And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Saturday, August 13, 2011

Umar Al-Khatab Menjaga Makan Dan Minum

Umar Al-Khatab Menjaga Makan Dan Minum

UMAR al-Khatab adalah khalifah yang menggantikan Abu Bakar as-Siddiq. Umar seorang yang tegas dan terkenal dengan sifatnya yang adil, berani serta cekap semasa memerintah.
Umar al-Khatab dilahirkan pada tahun 584 Masihi berasal daripada Bani Adi, berketurunan Quraisy.
Baginda adalah khalifah Islam kedua yang memerintah pada tahun 13 Hijrah hingga 23 Hijrah. Nabi Muhammad memberi gelaran al-Faruq kepada beliau.
Gelaran tersebut diberi kerana selepas memeluk Islam baginda memberikan semangat baru kepada umat Islam untuk mengamalkan ajaran itu secara terang-terangan di Kota Mekah.
Baginda juga adalah khalifah pertama yang mendapat gelaran Amir al-Mukminin.
Pada zaman masyarakat jahiliah, Umar merupakan seorang saudagar. Umar dilantik menjadi khalifah kedua berdasarkan wasiat yang dibuat oleh Abu Bakar dan mendapat persetujuan ramai.
Umar meninggal dunia pada 23 Hijrah kerana ditikam oleh Abu Lu’lu iaitu seorang hamba berketurunan Parsi.
Zaman pemerintahan Umar dianggap sebagai ‘zaman keemasan’ kerajaan Islam di Mekah. Banyak pembaharuan dilaksanakan oleh baginda termasuklah bidang politik, sosial, pertahanan dan ekonomi.
Dalam bidang sosial, baginda mengembangkan pendidikan al-Quran dan memperkenalkan kalendar Islam yang berasaskan tahun Hijrah.
Di zaman Umar juga, banyak negara berada dalam kekuasaan Islam termasuk Baitulmaqdis.
Malah di Baitulmaqdis ketika itu terdapat seorang Paderi Besar yang enggan membuat sebarang perjanjian dengan orang lain kecuali dengan Umar. Peribadi baginda yang adil dan berani menjadikan Umar terkenal sebagai seorang sahabat Nabi yang dikagumi di kalangan umat Islam.
Umar juga seorang yang sentiasa menjaga makan dan minumnya daripada sumber yang halal. Pada suatu hari ada seorang lelaki membawa secawan susu buat Umar. Kerana dahaga, baginda terus meminum susu itu tanpa mengetahui dari ia diperoleh. Sesudah meminum susu itu beliau berasa pelik dengan rasa susu itu.
Tanpa berlengah, Umar bertanya kepada lelaki itu: “Dari manakah kamu dapat susu ini?”
Kemudian lelaki itu menjawab: “Saya mendapat susu ini daripada pengembala unta yang duduk menunggu unta yang disedekahkan di padang pasir di sana. Unta-untanya itu meragut rumput di situ.”
Umar terkejut lalu menjolokkan jarinya ke dalam kerongkong memuntahkan air susu yang diminum.
Baginda berbuat demikian kerana tidak mengetahui asal usul pengembala dan rumput yang dimakan oleh unta itu milik siapa.
Pernah dilaporkan bahawa Umar juga seorang yang sangat berhati-hati, dan tidak mementingkan diri. Kisah ini terjadi ketika khalifah itu mendapat kasturi dari Bahrain.
Umar mendapat beberapa kilo kasturi. Beliau mempunyai masalah menimbang semua kasturi itu. Beliau berhajat memberikan kasturi itu secara sama rata kepada orang Islam yang berada di kawasannya.
“Siapakah yang mahu menimbang buah kasturi ini. Saya mahu mengagihkan kasturi ini kepada semua orang Islam yang ada di sini supaya mereka dapat buah ini,” kata Umar.
Mendengar berita itu, isterinya menawarkan diri menimbang kasturi itu. “Saya pandai menimbang kasturi itu,” kata isteri Umar.
Umar tidak berkata apa-apa. Sejenak kemudian, beliau bersuara: “Siapakah yang mahu menimbang buah kasturi ini?” Tidak ada orang yang menjawab.
Tetapi isterinya sekali lagi menawarkan diri menimbangnya. “Saya pandai menimbang kasturi itu,” kata isterinya itu. Umar hanya mendiamkan dirinya.
Kali ini masuk kali ketiga Umar bertanyakan soalan yang sama: “Siapakah yang mahu menimbang kasturi ini?”
Secara sukarela isterinya sekali lagi menawarkan diri menimbang.
Pada kali ini Umar tidak berdiam diri lalu beliau berkata: “Saya tidak mahu kamu menyentuh kasturi itu kerana bau kasturi itu nanti pasti kamu sapukan kepada badanmu. Itu bukan hak kita.”

Oleh kerana itu, Umar mahu orang lain selain daripada ahli keluarganya yang menimbang kasturi tersebut. Umar tidak mahu kedudukan dan kelebihannya sebagai khalifah disalahgunakan oleh ahli keluarga.
Best Blogger Tips

Gerakan Murtad di FB Bermaharajalela!

Gerakan Murtad di FB Bermaharajalela!
KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) perlu mengambil tindakan tegas terhadap kumpulan gerakan murtad dan menghina Islam yang sedang berlaku di laman interaksi sosial ‘Facebook’. Sebagai contoh, kumpulan yang menggelarkan diri sebagai ‘AMS – Murtads in Malaysia and Singapore’ dan ahli-ahlinya yang begitu terang dan jelas menghina Islam, khususnya junjungan besar umat Islam, Muhammad S.A.W.
Menurut pengasas kumpulan tersebut, objektif mereka adalah untuk menjadikan sistem sokongan moral kepada mereka yang telah murtad dari Islam di Malaysia dan berbincang mengenai perkara-perkara yang berkenaan agama Islam serta Melayu Islam.
Kumpulan ini juga menyedari tentang polisi Kerajaan yang mengamalkan Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995 yang menggariskan mereka yang menghina Islam atau menyebabkan agama itu dipandang hina, mempersendakan, mengajuk-ajuk atau mencemuh amalan atau upacara yang berhubungan dengan agama Islam adalah melakukan suatu kesalahan.
Justeru itu, kumpulan di laman ‘Facebook’ itu tidak menggalakkan ahli-ahlinya untuk menggunakan akaun nama atau identiti sebenar untuk melibatkan diri dalam interaksi di situ.
Berikut pula adalah beberapa contoh kenyataan ahli yang dipetik dari kumpulan tersebut:
· “Laknat kau di Neraka, Allahu F***khbar,” – Lancer Justin
· “Tapi Islam menghalalkan mencuri dan merompak harta orang kafir mcm b*** muhammad buat,” – Danny Daniel
· “Allah b*** **tan **hanat!,” – Kickam Hjh Ttis Arazuwla
Sebagai sebuah negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam dan mengamalkan kebebasan agama yang terbuka berbanding negara-negara lain, mampukah kita menahan sabar dan bertoleransi dengan ayat-ayat sebegitu?
Pada hemat penulis, SKMM perlu mengambil tindakan tegas terhadap laman kumpulan tersebut memandangkan ia mampu mencetus kemarahan yang amat sangat pada umat Islam di negara ini.
Penulis percaya bahawa ada ahli-ahli kumpulan tersebut yang berpengkalan di Malaysia yang boleh dikesan oleh pakar-pakar teknologi maklumat (IT) yang berkhidmat dengan SKMM untuk diambil tindakan sewajarnya.
Penulis juga berharap agar Kerajaan tidak menunggu pihak Pembangkang, khususnya DAP, untuk mendesak tentang perkara-perkara seumpama ini kerana mereka memang merupakan penyokong tegar InterFaith Commission (IFC) yang jelas bertentangan dengan perlembagaan negara.
Jadikanlah ia sebahagian dari jihad dan ibadah di bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dan semoga SKMM di bawah kepimpinan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Rais Yatim, berjaya dalam menangani isu ini demi umat Islam di Malaysia Best Blogger Tips

Golongan Gay Malaysia Aktif di Facebook

Gay Malaysia Aktif di Facebook

KUALA LUMPUR – Golongan gay di Malaysia kini dilihat sangat aktif di laman sosial Facebook dengan menubuhkan pelbagai akaun persatuan dan kelab.
Berdasarkan tinjauan mynewshub.my hari ini terdapat persatuan yang menggelarkan diri mereka sebagai ‘Persatuan Gay Malaysia Kebangsaan’.
Persatuan tersebut turut berani menggunakan jata negara pada lambang persatuan mereka.
Persatuan yang mengandungi sejumlah 8,533 orang yang mengklik `like’ pada akaunnya  turut menjadi tempat untuk golongan gay mencari kenalan baru dari dalam dan luar negara, selain bersosial sesama mereka.
Persatuan yang menjadi medan mencari pasangan untuk golongan gay di Malaysia itu turut menjadi platform bagi golongan gay berbincang dan mempromosikan diri.
Ada yang meninggalkan nombor telefon bimbit untuk dihubungi.
Bagaimanapun, tidak semua pengguna Facebook yang ‘like’ akaun Facebook persatuan berkenaan merupakan mereka yang terlibat dengan kegiatan homoseksual.
Malah ada juga di antara mereka yang mengecam dan menyindir golongan gay di dinding akaun persatuan itu.
Dipercayai, Persatuan Gay Malaysia Kebangsaaan bukanlah satu-satunya persatuan gay Malaysia yang terdapat di Facebook.
Berikut disenaraikan beberapa persatuan dan kelab gay yang dipercayai berpengkalan di Malaysia:
 1. Persatuan Gay Malaysia Kebangsaan
 2. Terengganu Gay Club
 3. Persatuan Blogger-Blogger Gay Malaysia
 4. Persatuan Gay Berkumpulan
 5. Persatuan Belia Gay Malaysia
 6. Persatuan Gay Malaysia
 7. Persatuan Gay Melayu
 8. Persatuan Gay Perak
 9. Persatuan Gay Sejati
 10. Persatuan The Gay
 11. Persatuan Gay Berwibawa ILPKL
 12. Persatuan Gay Club (PGC)
 13. Persatuan Gay Serantau
 14. Persatuan Lesbian dan Gay SeMalaysia
 15. Persatuan Gay SeMalaysia (PGS)
Media sebelum ini kerap melaporkan aktiviti-aktiviti golongan gay yang semakin menjadi-jadi, khususnya di Lembah Klang.
Gejala ini dikatakan semakin meluas dalam kalangan golongan lelaki yang dikatakan gagal mendapatkan teman wanita atau pernah dikecewakan oleh wanita.
Turut dikatakan menjadi faktor adalah jawatan dan pendapatan tinggi yang dimiliki oleh kaum hawa pada hari ini.
Kedudukan wanita disifatkan menyebabkan ego kaum lelaki tercabar sehingga menyebabkan mereka memilih untuk melibatkan diri dalam dunia gay.
Bagaimanapun, dalam kesibukan golongan gay  menggunakan Facebook sebagai medan berinteraksi kumpulan penggodam laman-laman web tempatan yang menggelar diri mereka sebagai RileksCrew memberi amaran kepada  persatuan dan kelab golongan itu.
RileksCrew memberi amaran untuk menggodam akaun-akaun Facebook golongan berkenaan.
Sehingga kini, Terengganu Gay Club  berjaya digodam oleh kumpulan RileksCrew dengan meninggalkan nota pada laman Facebook kelab tersebut yang berbunyi:
“This Page Been HACKED By RileksCrew, Please Do Not Country Name For Gayers Club… We Will Remove This Page.. !!”.
Kemungkinan banyak lagi akaun Facebook berkaitan aktiviti kumpulan gay di Malaysia yang akan digodam kumpulan ini dalam masa terdekat. Best Blogger Tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts