And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Saturday, July 16, 2011

Kisah Beg Tangan Rosmah Bernilah RM1 juta


Beg tangan Birkin adalah beg buatan tangan Hermes dan dinamakan dengan nama seorang pelakon dan penyanyi Jane Birkin. Beg tangan ini menjadil simbol kekayaan kerana harganya yang tinggi dan tidak mampu dimiliki oleh orang awam. Harga bagi sebuah beg adalah diantara US$9,000 (lebih RM25 ribu) hingga US$150,000 (lebih RM450 ribu).
Harganya menjadi lebih mahal bergantung kepada jenis bahan yang digunakan. Beg-beg tangan ini diedarkan ke butik Hermes pada jadual yang tidak berkala dan dalam jumlah yang terhad, ini mencetuskan rebutan dan, secara tidak langsung ia telah menjadi eksklusif. Ia akhirnya menjadi kegilaan ramai, ia dikatakan mempunyai senarai menunggu yang panjang sehingga 6 tahun, dan dikatakan mempunyai senarai menunggu paling lama dalam sejarah.

The Birkin bag is a handmade purse by Hermès and named after actress and singer Jane Birkin. The bag is a symbol of wealth due to its high price and elusiveness to the public. Its prices range from US$9,000 to US$150,000. Costs escalate according to the type of materials. The bags are distributed to Hermès boutiques on unpredictable schedules and in limited quantities, creating scarcity and, intended or unintended, exclusivity. It is highly coveted and, for several years, was reputed for having a waiting list of up to 6 years; the longest wait for any bag in history. (read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Birkin_bag)
Victoria Beckham antara artis antarabangsa yang mempunyai koleksi beg tangan Birkins.
Dan gambar-gambar Rosmah di bawah ialah bersama dengan beg tangan Birkins hadiah daripada Robin Tan, anak lelaki Vincent Tan kepada wanita pertama Malaysia. Dianggarkan setiap beg tangan Birkins berharga US$ 120,000 (lebih RM360 ribu) dan telah dibayar dibawah nama Sports Toto.
Rosmah bersama beg tangan Birkins
Rosmah bersama beg tangan Berkins
Rosmah bersama beg tangan Berkins
Pemimpin-pemimpin PAS telah merancang untuk menaikkan isu koleksi beg tangan Rosmah, yang dipercayai bernilai RM1 juta dan meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat perkara itu.

“Ini bukan satu isu yang remeh. Bagaimana dia mampu memiliki beg-beg yang mahal seperti itu. Mengapa dia dan Najib boleh berbelanja melebihi kemampuannya? Ini adalah isu serius. RM1 juta boleh dibelanjakan dengan baik untuk pembinaan kemudahan-kemudahan di luar bandar, untuk biasiswa dan lain-lain,” menurut Mahfuz Best Blogger Tips

Selepas Cincin Rosmah RM73.45 Juta, Berapa Pula Harga Gelang Tangan Rosmah ini ?

Selepas Cincin Rosmah RM73.45 Juta, Berapa Pula Harga Gelang Tangan Rosmah ini ?

Free Malaysia Today hari ini melaporkan tentang  suatu lagi pemilikkan Imelda Rosmah, kali ini, gelang tangan Rosmah.  Semalam banyak blog dan web telah mempersoalkan cincin berlian bernilai rm73.45 juta yang dibeli Rosmah dari Jacob & Co, berpusat di New York, Amerika Syarikat.
Hari ini, Blog “Semut Dan Papan Kekunci” telah memuatkan gambar-gambar gelang tangan Rosmah, dimana ia menyerupai  “koleksi Zebra Safari” yang didapati dilaman web Jacob & Co., yang berpusat di New York dan mempersoalkan nilai barang-barang kemas tersebut.  Laman web tersebut mencatatkan  barang kemas tersebut adalah seberat 65.77 karat dalam 18k emas putih.
Apabila FMT memeriksa harga barang kemas tersebut dengan peniaga barangan kemas tempatan, mereka berpendapat bahawa ia mungkin melebihi rm100 ribu lebih sekarat!
Mereka juga berpendapat harga tersebut mungkin jauh lebih tinggi berdasarkan  jenama barang kemas tersebut.
(FMT kemudian telah mendapatkan harga bagi sepasang gelang tersebut dari Jacob & Co. melalui E-mail.  Jacob & Co. menjelaskan,  harga bagi gelang tersebut ialah RM1.6 juta)
Selain itu, blogger tersebut juga mendapati syarikat Jacob & Co. adalah milik yahudi yang bernama Jacob Arabo !  Suami Rosmah, Najib Tun Razak telah mengkritik Anwar Ibrahim sebagai talibarut Yahudi, namun, isterinya pula mengkayakan peniaga yahudi!
Dalam perkembangan lain,  Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), telah membuat laporan kepada SPRM supaya menyiasat tentang cincin Rosmah yang bernilai RM73.45 juta.
Kini, Rosmah perlu segera menafikan atau memperjelaskan kedudukan barang-barang kemas tersebut.  Sekiranya Rosmah mengakui bahawa beliau memang memiliki barang kemas tersebut, sila nyatakan duit siapa yang digunakan bagi membelinya.
Sekiranya dibeli dengan duit sendiri, jelaskan dari mana Rosmah mendapat duit yang begitu banyak.  Sekiranya dihadiahkan, sebutkan sebab apa seseorang perlu menghadiahkan beliau barangan mewah yang begitu mahal, kerana, kontrek, tender?
Kalau cincin dan gelang tangan Rosmah sahaja bernilai rm100 juta, berapakah keseluruhan nilai harta dan kekayaan keluarga Najib sebenarnya.  Mungkin menyamai Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud !
Best Blogger Tips

Manusia Bertanya : Qur’an Menjawab

Manusia Bertanya : Kenapa aku diuji ? 

Qur’an Menjawab : Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:” Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? (Al-Ankabuut : 2).
Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. (Al-Ankabuut : 3)


Manusia Bertanya : Kenapa aku tidak diuji saja dengan hal-hal yang baik ? 
Qur’an Menjawab : boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat  baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Al-Baqarah : 216)


Manusia Bertanya : Kenapa aku diberi ujian seberat ini?
Qur’an Menjawab : Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. (Al-Baqarah : 286)


Manusia Bertanya : Bolehkah aku frustrasi ?
Qur’an Menjawab : Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya) , jika kamu orang-orang yang beriman. (Ali Imraan : 139)


Manusia Bertanya : Bolehkah aku berputus asa ?
Qur’an Menjawab : dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. (Yusuf : 87)


Manusia Bertanya : Bagaimana cara menghadapi ujian hidup ini?
Qur’an Menjawab : Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. (Ali Imraan : 200)
Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat  kecuali bagi orang-orang yang khusyu’. (Al-Baqarah : 45)


Manusia Bertanya : Bagaimana menguatkan hatiku?
Qur’an Menjawab : Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal. (At-Taubah : 129)


Manusia Bertanya : Apa yang kudapat dari semua ujian ini?
Qur’an Menjawab : Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. (At-Taubah : 111) Best Blogger Tips

Cincin Rosmah 24 juta USD jer...cincin rosmah - RM20 juta atau RM60 juta?


sumber asal : chegubard
kebanyakan blog dan forum dah banyak kongsi gambar gambar di atas. kalau tak tengok betul betul memang tak perasan sangat benda benda yang boleh bikin hati mendidih. tapi kalau dah namanya pencacai, taib mahmud sapu berbilion bilion pun depa tetap bersyukur ye dak? kah kah kah!

bawah ni gua crop part part penting untuk bagi lagi 'jelas'. nah amik!


RM ke USD? gua nampak USD pada gambar ke-4 di atas. tak jumpa pun RM. maaf la kalau tersilap.


program permata dia dapat RM111 juta kan?


nama cincin


tarikh dan masa register, approved, dan released. kalau tak silap la


cari punya cari, eh kebetulan pulak april 2011 memang najib ada pergi amerika dengan rosmoh

SEPANG, 9 April -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berlepas ke Amerika Syarikat Jumaat malam untuk lawatan kerja ke Washington dan New York bermula 10 hingga 16 April.

Najib, yang diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor, berlepas dengan pesawat rasmi kerajaan kira-kira pukul 9.20 malam di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) di sini.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman serta beberapa menteri kabinet antara kenamaan yang berada di lapangan terbang bagi mengucapkan selamat jalan kepada Perdana Menteri dan isteri.

Sumber : bernamatopix, umnoselangor (saja gua bagi banyak sumber, nampak real sikit)


memang ada blog dah share gambar cincinnya, tapi gua tak puas hati selagi tak jumpa sendiri. last last jumpa. macam ni la kot rupa cincinnya


sumber : forbes

petikan menarik dari website tersebut..

Included in this jewelry display were three fancy colored diamond rings ranging in price from $10 million to $20 million. The folks at Jacob & Co. were kind enough to give me images of these statement rings so I can share them with you.

hah nampak? USD 10 juta hingga 20 juta. mestila rosmoh nak yang terbaik ye dak? jadi, lu orang buat la kira kira matematik sendiri.


 amacam? lepas ni setiap kali najib cerita pasal rakyat didahulukan, setiap kali dia bukak mulut pasal nak bantu rakyat yang hidup susah, lu orang perhatikan muka dia betul betul. lepas tu terpulang la nak maki atau nak tadah tangan bersyukur. kah kah kah!
ps ; sehari simpan 3599.46...genap umor 55 cukup la beli cincin...pandai f.lady rosmah menabung...buleh jadi contoh kat rakyat malaysi...++' Best Blogger Tips

Minum Air 8 Gelas Sehari Tidak Berasas

Pakar kesihatan sering meminta semua orang supaya minum lapan gelas air sehari bagi menjaga kesihatan, namun seorang doktor Britain menolak nasihat itu dan menganggapnya sebagai tidak berasas.


Pakar kesihatan menyatakan tindakan tersebut akan membantu dalam membuang toksin dalam badan, selain ia baik untuk kesihatan dan memastikan kulit sihat.

Seorang doktor di Glasgow, Margaret McCartney pula berkata, tiada bukti kukuh menunjukkan dengan minum sebanyak lapan gelas air sehari dapat menyokong dakwaan tersebut.

‘‘Dakwaan minum air dalam jumlah itu tidak masuk akal. Tiada bukti menyokong bahawa minum lapan gelas air sehari dapat membantu mencegah dehidrasi,’’ katanya dalam artikel pendapat dalam Jurnal Perubatan Britain.

Beliau berkata, beberapa penyelidikan menunjukkan tiada faedah jelas minum air dalam jumlah berkenaan.

‘‘Tindakan minum air ketika tidak dahaga boleh mengganggu daya penumpuan berbanding meningkatkan daya itu. Tambahan lagi, bukti mencadangkan bahan kimia digunakan untuk menyahjangkitan kuman dalam air yang dibotolkan tidak baik untuk kesihatan,’’ ujarnya.


Nasihat minum air sebanyak 1.2 liter sehari turut diberikan oleh doktor-doktor terkemuka, pakar pemakanan dan pihak-pihak berkepentingan termasuk syarikat air seperti Evian, Volvic dan Buxton.

Namun, terdapat juga kebaikan dengan minum lapas gelas air sehari iaitu mencegah sakit kepala akibat dehidrasi, melembapkan kulit, membantu kesihatan kuku dan mengurangkan nafsu makan.

Best Blogger Tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts