And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Wednesday, April 20, 2011

Suara Rakyat: MPK Kemaruk Duit Saman Parking, Arahkan Peguatkuasanya


KUANTAN - Orang ramai yang berkunjung ke program Sambutan Hari Pengguna peringkat kebangsaan di Padang MPK 2 dekat sini, kecewa dengan "Pesta Saman Parking" yang dilakukan oleh pihak Majlis Perbandaran Kuantan (MPK). Selama ini, memang sudah banyak rungutan yang diterima daripada penduduk bandar ini berkenaan tindakan "mendera rakyat" atas nama "undang-undang" yang dilakukan oleh pihak terbabit. Banyak laporan yang diterima berkenaan kes yang melibatkan "saman menyaman parking" ini. Malah, terdapat juga kejadian dimana orang awam telah "menumbuk" Pegawai Penguatkuasa MPK gara-gara sikap tidak bertimbang rasa mereka tentang isu saman parking ini. Sangkaan kami, peristiwa ini tidak akan berlaku terutamanya disaat "Hari Peristiwa" diadakan di Kuantan. Namun, ternyata ia meleset sama sekali. Malah, pihak MPK dikatakan telah mengandakan "operasi saman menyaman" ini ketika hari tersebut. Maklumlah, pada hari itu rakyat dari pelusuk negeri dan negara akan berbondong-bondong hadir ke acara seperti itu. Agak menghairankan, kerana kehadiran ramai pengunjung ke program itu telah dihadiahkan dengan "resit saman parking" pihak terbabit. Ini amatlah tidak adil buat rakyat dan ternyata Majlis Perbandaran Kuantan tidak peka dengan keperihatinan rakyat sebenarnya. Tambah malang lagi, operasi tersebut turut diadakan sehingga lewat malam.

"Kami hadir untuk memberi sokongan kepada sambutan Hari Pengguna peringkat kebangsaan yang diadakan di sini, namun kami tidak sangka tiba-tiba dihadiahkan surat saman parking oleh pihak MPK. Walhal, kami terpaksa meletakkan motorsikal kami dimerata tempat akibat kekurangan kawasan parking yang disediakan serta kehadiran ramai orang ke sini. Bayangkan kami terpaksa membayar kompuan RM20 semata-mata kesalahan terbabit, sedangkan kenderaan kami langsung tidak menghalang lalu lintas dan diletakkan secara teratur di hadapan sebuah restoran mamak" luah beberapa orang pengunjung yang kecewa dengan tindakan itu. Krew kami sempat meninjau dan mengambil beberapa keping gambar di lokasi terbabit. Ternyata, sikap dua orang pegawai Penguatkuasa MPK bersama ketua mereka amatlah mengecewakan. Dengan berpakaian seragam MPK, mereka langsung tidak prihatin dengan masalah rakyat dan sanggup mengeluarkan saman parking kepada deretan motorsikal yang diletakkan secara teratur di situ. Ketika ditanya, ketua penguatkuasa terbabit menjawab "kami melaksanakan undang-undang, jika tidak puas hati sila berhubung dengan Yang Dipertua MPK !!" katanya dengan nada keras. Teguran krew kami langsung tidak diendahkan, malah mereka itu terus dengan "rakus" mengeluarkan saman parking terhadap deretan motorsikal berkenaan. Sedangkan kenderaan terbabit diletakkan dengan teratur dan langsung tidak menghalang lalu lintas di kawasan terbabit sebenarnya. Inilah yang dipertikaikan, sikap bertimbang rasa langsung tidak wujud di kalangan mereka. Sedangkan mereka sendiri tahu bahawa kehadiran ribuan rakyat sempenan Hari Pengguna Kebangsaan, menyebabkan kekurangan kawasan meletak kenderaan. Maka sepatutnya hari tersebut diberikan keizinan kepada orang ramai meletakkan kenderaan mereka dikawasan yang didapati selamat, dengan syarat ia tidak menghalang lalu lintas.


Zalim, dua orang peguatkuasa MPK sedang berpesta saman parking
sambil disaksikan dengan bangga dan gembiranya oleh ketua mereka

Tersusun, motorsikal yang diletakkan teratur ini pun mahu disaman,
ternyata penguatkuasa MPK gagal bezakan "kuasa" dan "timbang rasa"
Tidak salah mengikut undang-undang sebenarnya, tetapi mereka juga harus bertimbang rasa. Ini kerana tarikh 24 hingga 26 Julai adalah hari peristiwa besar di kawasan itu. Maka itulah, sepatutnya mereka boleh mengambilkira situasi itu. Tambahan pula, ada pengunjung yang datang dari jauh (luar Kuantan). Ketika kejadian jam sudah menunjukkan 5.30 petang (Sabtu, 25 Julai). Ini bermakna, hari itu adalah hari cuti. Tambah mengecewakan operasi saman menyaman itu diteruskan sehingga lewat malam di lokasi yang sama. Difahamkan, bukan sahaja pemilik motorsikal menjadi mangsa malah banyak juga kenderaan biasa yang turut di saman. "Saya datang dari Kuala Lumpur, semata-mata untuk memberi sokongan kepada Hari Pengguna peringkat kebangsaan yang diadakan di bandar ini. Malah ketika sampai di Kuantan, jam sudah menunjukkan pukul 7.00 malam. Makanya saya terpaksa meletakkan kenderaan di mana-mana ruang kosong kerana semua petak letak kereta telah dipenuhi dengan kenderaan. Anehnya, selepas selesai menyaksikan acara yang diadakan saya dihadiahkan pula resit saman parking. Ini tidak adil, dan amat zalim" kata seorang pengunjung dari Cheras, Kuala Lumpur. Beliau ternyata amat kecewa, kerana terpaksa membayar kompoun RM50 atas saman terbabit. Sebenarnya ramai lagi rakyat Malaysia yang menjadi mangsa kerakusan pihak Majlis Perbandaran Kuantan ini sebenarnya. Malah, difahamkan penguatkuasa juga diarahkan berkerja 24 jam sehari semalam, dari hari Isnin hingga Ahad untuk tujuan tersebut. Ini kerana mereka tahu bahawa dengan "kompaun saman" itulah, akan membolehkan "kantung pihak berkuasa tempatan" itu bertambah dari masa ke semasa. Malah, mereka juga diberikan "target" agar setiap peguatkuasa terbabit membawa balik bilangan saman parking dalam jumlah tertentu. Inilah yang menyebabkan penguatkuasa terpaksa bermaharajalela, biar pun ketika diluar waktu pejabat dan hari cuti umum. Malah, terdapat kejadian saman parking yang dilakukan selepas jam 12.00 malam di bandar ini.


Memalukan,biarpun jam sudah menunjukkan hampir 9.20malam
namun operasi pesta saman itu tetap diteruskan tanpa belas kasihan
[Apapun, tindakan yang dilakukan oleh pihak Majlis Perbandaran Kuantan ini amatlah tidak adil buat rakyat. Mereka terpaksa hidup dalam tekanan akibat tindakan saman parking. Tambah mengejutkan tindakan saman juga sering dilakukan di kawasan Hospital, Masjid dan ketika hari-hari perayaan dan peristiwa seperti Jom Heboh TV3 dan sebagainya. Malah, kejadian terbaru ketika sambutan Hari Pengguna itu membuktikan betapa rakus dan kemaruknya pihak terbabit mahu mengaut duit secara mudah dari rakyat. Jika tiada aral melintang, kami akan menganjurkan satu demontrasi aman di ibu pejabat MPK Jalan Tanah Putih dekat sini, bagi mendesak pihak terbabit membatalkan sistem bayaran parkir berkomputer yang ternyata menipu rakyat serta mengenyang tembolok pihak terbabit. Desakan supaya sistem baru ini dikembalikan kepada sistem lama iaitu "resit kuning" kerana ia lebih relevan dan adil kepada rakyat. Bahkan, majoriti rakyat Kuantan sebenarnya sudah mengalami tindakan saman parking apabila gagal meletakkan tiket terbabit, lebih tempoh, tidak bergores dan sebagainya. Jika ia dikembalikan kepada asal, perkara ini tidak akan berlaku lagi. Kerana berapa jam kenderaan diletakkan di kawasan terbabit, maka semakin banyak resit kuning akan diterima. Ia berbeza dengan keadaan sekarang, yang lebih banyak menguntungkan pihak terbabit. Jika tradisi mendera rakyat ini terus berlarutan, maka sudah pasti mereka akan semakin benci dengan dasar-dasar kerajaan UMNO dan Barisan Nasional. Harapan untuk menyaksikan kemenangan yang lebih besar Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang pasti akan tercapai. Justeru itu, adalah disyorkan agar Menteri Besar Pahang dapat memantau perkara ini].

ps ; aku la org pertama yg lawan mpk dengan ganasnya sampai org pertama dlm kuantan kereta kena tarik oleh MPK, sampai masuk paper cina...tajuk pemandu degil, 12 pegawai yg memerhati sewaktu menarik tetapi diorg tahu ka kisah sebenarnya sampai aku melawan sebegitu... bagi aku la, kalau la pengarah MPK nie tak ditukar dngan segera, UMNO anda tunggu la PRU akan datang apa jadi kepada pahang...diorg nie sama jer ngan YAHUDI punya bisnis....dah la HARAM, ada sistem RIBA Best Blogger Tips

Penduduk kuantan bantah, Lynas hasilkan 20,000 tan sisa radioaktifKUALA LUMPUR: Ramai penduduk tempatan menentang syarikat perlombongan Lynas, daripada membina loji nadir bumi di Gebeng Kuantan, dan jumlahnya semakin membesar untuk bergabung tenaga bagi membantah projek itu.

Portal dalam talian Malaysiakini hari ini memaparkan ketakutan dan perasaan marah penduduk di kawasan sekitar tempat pembinaan loji berkenaan apabila ramai penduduk tempatan tidak yakin dan setengah daripadanya menolak terus projek tersebut.

Salah seorangnya Pekerja pelabuhan Kuantan, Saufi Harun, 43, yang tinggal di taman perumahan Balok Makmur, hanya 3 kilometer dari tapak projek berkenaan.

“Saya telah diberitahu ia dibawa sejauh 2,500km dari Australia. Kenapa tak dibuat di sana saja? Dan kemudian kami dengar rakyat Australia pun tak mahu sisa tersebut. Ada yang tak kena,” ujarnya.

Saufi, bapa kepada enam orang anak pula mendakwa terdapat tidak kurang 10,000 orang yang tinggal dalam lingkungan 5 kilometer dari loji Lynas.

Beliau juga memberitahu pernah mendengar keluhan penduduk Bukit Merah bercerita mengenai penderitaan yang dialami mereka akibat kesan radioaktif dari kilang Asian Rare Asia.

“Bila anda sebut ‘radioaktif’, penduduk jadi takut. Kami bimbang (keselamatan) generasi akan datang,” katanya.

Abdul Majid Ishak, seorang kakitangan TNB, dari Makmur Perdana pula, percaya kehadiran loji tersebut tidak membawa sebarang kebaikan kepada penduduk Kuantan dan sekitarnya.

Dia mendakwa sejak tersebarnya berita yang syarikat tersebut akan meneruskan juga pembinaan lojinya di situ, jualan rumah di sekitar kawasan tempat tinggal nya jatuh menjunam.

Lynas sebelum ini telah melabur sekitar RM700 juta untuk membina loji Lynas Advanced Materials Plant (Lamp), dan kini sedang menjalankan projek itu yang dijangka siap pada September.

Syarikat itu kononnya memberi jaminan bahawa operasi loji tersebut tidak akan mengeluarkan radiasi, dan berbeza dengan loji Asia Rare Asia yang ditutup di Bukit Merah, Perak, pada 1992.

Bagaimanapun, menurut pakar kesihatan awam, Dr T Jayabalan, projek memproses nadir bumi itu tetap akan menjejaskan kesihatan orang ramai apabila ia menghasilkan sekurang-kurangnya 20,000 tan sisa radioaktif setahun setelah beroperasi kelak.

“Walaupun Lynas dan Badan Perlesenan Tenaga Atom (AELB) menyatakan tahap radiasi lebih rendah, tetapi ianya akan berbahaya apabila terkumpul dengan jumlah yang lebih banyk.

“Mungkin AELB dan Lynas adalah betul, bahawa nadir bumi bukan radioaktif kerana ia telah disingkirkan. Apa yang mereka akan berikan kepada kita di Gebeng adalah sisa radioaktif yang dinamakan thorium,” kata Jayabalan.

Beliau juga menegaskan bahawa pelbagai istilah akan digunakan oleh industri bagi mengelirukan rakyat walaupun sedar akan bahaya radioaktif.

“Sisa radioaktif yang terhasil itu akan membawa nahas alam sekitar dan kesihatan kerana tahap radioaktif yang terhasil akan memberi kesan buruk,” ujarnya.


Satu kumpulan Facebook merancang untuk menjemput 1,000 ibu berhimpun di pantai Teluk Cempaka di Kuantan semasa sambutan Hari Ibu, untuk membantah projek nadir bumi Lynas di zon industri Geben.

azlanAcara itu dianjurkan oleh kumpulan Facebook 1M rakyat Malaysia
Tolak Projek Menara 100 tingkat, dari jam 6 petang hingga 9 malam 8 Mei.

Dalam satu kenyataan, kumpulan tersebut mendakwa loji nadir bumi akan mengakibatkan para ibu melahirkan bayi cacat.

“Bolehkah anda bayangkan penderitaannya bila cahayamata yang dinanti-nantikan oleh keluarga, dilahirkan terencat akal dan cacat anggota?

"Bolehkah anda bayangkan penderitaan jika seorang ibu terpaksa membuat keputusan sama ada hendak menggugurkan kandungan atau tidak?

“Mari kita perlihatkan keazaman penduduk Kuantan dan rakyat Malaysia membantah loji nadir bumi Lynas,” tegas kumpulan itu.

Para peserta diminta menghadiri acara tersebut bersama anggota keluarga masing-masing dan membawa sekuntum bunga teluki (carnation).

Syarikat perlombongan Australia Lynas sedang membina loji Lamp di Gebeng, yang terletak 25km di timur laut Kuantan.


Kebimbangan radiasi menular di Gebeng

Pekan industri Gebeng berhampiran Kuantan bakal menyaksikan pusat pemprosesan tanah jarang (rare earth) yang paling besar di dunia, menurut laporan akhbar harian Amerika, the New York Times (NYT).

NONEMenurut beberapa pakar yang dipetik dalam laporan itu, kebimbangan mula timbul berhubung sisa radioaktif yang bakal dihasilkan selepas projek itu beroperasi.

Pusat penapiasan bernilai RM700 juta itu sedang dibina oleh syarikat Australia, Lynas Corp. Mereka akan menghantar tanah jarang yang dilombong di barat negara itu di Mount Weld dengan kapal.

Ini adalah percubaan kedua Malaysia dalam penapisan tanah jarang, kali pertama menimbulkan kontroversi dan bantahan apabila ia cuba didirikan di Bukit Merah, Perak pada sekitar 1980an.

NONENYT memetik pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom Malaysia, Raja Abdul Aziz Raja Adnan sebagai berkata kelulusan diberikan kepada projek Lynas selepas melalui penilaian oleh pelbagai agensi kerajaan.

Katanya, bijih yang diimport dan sisa tanah itu akan mempunyai tahap radiasi yang rendah dan mampu dikendalikan dengan selamat.

“Kami telah mempunyai pengalaman dan tiada sesiapa yang akan diberikan sebarang kebebasan,” kata Raja Adnan yang merujuk kepada Bukit Merah.

NONENamun bagi seorang pengamal perubatan dan ahli toksilogi, Dr Jayabalan A Thambyappa, yang pernah merawat beberapa pesakit di Bukit Merah, beliau kurang yakin dengan kenyataan itu.

“Perkataan 'rendah' adalah semata-mata persepsi - ia adalah karsinogen,” katanya kepada NYT.

Di sebalik kebimbangan itu, kerajaan Malaysia cukup cenderung agar pusat pemprsosesan Lynas itu dibina dan telah menawarkan taraf p Best Blogger Tips

PENERANGAN PERKARA-PERKARA MUSTAHAK DIFAHAMI OLEH AHLI-AHLI PPIM DAN YANG PERLU DIFAHAMI ORANG RAMAI MENGENAI PRODUK HALALStarbucks di sahkan HARAM oleh JAKIM
Percaya atau tidak, ia telah disahkan haram oleh JAKIM. Berikut di bawah penjelasannya, Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin... (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message toour muslim friends. Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information.

Iklan ‘Coke’ Di Eropah……. .
Perhatikan Iklan di atas apa pandangan anda..? Ini adalah petikan di antara iklan iklan ‘Coke’ yang di terbitkan di Eropah  Renung renungkan lah wahai saudara saudari. Jika anda cintakan MARUAH ISLAM, sebarkanlah. Kita ANTI YAHUDI Tapi mengapa kita masih terus menyokong produk ini. Biadap sungguh mereka MEMPERSENDAKAN Islam. Masih Nak Minum Coke Lagi .?

Muqaddimah
Sebagai umat Islam yang merupakan antara kumpulan pengguna terbesar di dunia hari ini, kita harus mempunyai beberapa prinsip tetap serta jelas mengenai apa yang kita gunakan setiap hari.
.
Apakah dasar-dasar jelas yang harus mempengaruhi kita dalam membuat keputusan kita seharian sebagai pengguna? Prinsip dan dasar ini AMAT penting kerana akan menentukan masa depan dan nasib kita orang Islam sebagai kumpulan pengguna yang tidak harus diambil mudah, diperlekeh, tidak diambil kira, justeru tidak dihormati.
Apakah makna kehidupan jika hak kita tidak dihormati? Manusia melakukan berbagai usaha di dunia ini agar mereka dihormati dan tidak dipandang hina di mata ramai. Lihatlah bagaimana “Maslow Hierarchy of Needs” yang digunakan sebagai rujukan pengurusan para kapitalis dalam membuat perancangan bagi menguasai dan memanipulasi minda pengguna. Soalan yang bertanyakan adakah sesuatu produk itu halal merupakan satu soalan yang biasa diterima.
.
Sambil kami menjawab soalan tersebut, kami ingin juga mengingatkan para pengguna agar lebih bijak dan sedar bahawa janganlah kita hanya hadkan pertanyaan kita setakat “hendak mengguna” sahaja. Keperluan kita nampaknya begitu asas sehinggakan soalan yang biasa kita tanya hanya setakat untuk memenuhi keperluan asas kita semata mata dan tiada lagi agenda yang lebih daripada itu samada produk yang dikeluarkan dihasilkan oleh “Muslim Organisations”, “Muslim Friendly Organisation”, Anti Muslim Groups” atau musuh-musuh Islam sendiri.
Adakalanya soalan kita begitu cetek sehinggakan kita hanya melihat produk akhiran sahaja dan tidak bertanyakan samada proses simpanan,pengedaran ( perkapalan, pengangkutan) perbankan (bank Islam sebenar atau label bank Islam semata!) dan lain-lain mengikut keperluan Islam sebenar sebagai satu proses. Kita harus melihat dari perspektif yang lebih luas dan menyeluruh kerana prinsip pembelian kita bergantung kepada beberapa faktor asas yang secara langsung melibatkan masa depan para peniaga Islam, ekonomi Islam dan Umat Islam sendiri.
.
Antara soalan yang harus sentiasa ada pada kita adalah:-
.
a. Adakah produk ini HALAL dan BAIK?
.
b. Adakah produk ini membawa kepada kesihatan?
.
c. Adakah alternatif produk yang dikeluarkan oleh orang Islam?
.
d. Adakah produk ini dikeluarkan oleh orang Islam 100%, 50%, 30%?
.
e. Adalah produk ini disahkan atau dipantau oleh orang Islam?
.
f. Adakah logo ini betul dan tulen?
.
g. Adakah syarikat yang mengeluarkan produk ini menghormati masyarakat Islam?
.
h. Adakah produk ini mempunyai unsur-unsur menghina Islam?
.
i. Adakah produk ini dimiliki oleh syarikat yang memusuhi Islam?
.
j. Adakah produk ini dikeluarkan atau dikilangkan di Malaysia atau import keseluruhannya?
.
k. Adakah produk ini membawa manfaat kepada umat Islam?
.
l. Adakah produk yang sama dikeluarkan oleh masyarakat Islam tapi agak sukar diperolehi di pasaran?
.
m. Adakah syarikat yang mengeluarkan produk ini mempunyai dasar yang menghormati umat Islam dan Agama Islam?
n. Adakah pekerja Islam diberikan kemudahan untuk mengamalkan Islam tanpa diskriminasi secara sedar ataupun tidak?
.
o. Adakah syarikat mengamalkan diskriminasi terhadap syarikat pembekal-pembekal Islam yang cuba membekal bahan kepada syarikat mereka?
.
p. Adakah produk tersebut benar-benar perlu kepada kita dan tiadakah sebarang altenatif yang dikeluarkan oleh masyarakat Islam?
.
Paling tidak carilah produk yang mempunyai halal JAKIM. Sekurang-kurangnya ada juga peranan dan pengaruh Islam dalam minda pemilik syarikat tersebut walaupun dia bukan Islam. Namun demikian kita harus berhati-hati kerana kami di PPIM telah beberapa kali membongkar salah guna Halal JAKIM yang berlaku di Negara ini. Apa lagi yang tidak mempunyai sebarang tanda halal!
.
Bagi “Mengembalikan Hak Dan Maruah Kita Dengan Bijaksana”, logiknya kita haruslah sedaya upaya mengutamakan produk Islam, Halal dan buatan tempatan. Hanya dalam keadaan tiada pilihan dan darurat sahaja kita harus menggunakan produk lain. Kalaupun darurat, kita harus mempunyai tempoh tamat tertentu. Tidaklah patut dikatakan darurat bagi kita menggunakan sesuatu produk yang tiada jaminan halal selama 49 tahun atas tiada produk Islam dan alasan ianya darurat. Konsep darurat sebenarnya menggalakan Umat Islam agar berusaha untuk sentiasa memajukan diri dalam mana-mana industri demi kepentingan Ummah.
.
Harus juga difahami bahawa di Malaysia setakat ini tiada sebarang Akta Halal bagi mengawal kegiatan penipuan terhadap umat Islam. Oleh yang demikian umat Islam harus tambah berhati-hati sebelum membeli dan hasrus megambil perkara ini sebagai perkara amat penting.
.
Dalam konteks ini siapakah yang hendak memberi jaminan kepada kita jika orang bukan Islam, yang tidak faham Islam menyalah gunakan logo halal. Kita perlu bertanggung jawab sepenuhnya terhadap apa kita dan keluarga kita makan dan tidak boleh menyalahkan sesiapa jika kita termakan barang haram yang dikeluarkan oleh orang bukan Islam terutama kerana setelah penggunaan sijil halal hari ini terdedah kepada banyak penyelewengan dan penipuan.
.
Setelah sijil halal dikeluarkan, tiada terdapat proses audit berkala atau pemantauan dijalankan. Ini berlaku dalam contoh kes roti High 5. Siapakah yang dipertanggungjawabkan untuk memantau sehingga kilang begitu kotor selama bertahun-tahun dan umat Islam diperdaya dengan iklan “ roti yang lebih baik”. Ramai pengguna yang agak “jahil” dan tidak prihatin yakin dengan iklan wanita Melayu bertudung dan terus-menerus membeli roti daripada syarikat yang tidak menghormati Islam selama ini dan kini membawa pendekatan baru dengan “mempergunakan” ahli agama bagi memulihkan syarikat mereka dengan menupulasi fakta-fakta sebenar.
.
Untuk makluman kita semua, apabila sijil halal roti High 5 ditarik balik, beberapa hari kemudianya ianya diberikan kembali secara “ express ”, apakah hak pengguna Islam yang setelah sekian lama di tipu? Adakah mungkin umat Islam yang bertahun-tahun disajikan makanan kotor dan mungkin jadi tak halal nak tuntut Dato' Jackson Tan di akhirat nanti!?
.
Kalau orang Islam tipu kita, mereka tak akan lepas kira-kira dan tetap kita boleh tuntut. Jadilah pengguna yang bijak agar kita dihormati! Kami di PPIM yakin Halal ( seperti haji, zakat, jumaat dll ) merupakan antara anugerah Allah SWT kepada Umat Islam yang boleh memperkasakan kita semua. Kita lihatlah bagaimana sijil KOSHER yang digunakan oleh YAHUDI yang hanya 6 juta orang di Amerika mampu menguasai pasaran makanan dunia sehinggakan 80% produk yang terdapat di supermarket di Amerika “ terpaksa” mempunyai pengesahan KOSHER.
.
Yahudi telah menggunakan KOSHER untuk menguasai dunia. Lihatlah sehinggakan kita sendiri yang marahkan Yahudi yang membunuh orang Islam meminta pengesahan musuh kita, KOSHER apabila membeli makanan di luar Negara atau menaiki kapalterbang! Tidakkah ini merupakan ironi yang jelas dan agak memalukan kita semua yang telah bertahun-tahun begitu akur dan amat selesa dengan amalan ini?
.
Manakah hendak kita letakkan maruah, harga diri dan air muka kita? “ We can loose everything but not dignity, not dignity ” kata Sheikh Yassin, seorang mujahid Islam yang disogok dengan berbagai umpan dan habuan supaya menerima dan memperakui kehendak Agenda Yahudi. Adakalanya, apa yang kita lakukan mungkin terlindung dan tidak jelas sebagai melemahkan Islam dan memberikan kekuatan kepada musuh Islam. Kita lihat beberapa contoh bagaimana kita tanpa sedar, membantu musuh Islam dan melukakan hati saudara seIslam kita.
.
Kita lihat apabila kita:
.
i) Minum Coca-Cola - Senario di belakang tabir adalah Coca-Cola membantu Regim Yahudi sejak tahun 60an lagi, menghina Islam dengan berbagai cara. Haruskah kita menyokong produk mereka sedangkan tanpa coke kita tidak mati malah ianya memudaratkan kesihatan serta banyak lagi produk altenatif, produk Islam sendiri;
.
ii) Bersantai dan minum di Starbuck Café. Senario di belakang tabir adalah Starbuck merupakan penyokong kuat perjuangan Yahudi Zionis. Tidakkah kita melukakan hati para pejuang Islam yang mempertaruhkan nyawa demi mempertahankan maruah Islam? Tidakkah ada café lain yang tidak menghina Islam atau yang dimiliki oleh orang Islam sendiri? Tidakkah kita lihat bagaimana kita berperanan dan membantu pembunuhan Umat Islam sendiri apabila kita menyumbang kepada keuntungan Starbucks?
.
iii) Menggunakan ubat gigi Colgate. Senario di belakang tabir di mana lebih 47 tahun Colgate tidak mempedulikan sensitiviti umat Islam dengan mengeluarkan produk tanpa sebarang pengesahan halal dan tidak berminat untuk berbuat demikian selama itu? Colgate juga berperanan menaja dan membantu Israel dalam perang dengan Negara-negara Islam yang diketahui sejak tahun 1967. Kini apabila diasak dan merasakan kerugian akibat terjejas jualan baru menggunakan tanda halal di luar Negara pada ubat gigi yang dibuat di Vietnam, China dan Thailand. Itupun tiada sebarang pengesahan badan mana yang mengesahkannya.
.
iv) Para pengguna tidak harus dianggap bodoh sentiasa dan menuruti sahaja apa yang disumbat dan sogokkan kepada mereka sampai bila-bila. Lagipun kini terdapat banyak produk Islam, produk tempatan jadi tiada sebab kita harus menghantarkan keuntungan ratusan juta setiap tahun ke luar Negara bagi menguntungkan para kapitalis dan merugikan tukaran asing serta tidak menyumbang kepada ekonomi Malaysia yang tidak selama ini tidak juga sensitif kepada kehendak Islam. Lagipun apakah maknanya jaminan hanya “pada produk dipasarkan di Malaysia”?
.
Di Brunei, Singapura, Thailand dan Indonesia macam mana pula? Orang Islam di luar Malaysia tak perlu dihormati dan diteruskan disumbat denga ubat gigi tanpa jaminan halal? Kita juga harus peka dan prihatin kepada saudara seIslam kita di luar sana. Kalau mereka boleh menidakkan keperluan saudara kita, apakah kita harus berlumba-lumba menyokong hanya kerana mereka kata mereka kini mempunyai jaminan halal daripada badan yang disorok namanya!
.
Ingatlah kita bukan sahaja akan ditanya di manakah kita memperolehi duit/rezeki kita tetapi kita juga akan ditanya ke manakah dibelanjakan duit kita. Ke jalan yang baik atau yang memudaratkan Islam sendiri? Malangnya tiga syarikat contoh ini, Coke juga telah mendakwa mempunyai Halal (JAKIM), Starbucks ( South East Asia Halal Council) dan Colgate ( tak tahu yang mana satu pun tidak mencatatkan apajua logo halal kerana mungkin mereka anggap pengguna Islam tidak perlu tahu dan harus sememangnya jahil!).
.
TIDAKKAH PENGGUNA ISLAM HARUS DIHORMATI DAN DIJAGA HATI DAN PERASAAN MEREKA atau tidak perlu hormat dengan orang Islam kerana mereka ini Goyim?
.
Persoalannya sebagai pengguna Islam tidakkah kita harus amat berhati-hati membelanjakan pendapatan kita? Bukankah kita sendiri harus disalahkan di atas kelemahan kita. Kita para pengguna harus bersatu dan berpakat.
.
Kita lihatlah bagaimana bangsa-bangsa yang berjaya berpakat. Kita tidak harus mengharapkan kerajaan melakukannya semuanya bagi pihak kita. Kita perlu mengambil inisiatif sendiri sebagaimana kaum Tiong Hwa mengamalkan perpaduan dalam kehidupan mereka. Mereka sensitif, prihatin dan bersatu. Jika sesuatu berlaku, mereka bersatu, merekapun tidak perlu ada campurtangan kerajaan kerana mereka sendiri telah membentuk jaringan yang padu di seluruh dunia. Lihatlah berbagai isu di mana apabila mereka “merasakan” mereka tidak diberikan penghormatan, mereka bersatu dan berjaya membawa kegerunan kepada mana-mana kumpulan sasar.
.
Lihat Isu mandarin orange, rokok dll. Sesungguhnya pada kami perkara Halal merupakan senjata yang paling ampuh dan kuat, malah jauh lebih berbisa daripada KOSHER jika digunakan dengan betul dan bijak. Hakikatnya hari ini kita hanyalah merupakan “feeder” kepada satu sistem yang besar yang kaya raya dengan memperkudakan kejahilan yang kita lakukan. Inilah antara kata-kata para kapitalis yang mengibaratkan orang Islam sebagai penagih-penagih dadah yang mengutip dan mencuri segala besi dan aluminium dan mengumpulkan lalu menjual kepada peniaga besi buruk yang hidup mewah mendapat hasil kutipan oleh para “feeder” yang merempat. Kita tidak rela lagi dihina.
.
Marilahlah kita bersatu hati, mewujudkan “ Gerakan Pengguna Islam (GPI) ” yang sensitif yang akan menghantar isyarat jelas kepada para kepitalis yang sentiasa mengambil kesempatan maksima di atas kita. Ingat: “ Hindarlah yang meragukan…marilah kita berjihad ekonomi bagi menghidupkan ekonomi Umat Islam dan juga mensucikan diri kita dengan produk yang halal, mudah-mudahan doa kita mudah diterima..”
.
Berikut adalah soalan yang kerap ditanya oleh para pengguna Islam.
.
Soalan
.
1. Benarkan Pringles dan Dove mengandungi lelemak minyak babi? Tolong siasat dan maklumkan demi kepentingan Umat Islam.
.
Jawapan: Ini merupakan satu soalan am yang agak susah hendak dijawab dengan tepat. Namun demikian sebagai pengguna Islam, kita harus melihat dari sudut yang lebih luas dan harus tahu bagaimana kebanyakan produk yang dihasilkan. Rasanya hari ini para pengguna Islam harus melihat lebih jauh lagi dalam apa-apa soalan yang berkaitan halal dan haram. Dalam kes Pringles, terdapat Pringles yang dibuat di Malaysia. Semasa wakil Pringles berjumpa PPIM mereka memberi “jaminan” bahawa Pringles Malaysia halal tetapi pada waktu itu tiada sebarang pengesahan dapat diperolehi.
.
Halal yang mereka jamin adalah berasaskan pemahaman mereka sendiri, sebuah syarikat korporat bertaraf antarabangsa. PPIM juga bertanya apakah jaminan mereka juga merangkumi “parallel imports” iaitu Pringles yang diimport daripada luar Negara yang juga ada dalam pasaran. Mengikut mereka yang diimpot tidak diberi sebarang jaminan dan bungkusan yang diimpot dan yang dibuat di Malaysia adalah sama. Tidak terdapat sebarang penafian penggunaan bahan haram dalam produk impot. Jadi pengguna Islam juga terdedah kepada produk impot yang tidak halal.
.
Mengenai Dove, apa yang kami ketahui adalah penggunaan Sodium Tallowate yang menggunakan lemak lembu. Sama ada lemak lembu digunakan untuk disapu kepada muka itu halal atau tidak, hanya Allah yang ketahui. Lagipun tiada sebarang pengesahan daripada mana-mana pihak yang memberikan jaminan.
.
Marilah kita pengguna menggesa semua produk paling kurang mendapatkan tanda halal JAKIM kalau tidak kita pakat-pakat tak beli. Kita berikan mereka ini tanggungjawab paling kurang kena faham konsep halal dan keperluan umat Islam. Kita juga harus ingat terdapat banyak lagi produk sepertinya yang diusahakan oleh pengusaha Islam atau yang dimiliki oleh syarikat Malaysia yang pada jangka panjang membawa manfaat kepada Negara. Berbalik kepada isu Pringles, di sini para pengguna Islam harus menggunakan kuasa pengguna untuk menggesa mereka harus mendapatkan halal JAKIM dan juga menukar bungkusan bagi memudahkan para pengguna (terutama anak-anak dan mereka yang kurang prihatin) memilih jika tak dapat menahan diri daripada membeli Pringles.
.
Pilihan tempatan juga ada, antaranya dikeluarkan oleh FAMA dan juga Mr Potatoes. Pengguna barus bijak memilih berdasarkan prinsip yang tersebut di atas.
.
Soalan 2:
.
Kenapakah kerajaan tidak mengambil tindakan supaya penyalahgunaan tanda halal ini dibawa ke mahkamah. Saya belum terbaca lagi isu salahguna tanda halal di bawa ke mahkamah dan pesalah dihukum sedangkan kes yang dibongkar banyak kita dengar ? Kenapa dalam kes roti High 5, semasa didapati kilangnya kotor dan sijil halal sudah tamat tempoh, iklan dalam TV dan akhbar menjadi-jadi? Kenapa tidak hentikan saja iklannya. Kenapa juga hanya sebahagian media mengambil peranan dalam membongkar perkara ini?
.
Jawapan: Para pengguna di Malaysia perlu berpijak di bumi yang nyata. Kita hidup dalam masyarakat majmuk yang berlainan fahaman agama, keturunan, bahasa dan sejarah yang seharusnya menjadikan aset kepada Negara jika semua pihak faham, sensitif dan prihatin terhadap fahaman dan amalan satu sama lain.
.
Namun demikian hakikatnya hari ini tidak semudah itu. Antara faktor terpenting adalah ketiadaan akta khursus bagi menangani salahlaku dan penipuan ini. Kami di PPIM telah berusaha bagi meminta Kerajaan mewujudkan akta halal sejak lebih 7 tahun dahulu bersama dengan persatuan Peguam Muslim kerana akta yang diguna sekarang adalah akta Perihal Dagangan 1967 yang bermaksud jika sesuatu yang dijual tidak menepati apa yang sebenarnya yang dicetak atau didakwa pada sesuatu produk, maka satu kesalahan telah berlaku.
Jika sekampit beras dilabel sebagai 500gm tetapi di dapati 450gm maka peruntukan yang sama digunakan bagi kes sesuatu produk yang dikatakan halal tetapi didapati tidak. Lebih malangnya jika sesebuah restoran memberikan jaminan kepada pelanggannya bahawa restorannya menjual makanan halal atau menggunakan nama-nama Islam atau menggantung ayat Quran (perbahasaan halal) tetapi kemudiannya kita sebagai pengguna ternampak ayam yang digunakan dibeli daripada sumber yang tidak halal, maka kita “ sebagai melaksanakan tanggung jawab” mengambil bahan bukti ayam yang telah menjadi “kari ayam” yang telah dimasak untuk mendakwa pekedai dan menyerahkan kari ayam tersebut kepada KPDN &HEP.
.
Dalam konteks ini, kita akan menghadapi beberapa kesulitan kerana beban bukti terletak di atas pihak pendakwaan, iaitu KPDN HEP yang sudah tentu sukar untuk mendakwa kerana bagaimanakah nak buktikan ayam yang telah menjadi kari tidak disembelih secara Islam!? Mungkin kerana kelemahan kita sendiri, Umat Islam belum mempunyai teknik untuk ujian “ DNA” bagi menentukan ayam tersebut telah disembelih secara Islam.
.
Apabila kes dibawa ke mahkamah, cara bahan bukti diperolehi juga akan menjadi isu yang mana kita semua tahu jika bukti diperolehi secara lain daripada yang diperuntukan oleh “ Law of evidence” maka ianya “ not admissible” atau tidak boleh diterima oleh pihak mahkamah untuk dijadikan bahan bukti. Maka kita dapat lihat sedikit contoh hakikat sebenar apa yang berlaku di luar sana dan kelemahan yang terdapat dalam sistem hari ini. Maka kita perlu sedar bahawa tidak mudah untuk mensabitkan sesuatu kes apabila ianya dibawa ke mahkamah yang melalui proses undang-undang mengikut Perlembagaan Negara.
.
Antara iklan dan kesalahan yang dilakukan, ianya mempunyai proses tertentu dalam undang-undang yang perlu dipatuhi kerana kita tertakluk kepada undang-undang negara. Sesungguhnya hari ini sesiapa sahaja boleh menjual barangan dan mendakwa atau menulis bahawa produk yang dijual itu halal walaupun mereka sendiri tidak faham konsep halal sebenar dalam Islam. KPDN&HEP hanya boleh mengambil kes seperti ini jika dapat dibuktikan bahawa produk tersebut TIDAK HALAL.
.
Konsepnya adalah sebelum dibukti atau disahkan oleh mahkamah seseorang itu tidak salah kecuali dibuktikan sebaliknya. Sebab itu apa yang kita lihat bagaimana kes-kes dadah dan pembunuhan yang nampak nyata pun boleh dibuang kerana tidak cukup bukti dan masalah teknikal. Ini bukan kerja mudah. Mengenai iklan, kita juga perlu sedar bahawa ada berita-berita tertentu tidak akan disiarkan kerana ianya melibatkan pembelian iklan dalam sesuatu stesen TV di mana pihak media tidak akan sanggup untuk kehilangan pendapatan iklan jika dengan menyiarkan berita yang membawa imej negatif terhadap syarikat tersebut, mereka akan membatalkan tempahan iklan mereka di stesen tersebut.
.
Mungkin ada sedikit berita baik kepada kita pengguna Islam iaitu baru-baru ini kita terbaca bahawa kerajaan akan menggubal undang-undang bagi mewujudkan Akta Halal yang telah lama dipinta oleh pihak PPIM. Namun demikian, sementara menunggu kelahiran akta tersebut, adalah amat baik jika kita mengambil petunjuk dan iktibar daripada masyarakat Cina, India atau Yahudi dalam kerjasama sesama mereka dalam melindungi hak mereka. Sebagai contoh, para pengguna juga boleh melakukan sesuatu dengan berkesan terhadap peniaga yang tidak beretika dan menipu, tidak menghormati umat Islam. Produk-produk Coca Cola, Starbucks, Colgate, High 5, icecream Walls akan tidak berani mengambil mudah dan menghina Islam jika kita bersatu untuk tidak membeli produk mereka secara boikot terpilih.
.
Sedarlah, Kekuatan di tangan kita! Bangsa-bangsa yang disegani tidak perlu penglibatan kerajaan mereka untuk dihormati oleh syarikat-syarikat produk pengguna multinasional. Pengguna perlu memberikan isyarat yang nyata dan jelas yang kita amat sensitive, kita bersatu dan kita tidak akan memberi muka kepada mereka yang tidak menghormati kita dan mereka yang menghina Islam akan rugi akhirnya.
.
Soalan 3 : Betulkah ubat gigi Colgate dan Darlie menggunakan lemak babi?
.
Jawapan: Yang diketahui, Colgate telah berada di Malaysia selama hampir 50 tahun dan selama itulah ianya tidak MEMPEROLEHI SEBARANG JAMINAN HALAL. Hari ini Colgate telah memindahkan operasinya ke Vietnam, China, Thailand ( atas sebab-sebab mereka sahaja yang mengetahui) dan mengatakan produk mereka halal tapi hingga kini kami tidak diberi tahu manakah badan yang memberikan mereka jaminan halal yang didakwa mereka.
.
Di masa yang sama “jaminan” mereka hanya bagi produk yang terdapat di Malaysia. Bagi saudara-saudara seIslam kita di Singapura, Selatan Thailand, Indonesia dan Negara-negara arab harus bertambah hati-hati dalam perkara ini . Darlie kini telah dibeli oleh syarikat Colgate, pasaran Ubat gigi di Malaysia melebihi RM 600 juta dan lebih 95% adalah dikuasai oleh Colgate dan beberapa syarikat antarabangsa lain.
.
Kami di PPIM berpandangan bahawa adalah lebih baik bagi kita untuk memilih ubat gigi yang mempunyai jaminan HALAL Jakim dan dibuat di negara ini terutama yang mempunyai kepentingan umat Islam sendiri. Apalah guna kita mengambil risiko sedangkan kita ada pilihan dan ianya bukan keadaan darurat.
.
Soalan 4 : 7 eleven Sg Petani banyak jual barangan tiada tanda halal. Contohnya roti TIP Top .
.
Jawapan: Selaku pengguna, duit kita punya. Kalau kita rasa peniga tidak hormat kepada kita , kita cari yang lain kerana banyak produk lain dan produk Islam sendiri. Untuk dihormati, kita harus sanggup berkorban untuk bersatu tidak membeli di organisasi yang dilihat tidak menghormati kita. Bermula dengan kita sendiri, jika ini dilakukan para kapilis di luar sana akan belajar untuk menghormati kita dan membuat sesuatu untuk memikat hati pengguna islam.
.
Soalan 5: Roti High 5 mengandungi lemak babi?
.
Jawapan: Maklumat mengenai roti High 5 boleh diperolehi di ruangan berita utama dan forum. Terdapat beberapa kenyataan rasmi telah dibuat sila rujuk. Namun demikian bagi memudahkan pihak yang bertanya, kami sertakan sedikit ringkasan apa yang benar-benar berlaku. PPIM mendapat aduan bahawa kilang roti high 5 di Nilai amat kotor.
.
Daripada maklumat yang diperolehi kami telah membuat siasatan dan intipan yang mana didapati benar. Setelah mendapat maklumat kami memaklumkan perkara ini kepada pihak berkuasa seperti JAKIM, KPDN&HEP, Imigresen, Polis untuk membuat serbuan. Isu minyak babi tidak pernah timbul.Yang menjadi isu adalah kilang tersebut KOTOR, AMAT KOTOR.
.
Apa yang hendak ditegaskan di sini adalah umat Islam harus bijak dan mempunyai harga diri agar tidak lagi mudah dipermainkan di masa-masa hadapan. Sebagaimana prinsip kita, iaitu kita harus memberikan keutamaan perniagaan kepada mereka yang hormat kepada umat Islam dan bukannya para peniaga yang biadap dan tidak menghormati umat Islam. Kalau mereka sanggup menipu dan menggunakan orang agama yang tidak diberikan maklumat dengan betul maka kita harus mengajar mereka. Kalaulah kes ini berlaku dalam masyarkat India dan cina, saya jamin syarikat ini mungkin tutup kerana sikap mereka yang tidak menghormati para pengguna.
.
Lihatlah apa terjadi di India di mana syarikat Mc Donalds dikatakan menggunakan ramuan yang mengadungi lemak lembu di mana penduduknya mengamuk dan membakar sehingga mereka memohon maaf dan membayar gantirugi. Begitu juga kes syarikat rokok antarabangsa yang terpaksa membuat kenyataan rasmi kerana dikatakan membuang pekerja cina bagi mewujudkan kekosongan kepada pekerja Melayu dan menidakkan berita tersebut. Kita perlu belajar daripada orang India dan Cina jika mahukan bangsa kita dihormati!!!
.
Oleh yang demikian tidak perlulah kita berlumba-lumba membeli roti High 5 hanya kerana mereka telah membersihkan kilang mereka setelah menipu para pengguna Islam selama bertahun-tahun. Carilah roti gardenia yang ada 30% kepentingan Bernas dan roti Iman atau roti Azan atau Faderal Bakery.
.
Sebenarnya pihak PPIM juga mempunyai bukti untuk percaya berita sebaran SMS mengenai pengguna minyak babi ini dimulakan oleh pihak High 5 sendiri bagi mengalihkan pandangan dan helah mereka untuk mengalihkan perhatian.
.
Soalan 7: Adakah Pau Ahmad , Mee Azam, Kicap Eliza, sos Mahkota, kopi Jantan, restoran Selera Kampung, Melor merupakan perniagaan milik orang bukan Islam. Kenapa tiada di ambil tindakan undang undang?
.
Jawapan: Tiada sebarang undang2 yang boleh diambil kerana kita tiada sebarang akta bagi nama-nama yang mengelirukan. Itulah lemahnya orang Islam tak dapat berbuat apapun walau ditipu kiri, kanan depan dan belakang. Hanya pengguna yang berpakat dan mempunyai harga dan agenda diri dapat menghentikan perbuatan yang berunsurkan penipuan ini.
.
Jika ini terjadi dalam masyarakat lain, pengusaha yang menipu akan menerima padah kerugian yang besar tetapi dalam masyarakat kita, ramai pula orang kita yang seolah-oleh tidak lagi tempat makan lain yang dimiliki oleh orang Islam dan kalau tak makan boleh memudaratkan diri jadi perlu makan di restoran-restoran bukan Islam yang “ ada ramai orang bertudung makan”, ada tersangkut ayat Quran, ada tertulis “ halal ”, “ Halal 24 Jam”, “ pork free ” dan menambahkan keuntungan restoran-restoran tersebut. Ingatlah dan renungilah, sesungguhnya bukankah kita yang memberikan kekayaan kepada para peniaga bukan Islam walaupun tidak menghormati kita selama ini sedangkan tidak jauh daripada tempat tersebut ada restoran milik saudara seIslam kita yang masih memerlukan sokongan ekonomi.
.
Kelemahan serta kedaifan ini tidak terjadi dalam masyarakat Jepun, Korea, German, China, India dan masyarakat yang mempunyai harga diri yang tinggi. Contohnya bagaimana masyarakat Korea yang hanya ada 2 kerat di Malaysia mempunyai supermarket mereka sendiri. Orang Jepun boleh korbankan masa daripada Ampang ke Sogo hanya untuk mencari paper clip.
.
Contoh kekuatan jatidiri masyarakat terlalu banyak. Datanglah ke PPIM untuk berbincang bagaimana kita boleh mengembalikan hak dan maruah kita dengan bijaksana. Ingatlah, kalau kita sendiri tidak tahu untuk menghormati diri kita, tiada siapa manusia lain yang akan menghormati kita! Hiduplah dengan mengamalkan prinsip Islam yang amat mengutamakan saudara seIslam dalam apajua yang dilakukan serta semaklah samada apa yang dilakukan membawa manfaat kepada umat Islam akhirnya.
.
Soalan 8: Adakah susu Smilec mengandungi “ growth hormone ” yang digunakan pakai ke atas lembu bagi menambahkan pengeluaran susu lembu haram bagi pengguna Islam.?
.
Jawapan: Smilec adalah tersenarai antara syarikat 100 terbesar di dunia mengikut Majalah Fortune. Dalam perkara ini PPIM merasakan sedikit lega kerana mereka ini nampaknya menghormati dan prihatin terhadap perasaan pengguna Islam.
.
Mereka juga telah memperolehi sijil halal daripada badan yang diterima oleh JAKIM. Namun demikian, Syarikat Abbot yang mewakili susu Smilec adalah pengedar susu ini. ini yang Pengurus Besar kanan mereka telah memberikan penerangan mengenai perkara ini. Mereka mengesahkan bahawa  lembu tenusu yang diternak di Ireland memang tidak dibenarkan untuk menggunakan growth hormone, Kami sertakan dokumen berkaitan untuk rujukan para ahli yang dihormati.
.
Namun demikian, sebagai prinsip, jika adalah pilihan susu yang dibuat oleh orang Islam, maka ini perlu diberikan keutamaan. Buat ketika ini ada satu jenis susu yang dikelaurkan oleh syarikat Islam. Sila rujuk kepada kami untuk maklumat lanjut.
.
Soalan 9: Biskut berlambang salib. Apakah yang perlu dilakukan?
.
Jawapan: Isu penghinaan terhadap umat Islam bukanlah perkara baru. Dari isu kartun Rasul, ke isu ayat Quran di baju , kasut, seluar dalam, bola, ke isu lambing salib kepada isu penipuan logo halal dan banyak lagi. Keadaan ini seolah-olah melambangkan betapa lemahnya umat Islam sehingga tidak mampu melakukan apa-apa bagi mengembalikan hak dan maruah kita.
.
Isu salib di biskut dan batang ice cream Walls merupakan antara kejadian yang mendapat perhatian pengguna Islam yang nampaknya amat marah dan tidak selesa. Cubaan PPIM untuk memanggil Walls ke PPIM untuk penjelasan tidak mendapat sebarang respon. Apa yang akan dilakukan oleh PPIM adalah membuat laporan Polis dan Kementerian Dalam Negeri atas asas penghinaan Agama Islam sebagai Agama Rasmi Negara. Apapun itu kita serahkan kepada Kerajaan.
.
Di masa yang sama bagi memberikan isyarat yang jelas kepada Walls yang kita amat jelak dengan perbuatan sedemikian, PPIM ingin mengajak para pengguna untuk memulaukan produk Walls secara terancang.
.
Kami minta kesungguhan semua para pengguna agar memulau produk ini dengan mengambil langkah-langkah berikut:-
.
a. Para peniaga yang mempunyai kedai runcit agar menutup peti ais di kedai mereka dan meminta syarikat mengambil balik produk mereka;
.
b. Sebarkan niat jahat dan penghinaan mereka kepada semua rakan dan kenalan kita;
.
c. Tentukan anak-anak kita tidak lagi membeli jenama ini;
.
d. Kita hantar bantahan rasmi ke syarikat ini
.
e. Kita panjangkan berita ini kepada masjid-masjid dan surau serta melalui email serta sms. Jika ini dapat dilakukan dengan berkesan dan dengan semangat pakatan persaudara Islam yang jitu, sudah tentu lain kali perkara tidak akan berlaku kerana tiada syarikat yang bersedia untuk rugi dan menentang para pengguna yang bersatu.
.
PPIM akan memulakan boikot ini dengan cara terancang dan akan memaklumkan kepada para ahli PPIM semua. Apapun para pengguna harus bijak dan mempunyai keprihatinan dan sensitiviti yang tinggi yang boleh membawa kegerunan kepada mereka yang mempunyai niat yang tidak baik terhadap pengguna Islam.
.
Dengan cara ini, kita tidak perlu menggunakan kekuatan fisikal. Cuma kerjasama dan pakatan antara pengguna Islam untuk melindungi hak kita dengan cara yang bijak. Kita faham di antara pengguna Islam mempunyai perbezaan tetapi kita harus lihat persamaan kita dan ketepikan perbezaan idea dan fahaman politik. Dengan bersatu sahaja lah kita mungkin mengembalikan hak kita.
.
Marilah kita gerakkan kerjasama ini dengan ikhlas demi masa depan kita. Bersatu di atas landasan “ Mengembalikan hak dan maruah kita dengan bijaksana” dan wujudkan “ Gerakan Pengguna Islam yang berangenda” di antara kita, keluarga kita, masyarakat kita dan jadikan ini sebagai perjuangan kita ke arah jihad ekonomi .
. Best Blogger Tips

kematian adik saiful, apa ceritanya?

 

Kematian adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee telah menggemparkan Negara. Pembawaan carita oleh media telah mengejutkan semua pihak termasuk saya yang menjadi mangsa kepada penceritaan media berkenaan isu tersebut. Peristiwa berlaku apabila seorang guru agama sebuah sekolah dikatakan telah mendera seorang pelajar berusia 7 tahun hingga menyebabkan kematian pelajar tersebut.

Boleh kita baca bagaimana ‘jahat’nya guru tersebut dengan pendedahan media seperti,
“Selepas memukul kepala, suspek dikatakan `naik hantu’ dan menggoncang badan mangsa serta menolaknya dengan kuat ke dinding yang dipercayai punca utama murid itu mengalami pendarahan dalam kepala dan komplikasi jantung” – harian metro- (boleh baca lanjut dengan tajuk, cikgu ambil nyawa )
“Saiful Syazani meninggal dunia selepas tiga hari dilaporkan koma, akibat dibelasah guru yang juga seorang warden di sekolah agama persendirian selepas disyaki mencuri RM7 di asrama sekolah. Dalam kejadian Khamis lalu itu, mangsa diikat kedua-dua tangan pada tingkap dan dibelasah bertalu-talu sebelum dihempas ke dinding hingga menyebabkannya mengalami pendarahan organ dalaman” – JPM Malaysia -
Setelah kita mengikuti kes tersebut melalui media yagn membuat liputan, maka kita telah menghukum dengan rasminya bahawa sungguh jijik dan jahat perbuatan guru tersebut.
Namun disana, saya masih curiga akan kisah yang berlaku. Dengan izin dan kesempatan yang diberikan Allah, telah menggerakkan hati saya dan pimpinan GAMIS ( Akram dan Nazry ) melawat tempat kejadian dan rumah arwah di Jejawi, Perlis. Kami kesana atas kerja rasmi GAMIS dan berkesempatan menziarahi rumah arwah.
CERITA SEBENAR
Setibanya kami di sekolah berkenaan, ustaz waqar ( sahabat baik kepada guru agama yang dituduh ‘membunuh’)menyambut kami dengan mesra dan penuh ukhwah. Kami terus dibawa kerumah ayah angkat arwah terletak lebih kurang 6km dari sekolah berkenaan. Sepanjang perjalanan, ustaz waqar telah mencerikan kisah sebanar kejadian.
“ adik saiful(arwah) merupakan seorang yang mesra dengan orang. Dia agak aktif disekolah dan pernah menjadi Johan pertandingan azan PASTI peringkat negeri Perlis(gambar hadiah yang dimenangi). Setelah masuk ke darjah 1, dia tinggal diasrama. Namun timbul beberapa kes disiplin sepanjang adik ni tinggal diasrama hinggalah pada kemuncaknya dia didapati mencuri wang rakannya berjumlah RM7. Maka dia telah dipanggil oleh ustaz (yang dituduh) yang merupakan warden asrama ke bilik warden. Ustaz telah bertanya kepada adik saiful tentang kecurian wang rakannya, dan dia mengaku berbuat demikian. Semasa pertanyaan diajukan, ustaz berkenaan telah mengikat kedua-dua tangan adik saiful dibahagian hadapan, bukan belakang.  Namun sepanjang berada dibilik warden tersebut, TIDAK ADA penderaan fizikal yang berlaku sebagimana yang dilaporkan. Sebaliknya ikatan tangan tersebut dibuka setelah ustaz berkenaan ingin keluar dan mengurung adik saiful dalam bilik berkenaan. Setelah 2 jam ditinggalkan, seorang lagi warden, ustaz y telah membuka bilik berkenaan dan mendapati adik saiful terbaring diatas toto sambil menggigil. Mulanya ustaz y mengesyaki adik saiful terkena sawan dan kacing gigi, namun beliau sendiri tidak pasti akan penyakit yang menyerang. Lantas ustaz Y terus membawa adik saiful ke hospital Kangar, namun pihak hospital tidak dapat menerima pesakit kerana banjir melanda Bandar Kangar pada masa itu. Seterusnya adik saiful dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star dan terus dimasukkan ke wad ICU.
Pada malam kejadian itu juga ustaz h telah menemui ayah angkat adik saiful dan memohon maaf atas kesilapan dia mengurung arwah selama 2 jam. Sebelum ustaz h pergi kehospotal, dia terkejut dengan berita bahawa adik saiful dimasukkan ke icu, lantas dia terus menunaikan solat hajat”.
Selang 3 hari dari hari kejadiaan, adik Saiful dipanggil oleh Allah untuk mengadapnya pada jam 8pagi hari ahad.”
Begitulah cerita sebenar kejadian kematian adik saiful yang telah diceritakan oleh rakan baik ustaz h. Kami terus pening kerana banyak percanggahan maklumat yang dibaca melalui media sebelum daripada itu. Kami terus sampai kerumah Abang Zamri(ayah angkat adik saiful). Ketibaan kami disambut mesra oleh abang zamri yang kelihatan pasrah dan redha akan ketentuanNya. Adik saiful tinggal bersama keluarga Abang Zamri sejak umur 2 tahun setengah, setelah bapa adik saiful tidak mahu membelanya setelah kematian ibu adik saiful. “ dia seorang yang berani dan tak takut apa yang orang kata. Dia memang keras dan keberanian dia tak padan dengan umur dia” cerita abang zamri.
Setelah setengah jam berbual dengan abang zamri, kami pun memohon izin untuk pulang. GAMIS sempat menyampaikan sedikit bantuan kepada abang zamri atas musibah yang menimpa. Kami doakan agar abang zamri dan keluarga tabah dan sabar menempuh ujian yang mendatang. ( gambar Abang Zamri, senyum tanda terima kasih )
Semasa perjalan pulang, ustaz waqar sempat menyambung ceritanya tadi. Beliau turut mengaitkan kes ini telah menjadi suatu isu politik kepartian kerana sekolah berkenaan adalah dibawah parti PAS. Maka sebab itu, pelbagai cerita pelik yang timbul. Saya rasakan apa yang diceritakan oleh ustaz w adalah benar setelah melihat laporanforensik yang diberitakan bahawa punca kematian adik saiful adalah kerana kekurangan oksigen dan pendarahan dalam otak. Maka pelbagai kemungkinan boleh berlaku, namun nyata sekali tidak ada kesan LEBAM akibat pukulan yang berlaku sebagimana yang dilaporkan oleh media. Lihat laporan ini, meniggal akibat kekurangan oksigen.<========
Kami juga dibawa melihat bilik warden yang dikatakan tempat adik saiful dikurung oleh warden berkenaan. Bilik tersebut bukan hanya pejabat, bahkan tempat tidur ustaz berkenaan. Banyak lagi persoalan yang timbul disebalik kejadian berkenaan, namun Allah sahaja yang mengetahui kebenarannya. (gambar sekolah Al-furqan, tempat kejadian )
Apa yang sangat menyedihkan ialah apabila masyarakat telah ‘menghukum mati’ peribadi ustaz berkenaan yang hanya dituduh dan ditohmah oleh media yang sanga berat sebelah. Yang lebih teruk lagi bila politikus menjadikan isu ini sebagai senjata politik hingga mendesak sekolah agama berkenaan ditutup.
GAMIS bukan membela tindakan ustaz bekenaan, namun apa yang kami harapkan ialah keadilan mesti diberikan kepada mereka yang terlibat. Media jangan cepat mnghukum hingga masyarakat pada hari ini memberi tanggapan yang sangat negatif kepada sekolah agama rakyat. GAMIS juga mendesak agar jangan libatkan politik yang melampau dalam kes ini hinggalah mahkamah yang menentukan siapa yang bersalah dalam kes berkenaan. Kita doakan agar keadialan diberikan kepada mereka yang berhak, dan pembalasan yang sepatutunya kepada yang zalim.
rombongan GAMIS kerumah arwah adik saiful, bergambar bersama abang zamri
Best Blogger Tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts