,
 Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang - bayang,
 Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
 Berdiri tanpa roh malam & siang...

 Apasal la aku malas solat,
 Kerja dah best keluarga pun dah senang,
 Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
 Takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.....

 Apasal la aku malas solat,
 Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,
 Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
 Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang...

 Apasal la aku malas solat,
 Main bola aku sanggup sampai petang,
 Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,
 Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang...?

 Apasal la aku malas solat,
 Aku kena ingat umur Kita bukannya panjang,
 Pagi Kita sihat petang boleh kejang,
 Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang....

 Apasal la aku malas solat,
 Siksa neraka Cuba la aku bayang,
 Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
 Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh
 Halang!!!
Best Blogger Tips

Salah Satu Cara Nak Elak Kemalangan Jalan Rayaspeed control device 1 Salah Satu Cara Nak Elak Kemalangan Jalan Raya Aku rase selain speed-trap ape kate buat macam ni, heh…gerenti kereta yang lalu kat sini perlahankan kenderaan diorang. Jimat kos korek idung Salah Satu Cara Nak Elak Kemalangan Jalan Raya


speed control device 2 Salah Satu Cara Nak Elak Kemalangan Jalan Raya
speed control device 3 Salah Satu Cara Nak Elak Kemalangan Jalan Raya Best Blogger Tips

kuiz ringkas


1) Lubang ape yang rasanye hangat, nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pas tu tido balik.
2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M
3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.
4) Binatang ape power Karate?
Answer: Kuda belang. Cube kira brape black belt dia ade.
5) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.
6) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis TARIK
7) Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki…siapakah saya?
Answer: Pembohong…
8) Apa dia Jauh di mata, dekat di hati?
Answer: Usus
9) binatang tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu
10) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak
11) Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan buaya
12) Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Answer:
- Sekretari baik………………Selamat pagi tuan
- Sekretari kurang baik………..Dah pagi ni tuan
13 ) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang…hehe
15) Sape yang kalau dipanggil, diemenjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur
16) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung dan Tahi telinga
17) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah kringgg bole diangkat…
18) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sapen nak cabut pokok kelapa gile ape… Best Blogger Tips

Ayam ka Penguin ka?du 07.1 Ayam ka Penguin ka?
BEIJING – Seekor ayam betina milik seorang petani, Lu Xi berjalan seperti penguin di wilayah Jiangsu, lapor sebuah akhbar semalam.
article 0 0A9CB2D1000005DC 516 468x439 Ayam ka Penguin ka?
Ayam itu tidak pernah terbang dan kerap melihat ke arah air dengan memikirkan ia boleh berenang.
Gelagat pelik yang diberi nama jolokan Mumble oleh pihak media itu menyebabkan ia terselamat daripada menjadi hidangan masakan oleh tuannya.
Menurut Xi, ayam itu memiliki kepak yang kecil seperti penguin menyebabkan ia berjalan secara tegak dan tidak boleh terbang seperti ayam lain. – Agensi Best Blogger Tips

Koleksi Kalendar KreatifKalendar pun ade macam-macam jenis. Jom tengok kalendar jenis yang pelik-pelik ni…
calendars1 Koleksi Kalendar Kreatif
calendars2 Koleksi Kalendar Kreatif
calendars4 Koleksi Kalendar Kreatif
calendars3 Koleksi Kalendar Kreatif
calendars6 Koleksi Kalendar Kreatif
calendars8 Koleksi Kalendar Kreatif
calendars9 Koleksi Kalendar Kreatif Best Blogger Tips

Cara Selamat nak tidur di pejabatsleep work1 Cara Selamat nak tidur di pejabat
Nak tidur kat pejabat? Senang je…pejamkan mata korang pastu tampal je sticker ni….mesti takde orang perasan punyer….
sleep work2 Cara Selamat nak tidur di pejabat
tapi kalau dah lame sangat mata korang tak berkelip, ade orang perasan la kot….
P/S: korang akan lagi kantoi kalau berdengkur ketawa Cara Selamat nak tidur di pejabat Best Blogger Tips

Simbolik Seni orang aismeltingmen1 Simbolik Seni orang ais
Ya, Ais mudah cair. Orang-orang ais ni merupakan simbolik kepada ais di kutub utara yang semakin cair akibat dari suhu pemanasan global. Pergg…aku rase post aku baru-baru ni asyik citer pasal suhu dunia je. Mungkin bagi kite bende ni tak penting tapi korang fikir la…kalau ais ni terus cair, semua pulau kat Malaysia boleh tenggelam, silap-silap Malaysia pun hilang kat peta dunia. (tapi mungkin dalam masa 100 tahun lagi kot) waaa Simbolik Seni orang ais

meltingmen2 Simbolik Seni orang ais
meltingmen3 Simbolik Seni orang ais
meltingmen4 Simbolik Seni orang ais Best Blogger Tips

Kesan Minum AIS.Hebahkan kepada kenalan anda dan yang anda sayangi   Kesan Minum AIS   Baca dan terus sebarkan kepada teman dan kenalan anda.     Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ....    Artikel ini berguna untuk semua.   Bukan sahaja amalan meminum air panas ...selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!.  Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah  akan mendapat faedah dari amalan ini.    Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca.   Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan.  Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak  yang baru kita makan.  Ia akan memperlahankan penghadaman kita.    Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan   menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan   menuju  ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.  Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.     :Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!    Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.    Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.    Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada  serangan pertama  serangan jantung.    Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa.  Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.    Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..    Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...  PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa.  Baca ini..... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!.    **Jadilah teman yang setia dan teruskan menghantar artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi.....!! Best Blogger Tips

SYIRIK CINTA (SYIRK AL-MAHABBAH)
Terjemahan:

Surah Al Baqarah: 165 -167

Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan tandingan selain Allah, mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman sangat cinta kepada Allah. Dan seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa (pada hari kiamat), bahawa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya dan bahawa Allah amat besar siksaan-Nya (nescaya mereka menyesal).

(Iaitu) ketika orang-orang yang diikuti itu berlepas diri dari orang-orang yang mengikutinya, dan mereka melihat siksa; dan (ketika) segala hubungan antara mereka terputus sama sekali.
Dan berkatalah orang-orang yang mengikuti: Seandainya kami dapat kembali (ke dunia), pasti kami akan berlepas diri dari mereka, sebagaimana mereka berlepas diri dari kami". Demikianlah Allah memperlihatkan amal perbuatannya menjadi sesalan bagi mereka; dan sekali kali mereka tidak akan keluar dari api neraka.

Tafsir Ayat:
(165) Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah)
Sebelum ayat ini Allah menyatakan bahawa hanya Dia Yang Maha Esa (Wahid) yang berhak disembah. Dan Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang (Al Rahman dan Al Rahim) dan tetap akan menerima tobat hamba-hambaNya sekiranya mereka kembali kepangkal jalan.

Dalam ayat diatas Allah menyatakan sikap sebahagian manusia ada yang mengambil tandingan tandingan sebagai sembahan mereka selain daripada Allah. Mereka mengikuti secara membabi buta arahan dan larangan pemimpin pemimpin mereka. Mereka mencintai pemimpin mereka sebagaimana mereka mencintai Allah. Mereka menyamakan pemimpin mereka dengan Allah dalam hal kepatuhan (taat) dan pengagungan (ta'zim)

Mereka mendekatkan diri mereka (taqarrub) kepada pemimpin mereka sebagaimana mereka bertaqarrub kepada Allah. Ini disebabkan sikap mereka yang tidak mengharap apapun dari Allah kecuali dengan menjadikan pemimpin pemimpin mereka sebagai perantaraan (tawassut) agar makbul permintaan mereka. Mereka sebenarnya telah mempersekutukan Allah (SYIRIK) kerana KECINTAAN ini.

Syirik jenis inilah yang sedang melanda sebahagian umat Islam dewasa ini. Sikap mereka yang keterlaluan mengagung agungkan pemimpin, mendakwa kononnya mereka orang suci lagi kasysyaf dan dapat mengetahui perkara ghaib. Jika ditimpa malapetaka atau kesusahan mereka segera menyebut nyebut nama pemimpin yang mereka agung agungkan itu agar terhindar dari malapetaka.

Inilah yang dimaksudkan dengan menyamakan CINTA kepada mereka dengan CINTA kepada Allah. Kerana mereka tidak mengharap satu apapun dari Allah melainkan dengan menjadikan pemimpin mereka seumpama Allah. Mereka segera menyandarkan harapan mereka kepada pemimpin yang mereka agungkan ketika memerlukan pertolongan sebagaimana mereka menyandarkan harapan mereka kepada Allah Yang Maha Pencipta.

Ketika mereka memerlukan pertolongan, mereka bukan hanya ingat kepada Allah, tetapi juga perlu mengingat dan menyebut nama orang-orang yang mereka kasihi seperti Syekh Abdul Qadir Jailany, Nabi Khaidir, Syekh Rifa'i, Syekh Badawy, Abuya Asy'ari At Tamimy dan lain lain. Perbuatan ini sama dengan keyakinan Hindu yang mendakwa bahawa dewa dewa suci dapat menolong mereka, dan inilah sebabnya mereka merasa perlu mencintai dewa tertentu, sebab tanpa menyebut nama nama dewa tertentu nescaya doa mereka tidak akan makbul.

Kalau orang Hindu memuja patung dan gambar dewa yang mereka kasihi yang tergantung didinding dinding kuil atau rumah rumah mereka. Tetapi hari ini terdapat dikalangan umat Islam yang memiliki akidah yang lebih buruk dari itu. Mereka bawa gambar pemimpin yang mereka kasihi itu dimana mana saja; dalam van, restoran, malahan digantung disetiap dada pengikut setianya. Dan tidak mustahil sedikit masa lagi (jika tidak dibendung segera) mereka akan meletakkan gambar pemimpin yang mereka kasihi ditempat tempat ibadah mereka dan di bilik bilik wad supaya dapat menatap wajah pemimpin hingga ke akhir hayat, dengan harapan supaya kelak dia boleh memberi syafaatt atau pertolongan pada Hari Pembalasan.
Adapun orang-orang yang beriman sangat cinta kepada Allah.
Jika dibandingkan antara cinta Mushrik kepada pemimpin yang mereka agung agungkan itu, maka cinta Mukmin kepada Allah adalah lebih mantap lagi. Ini disebabkan kerana cinta Mukmin kepada Allah adalah bulat dan padu, tidak berbelah bagi. Mukmin mengikhlaskan cinta mereka hanya kepada Allah, tidak kepada yang lain. Sedangkan musyrik tidak demikian, mereka mempersekutukan cinta antara Allah dan pemimpin, cinta mereka berbelah bagi. Sebagaimana cinta mereka kepada Allah tidak bulat dan mantap, demikian jugalah cinta mereka kepada orang yang mereka kasihi.

Mukmin hanya cinta kepada Yang Berhak Dicintai, yang dengan kecintaan inilah penyebab utama agar ia memperolehi kebaikan untuk dirinya, kebahagian dan kejayaan.

Sedangkan musyrik pula mencintai orang yang tidak berhak dicintai, yang dengan kecintaan ini pulalah yang menyebabkan kecelakaan untuk dirinya, kemusnahan dan kerugian.
Dan jika seandainya orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa (pada hari kiamat), bahawa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya dan bahawa Allah amat berat siksa-Nya (nescaya mereka menyesal).
Dalam ayat ini pula Allah memberi amaran keras kepada orang-orang yang mencintai tandingan tandingan selain Allah, iaitu jika mereka mengetahui azab apakah yang bakal mereka terima kelak di akhirat akibat perbuatan syirik mereka itu bahawa pemimpin yang mereka agungkan itu tidak dapat menolong mereka dan semua kekuatan hanya ada ditangan Allah, nescaya mereka akan tahu dan sadar bahawa kekuatan yang mentadbir alam akhirat, Dialah juga sebenarnya yang mentadbir alam dunia ini. Mereka akan menyesal kelak tidak habis habisnya kerana mereka telah sesat disebabkan mempersekutukan Allah.
(166) (Iaitu) ketika orang-orang yang diikuti berlepas diri dari orang-orang mengikutinya, dan mereka melihat siksa; dan (ketika) segala hubungan antara mereka terputus sama sekali.
Pada hari berhisab nanti akan sia sialah harapan para pengikut kerana orang-orang yang diikuti dan diagung agungkan selama ini ternyata tidak boleh membantu mereka sedikitpun walaupun sebesar atom (zarrah). Ini tidak sebagaimana yang mereka sangka ketika di dunia. Orang-orang yang dipuja dan disanjung selama ini ternyata berlepas tangan dari mereka.

Pada waktu inilah mereka baru menyedari bahawa pemimpin yang mereka kasihi itu ternyata " pembohong besar ". Harapan mereka selama ini iaitu dengan mengasihi pemimpin kiranya akan mendapat manfaat dan pertolongan disana ternyata sebaliknya berganti menjadi kerugian yang amat besar dan penyesalan yang tidak berkesudahan. Suasana ini tergambar pada ayat berikut:
(167) Dan berkatalah orang-orang yang mengikuti: Seandainya kami dapat kembali (ke dunia), pasti kami akan berlepas diri dari mereka, sebagaimana mereka berlepas diri dari kami.
Para pengikut berkata: Ya Allah, kiranya kami dapat kembali ke dunia nescaya pasti kami akan mengikuti jalan yang benar (HAQ), kami akan memurnikan tauhid kami dan tidak akan mempersekutukan Engkau dengan siapapun, kami hanya akan berpandukan kepada Kitab-Mu dan Sunnah Rasul-Mu; Kemudian setelah mati kami dihimpunkan untuk dihisab, lalu kami akan berlepas diri dari pemimpin pemimpin yang sesat sebagaimana mereka berlepas diri daripada kami, kami akan bahagia dengan amalan kami, dan mereka akan menderita dengan amalan mereka.

Demikianlah Allah memperlihatkan kepada mereka amal perbuatan mereka menjadi sesalan bagi mereka; dan sekali kali mereka tidak akan keluar dari api neraka.

Jadi yang diperlihatkan kepada mereka di akhirat bukan hanya siksaan, tetapi amal perbuatan mereka juga turut diperlihatkan oleh Allah. Untuk apa amal perbuatan mereka itu turut diperlihatkan? Supaya menjadi pengajaran bagi mereka bahawa perbuatan mengagung agungkan pemimpin secara keterlaluan itulah sebenarnya yang menjadi penyebab utama yang akhirnya membuat mereka menyesal dan disiksa di akhirat.

Kesan amal perbuatan seseorang memang tidak kelihatan di dunia ini, tetapi ia akan menjadi nyata di akhirat nanti, apakah akan membawa kebahagiaan atau kecelakaan.

Atas dasar itulah maka kita jangan mudah terpedaya dengan kehebatan seseorang pemimpin di dunia ini, walaupun ia mampu melakukan perkara yang luar biasa atau " khawaariq al ‘aadat ". Bagi kita tempat rujukan yang paling selamat dan telahpun mendapat jaminan Nabi SAW ialah Al Quran dan Sunnah Nabi SAW.
Best Blogger Tips

FITNAH ITU AMAT BERBAHAYA.


Pisau-dapur-berdarah

Menjelang PRK di dua kawasan DUN, pelbagai fitnah boleh kita baca di blog-blog politik tentang calun dari parti politik yang akan bertanding. Perkara begini sudah menjadi mainan politik mereka sejak dahulu lagi bertujuan untuk mencapai kemenangan tanpa memikir betapa beratnya dosa fitnah ini. Kesan buruk dari fitnah boleh memecahbelahkan perpaduan umat Islam yang begitu ghairah dengan kemenangan yang sementara yang tidak memberi apa-apa kebaikan kepada rakyat. Jangan kita bersekongkol dengan orang yang suka membuat fitnah kerana kita akan diseret bersama dengan mereka ke neraka nanti. (Istighfirullah 100x).

Yang paling hina adalah tukang buat fitnah yang diupah untuk menjatuhkan parti lawan. Tukang fitnah ini tidak memperdulikan soal dosa, haram dan halal kerana bagi mereka adalah duit. Begitu hina sekali mereka ini yang mengada-gadakan fitnah yang diadakan untuk memburuk parti lawan. Upah pun taklah seberapa. Tapi sebenarnya mereka menempah tiket ke neraka jahannam. Jika boleh jangan cari rezki yang macam ni bagi anak bini makan. Kasihan anak-anak dan bini yang tidak berdosa. Tukang angkat najis pun lebih mulia dari suami kamu. 

Dahulu penulis pun ada sebuah blog politik. Tetapi disebabkan berita yang diterima dan maklumat yang belum pasti kebenarannya. Maka ditutupkan sahaja blog tersebut dari menyebar berita samada betul atau tidak. Tidak ada apa yang nak dibanggakan dengan blog politik yang ramai pengunjungnya tetapi kerana takut tersilap penyampaian maklumat dan menjadi fitnah pula. Lebih takut pada Allah swt yang membuat penulis jarang masuk tajuk politik dan memberi tumpuan sepenuhnya pada penyampaian dakwah Islam. 

Kepada bloggers lain yang cuba meniru bloggers blog politik, elakkan penyampaian berita yang kurang pasti kebenarannya. Jika anda tersilap, segala pahala dari amal ibadah akan hilang dan anda akan menjadi muflis di akhirat nanti.

Firman Allah swt bermaksud; 
“Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal yang baik bagi mendapat) keampunan daripada Tuhan kamu, dan (mendapat) syurga seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang bertakwa,” (Surah Ali Imran, ayat 133).
Masa adalah kehidupan dan ladang amalan. Perlu diinsafi masa adalah nikmat yang sepatutnya dimanfaatkan sebagai modal penting menjejak keredaan Ilahi. Kedudukan seseorang di sisi Allah selain ditentukan keimanan dan amal salihnya, kerana faktor kesegeraan dan semangat dalam melaksanakan amal salihnya.

Bersegera melakukan amalan soleh kerana ia antara inti utama ajaran Islam. Rasulullah SAW menasihati para sahabat bersegera melakukan amal salih sebagaimana sabda Baginda bermaksud; 
“Bersegeralah melakukan amal soleh (kebajikan), (kerana) akan berlaku fitnah seumpama malam yang gelap gelita. Dalam keadaan itu, terdapat seorang pada paginya mukmin, petangnya menjadi kafir. Dan begitu juga sebaliknya seorang yang petangnya kafir, kemudian pada sebelah paginya, dia menjadi mukmin. Dia menjual agamanya demi kepentingan dunia yang sedikit,” (hadis riwayat Muslim).
Dalam hadis ini Nabi SAW menggesa umat Islam memperbanyakkan amalan soleh dan bersegera melakukannya serta tidak menangguh amalan terbabit. Ini kerana, akan datang suatu masa nanti berlaku fitnah atau malapetaka besar yang menjadi penghalang bagi seorang mukmin melaksanakan amalan kebaikan.

Fitnah itu berlaku tanpa diketahui sebabnya dan ia merebak dalam kehidupan manusia tanpa disedari. Mereka tidak dapat menghalang apatah lagi meninggalkannya. Ia umpama malam yang gelap gelita. Pada ketika itu, manusia sibuk menghadapi fitnah ini, maka terhenti amalan kebaikan yang sepatutnya dilakukan demi menjamin kejayaan dunia dan akhiratnya.

Kedahsyatan fitnah dan malapetaka ini berlaku sehingga seseorang Muslim itu menjadi seorang mukmin pada paginya dengan mendirikan solat, mengerjakan ibadat dituntut, mendirikan syiar Islam, akan tetapi pada waktu petangnya kufur kepada Allah SWT.

Imannya tidak kukuh, sekukuh iman para sahabat yang dididik Rasulullah SAW. Kelemahan iman ini menyebabkan seseorang itu menjual agamanya semata-mata ingin mendapatkan habuan dunia yang bersifat sementara.

Neraca penilaian di dalam diri seseorang menjadi songsang, sehingga beliau melihat dunia sebagai matlamat utama, dan melihat kebahagiaan akhirat tiada nilai. Kedahsyatan fitnah dan malapetaka ini, menyebabkan iman seorang Muslim itu berdolak-dalik.

Sesungguhnya fitnah itu amat berbahaya dan dapat bergerak dengan pantas. Sekali kita membiarkannya maka selanjutnya ia bertapak dan berkembang dalam tubuh kita. Begitu cepat sehingga menyebabkan seseorang bertukar agama, menggadaikannya dengan kesenangan dunia. Maka tidak hairanlah Rasulullah SAW memperingatkan para sahabat dan umatnya sewaktu mendepani perjalanan hidup yang penuh cabaran.

Pintu fitnah ini boleh ditutup dengan amal soleh. Apa saja dilakukan dalam hidup seorang Muslim akan menjadi amal kebaikan.

Bercakap benar dan tidak bohong itu amalan mulia. Mendoakan kesejahteraan untuk saudaranya seislam tanpa pengetahuan mereka, juga amal salih dan lain-lain amalan kebaikan yang berlangsung dalam setiap sendi kehidupan umat sejagat. Allah SWT adil kerana memberi peluang kepada hamba-Nya, baik miskin mahu pun kaya, masing-masing memiliki kesempatan melakukan amal kebajikan dan mendapat keredaan. Lebih daripada itu, sesuatu amal tidak dilihat dari sudut kuantiti, tetapi dilihat dari sudut motivasi dan niatnya. Pendek kata, kualiti amal seseorang itu amat bergantung kepada motivasi dan niatnya.
Best Blogger Tips

Wow Saya dapat 2K dari pihak NUFFNANG


hihi assalamualaikum kepada anda yang sudi datang
dan membaca n3 saya di sini...
hurm pada hari ini saya ingin berkongsi tentang pendapatan
Nuffnang.....
adakah anda meletakkan ads nuffnang pada blog anda??
sudahkah anda mendapat Earning??
dan berapa lamakah anda mengambil masa
untuk Cash Out?


itu saja dari saya pada malam ini terima kasih....
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
sebenarnya itu bukan check nuffnang saya la..hehe sory all 
sebab yang menipu anda semua..check tu dari google 
saya search je..huhu....sekian terima kasih..
Best Blogger Tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts