And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Monday, April 4, 2011

Kisah Al-quran


Ketika saya menghadiri satu majlis Qira'at di Universiti Birmingham di United Kingdom, hati saya sangat tersentuh apabila salah seorang juri, ustazah Badriyah memberikan perkongsian berkaitan al-Quran.
Ketika itu saya terfikir, adakah kita cukup menghargai al-Quran? Kenapa kita perlu hargai al-Quran?
kita harus tahu betapa susahnya untuk sahabat-sahabat dahulu menulis al-Quran. Apabila Rasulullah menerima wahyu Allah yang disampaikan oleh malaikat Jibril, Rasulullah akan menyampaikan wahyu itu kepada sahabat-sahabat.
Sahabat-sahabat akan menyalin satu persatu wahyu dari Allah ini. Setiap patah dan ayat al-Quran akan disalin oleh sahabat-sahabat daripada bacaan Rasulullah. Kemudian Rasulullah akan bertanyakan kepada malaikat Jibrail samada tepat dan benarkah apa yang ditulis oleh para sahabat kerana betapa wahyu Allah dijaga kesuciannya agar tidak tersilap tulis.
Mengapa bukan Rasulullah saw. sendiri yang menulis? Nabi Allah yang mulia itu seorang yang ummi iaitu bukanlah seorang yang buta huruf seperti yang kita sangkakan tetapi baginda seorang yang tak membaca dan tak menulis. Antara hikmah di sebalik kejadian Rasulullah yang tidak dapat manulis ini adalah menjadi bukti kepada orang-orang terdahulu bahawasanya, ayat al-Quran bukanlah direka-reka oleh Rasulullah, tetapi sebenar-benarnya daripada Allah swt. Allahuakbar. Hebat sungguh perancangan Allah.
Satu benda yang sangat mengagumkan saya adalah setelah mengetahui betapa kita, umat manusia adalah sangat beruntung. Ketahuilah bahawa semasa kita membaca al-Quran, para malaikat akan datang kepada kita, dengan jarak yang sangat hampir. Terlalu hampir kerana malaikat-malaikat ingin mendengar bacaan al-Quran yang dibaca oleh kita, para muslimin dan muslimat. Para malaikat tidak boleh membaca al-Quran dan hanya boleh mendengar bacaan al-Quran daripada kita.
Mengapa kita beruntung? Sesungguhnya kita adalah makhluk yang dipilih oleh Allah yang dapat membaca al-Quran dan diberi kebaikan sebanyak sepuluh kali ganda untuk setiap huruf yang dibaca. Subhanallah. Hanya membaca, 'alif lam mim' kita mendapat 30 ganjaran kebaikan. Bukankah kita makhluk Allah yang sangat beruntung?
Oleh itu, kita perlu membaca al-Quran dengan tajwid dan sebutan yang betul. Sesungguhnya al-Quran, kalam Allah ini adalah daripada Allah swt. kepada Rasul-Nya. Jika kita tidak dapat membaca al-Quran seperti yang dibaca oleh Nabi Allah Muhammad ketahuilah, kita telah mempelbagaikan bacaan al-Quran itu sendiri. Nauzubillah.
Pada zaman Rasulullah dahulu tidak ada hukum tajwid untuk membaca al-Quran kerana Rasulullah dan para sahabat menggunakan bahasa Arab yang merupakan bahasa al-Quran itu sendiri. Jadi mengapa perlu baca al-Quran dengan tajwid yang betul?
Pada zaman ini, al-Quran dibaca oleh umat manusia Muslim di serata dunia, oleh segenap jenis bangsa yang mempunyai pelbagai bahasa dan loghat yang tersendiri. Oleh sebab itu, tajwid merupakan panduan agar sebutan asli al-Quran oleh Rasulullah kekal sama dan tidak berubah. Kita harus berusaha untuk memperbetulkan bacaan kita. Orang Melayu terutamanya, ramai di kalangan kita yang tidak sedar sebutan makhraj kita, seperti huruf 'ain' dan lain-lain banyak silapnya. Sama-samalah kita perbetulkannya.
Benar, sangat susah untuk mengubah lidah kita yang sudah berpuluh tahun berbahasa Kelantan, dengan loghat Kedah, mahupun dengan dialek yang berbagai-bagai lagi. Tetapi, ingat satu pepatah, "di mana ada kemahuan, di situ ada jalan". Bergurulah dengan guru yang sebenarnya, perbaikilah bacaan dangan ikhlas, insyAllah pasti Allah akan membuka jalan dan berdoalah semoga dipermudahkan urusan kita dalam memperbetulkan bacaan kita.
Jadi mengapa harus kita membaca al-Quran? Haruslah semata-mata kerana Allah, dan kemudian kerana Rasul-Nya. Tiada alasan dan sebab lain lagi. Ketahuilah, di akhirat kelak, puasa dan al-Quran akan datang kepada kita dengan anggota memberi kesaksian kepada Allah tentang kita. Menjadi penolong buat kita di akhirat kelak di hadapan Allah. Jika kita membaca al-Quran, al-Quran akan menjadi saksi kita yang selalu ada dengannya, begitu juga dengan puasa kita. Allahuakbar.
Maka, hargailah al-Quran, bacalah kalam Allah itu dengan bacaan yang betul. Selagi kita punya kesempatan masa, di dunia yang cukup singkat ini. Best Blogger Tips

Apabila diri dihina

DIAM dan SABAR. Sememangnya susah dan sukar untuk kita lakukan apabila kita dihina, diumpat, dikeji, difitnah atau dimalukan lebih-lebih lagi di khalayak ramai, di pejabat atau dalam masyarakat. Namun itulah tindakan yang terbaik bagi kita.
Apabila kita menjawab balik hinaan yang dilontarkan pasti bukan kita yang bercakap tapi yang "bertanduk dua" yang sedang menguasai akal fikiran kita pada masa itu. Jadi, seeloknya kita diam sejenak. Istighfar di dalam hati dan ingatkan diri kita supaya bersabar menghadapi hinaan yang dilontarkan.
Dalam situasi apabila kita terasa diri kita sangat lemah umpama anak ikan yang dikelilingi oleh jerung-jerung kelaparan, kita tidak tahu apa yang harus kita lakukan. Untuk tujuan itu, saya ingin kongsikan sedikit panduan dalam menghadapi keadaan apabila kita dihina. Antaranya ialah:

 • Orang yang menghina kita dengan menggunakan perkataan yang teruk (Contohnya bangang, bodoh, gedik dan sebagainya) sebenarnya sedang mendoakan keburukan itu untuk dirinya, suami atau isteri mereka, ahli keluarga, adik-beradik dan lebih parah lagi sebenarnya mereka mendoakan untuk anak-anak mereka. Nauzubillah.. 

 • Sebenarnya cacian dan hinaan yang dilemparkan itu adalah RAHMAT daripada ALLAH. Kenapa? Sebab setiap hinaan yang dilontarkan kepada kita adalah penghapus bagi setiap dosa-dosa kita semalam. Lebih beruntung lagi, kita akan dapat banyak pahala percuma. (Tapi dengan syarat kita kena sabar dengan apa yang berlaku) 

 • Ingatlah bahawa ada HIKMAH di sebalik setiap dugaan dan cabaran yang kita hadapi. Sebenarnya Allah hendakkan hamba-Nya kembali kepada-Nya. Mengadu kepada-Nya lantaran sebelum ini kita semakin jauh, lalai dan lupa kepada-Nya.

 • Apabila kita difitnah, kita akan tidak dapat tidur malam lantaran memikirkan tentang fitnah yang dilontarkan kepada kita. Maka, kita dengan sendirinya akan bangun bertahajud setiap malam mohon kepada Allah agar diberi ketenangan, kemaafan dan keampunan dari-Nya sepanjang hidup ini. Kesan daripada itu (sentiasa bertahajud selalu), hati akan menjadi semakin tenang dan bahagia walaupun dikelilingi orang yang sentiasa mencari salah kita dan orang yang tidak mahu memandang wajah kita. 

 •  HIKMAH dan REZEKI yang melimpah ruah menanti kita di sebalik ujian tersebut. Contohnya Allah permudahkan segala urusan kita. Allah pertemukan kita dengan rakan-rakan yang mulia hatinya, rakan-rakan yang boleh membantu kita menjana ekonomi kita dengan lebih mantap, pasangan yang memahami dan menyayangi kita dengan sepenuh hatinya, anak-anak yang baik, keluarga yang memahami dan pelbagai lagi.

 •  Kita juga akan menemui dan dapat menilai siapa sahabat kita yang sebenar dan siapa musuh kita. Cara dan gaya hidup kita pun mungkin akan berubah ke arah lebih baik dan lebih bermotivasi. Mungkin sebelum ni kita susah nak baca buku-buku yang bermanfaat. Mungkin kita juga berpeluang mengenali tokoh-tokoh motivasi yang hebat yang terkenal di seluruh dunia. (Contoh : Dr Aidh Abdullah Al-Qarni, Imam Ghazali dan lain-lain). Selain itu, kita juga akan mampu untuk menjadikan diri kita insan yang sangat kuat, tabah, sabar dan mengubah seluruh pemikiran dan idea kita selama ni.

 • Pendek kata, apa yang berlaku pada kita walaupun buruk pada pandangan manusia, namun sebaliknya pada pandangan Allah. Fikirkanlah bahawa semua yang berlaku adalah RAHMAT ALLAH. Insya-Allah hidup kita lebih tenang, bahagia dan sangat matang. Insya-Allah.
  Best Blogger Tips

  concept car


  Best Blogger Tips

  A letter from Mom and Dad....

  RASULULLAH menangis, hiba hatinya mendengar luahan hati seorang ayah mengenai anaknya. Lelaki tua itu berkata: "Ketika kecil, tanganku inilah yang memberimu makan. Engkau kehausan, akulah yang menuangkan. Jika kau sakit, tiada aku tidur sepanjang malam, sakitmu itu membuatku kerisauan. Tetapi kini selepas engkau mencapai tujuan. Kulihat dalam dirimu apa yang tidak kuharapkan.

  Kau balas dengan kekerasan dan kekasaran. Seolah-olah nikmat dan anugerah itu engkau yang berikan." Berlinangan air mata Rasulullah, baginda memanggil anak itu dan bersabda kepadanya: "Kamu dan semua milikmu, semuanya adalah milik ayahmu." Hadis riwayat Ibn Majah, Imam Ahmad dalam al-Musnad, Ibnu Hibban dalam Sahihnya dan al-Baihaqi dalam al-Sunan.

  Kasih sayang ayah dan ibu adalah hutang yang tidak pernah dapat dibayar oleh seseorang anak. Namun ramai anak yang cuba mengungkit setiap pemberian mereka kepada kedua-dua orang tua. Tindakan sebegitu pasti amat melukakan hati kedua-duanya. Tidakkah mereka sedar kehidupan yang dikecapi sekarang bermula daripada setitis air mani ayah dan keredaan seorang ibu menanggung derita dalam kehamilan. Jika dapat dihitung segala jasa mereka, sungguh dunia dan seisi ini takkan mampu membayar balik jasa mereka.

  Pada suatu hari, ketika Abdullah Umar melakukan tawaf di Baitullah. Ada seorang lelaki berasal dari Yaman memikul ibunya bertawaf dalam keadaan cuaca yang sangat panas. Peluh mengalir di wajahnya, dia amat keletihan.

  Orang itu bertanya kepada Ibnu Umar: "Apakah menurutmu aku membayar jasa ibuku atas apa yang ia lakukan untukku selama ini? Ibnu Umar menjawab: "Demi Allah, tidak walaupun satu nafasnya."

  Bagaimana dengan berjuta nafas yang dihirup oleh seorang ibu demi bayi di dalam rahimnya? Sentuhannya, dakapan dan titisan air susunya? Sanggupkah kita membayar semua itu? Berapakah harga setiap suapan hasil titik peluh ayah? Harga didikan adab dan ilmu yang diajarkan kepada kita sehingga menjadikan kita mulia di mata manusia?

  Rasulullah bersabda yang maksudnya: "Sesungguhnya Allah mengharamkan ke atas kalian tiga perkara dan membenci tiga perkara: Ia mengharamkan derhaka kepada ibumu, membunuh anak perempuan, tidak mahu memberi tapi suka meminta. Ia membenci tiga perkara: Banyak bercakap kosong, banyak bertanya," Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim.

  Dr A'id al-Qarni ketika membahaskan mengenai hadis di atas berkata: Perbuatan derhaka kepada ibu dan ayah adalah seperti memutuskan daripada menziarahi kedua-duanya, tidak memberikan nafkah kepada mereka sedangkan mereka berhak mendapat nafkah, menyakiti hati mereka dan tidak memenuhi hak mereka.

  Tiada siapa yang mahu dikatakan dirinya anak derhaka. Tetapi tindakan dan sikap yang ditunjukkan oleh seseorang anak itu adalah gambaran zahir yang tidak dapat disembunyikan. Pandangan manusia boleh menilai walaupun sifatnya subjektif. Apatah lagi pandangan Allah, siapakah yang boleh menyembunyikan aibnya? Penderhakaan itu akan membekas di hati ibu bapa dan akan dibawa sampai ke mati. Tentunya kita tidak sanggup melihat keadaan ini.

  Ada yang berpendapat bahawa semua itu adalah akibat salah ibu bapa mendidik. Tetapi bukankah manusia bertambah dewasa dan tahu memilih yang benar dan salah? Untuk apa akal dan hati yang Allah cipta dan kurniakan jika bukan untuk memujuk ego supaya tunduk pada ajaran yang hak?

  Ada pula yang berani berkata: "Atas sebab ibu bapa derhaka kepada anak, maka anak pun membalas!" Hati jenis apakah yang sanggup membalas kekhilafan ibu bapanya dengan kejahatan dan dendam? Maknanya jika ibu menampar wajah anak, anak pula berhak membalas tamparan itu ke wajah ibunya?

  Kalau memang ibu bapa itu jahat, apakah mereka akan membiarkan diri kita hidup dari dulu lagi. Mereka boleh melepaskan tanggungjawab jika mahu.

  Mengapa disebabkan kesalahan yang sedikit, maka kebaikan yang terlalu banyak dilupakan?

  Ibu bapa kita adalah sumber kekuatan diri kita. Iman tidak sempurna jika kita mencalarkan kebeningan hati mereka. Di tengah kesibukan dunia yang menenggelamkan hati dan perasaan anak, ada satu masa anak pasti berasa terseksa iaitu apabila dia mengingat kembali pelukan dan ciuman kasih ayah ibunya tetapi tiada peluang baginya untuk memohon ampun kepada kedua-duanya.

  Kembalilah kepada mereka dengan hati yang ikhlas, sebelum segala berakhir dengan kesedihan dan penyesalan sepanjang hayat. "Kamu dan semua milikmu, semuanya adalah milik ayah ibumu"! Satu prinsip yang diajar oleh Rasulullah sebagai ingatan bahawa kebahagiaan anak itu bermula daripada hati ibu bapa yang reda.

  INTI PATI

  Tanggungjawab anak

  · Anak perlu menjaga hati ibu dan ayah yang banyak berkorban membesarkan mereka

  · Allah menjadikan manusia dengan tanggungjawab. Ketua keluarga mendidik zuriat untuk kesejahteraan di dunia dan akirat. Anak pula perlu kepada arahan orang tuanya yang tidak bercanggah dengan hukum Allah

  · Jagalah kehidupan orang tua sendiri selagi hayat di kandung badan. Jasa mereka adalah hutang anak sepanjang hayat

  · Sikap derhaka amat keji dan boleh merosakkan jiwa. Anak perlu matang bertindak terutama berkaitan hubungan dengan ayah dan ibu

  · Redakan kesilapan sedikit ibu dan ayah, kerana sumbangan mereka membesarkan anak mengatasi segala-galanya

  ps : aku menyesal kerana sampai sekarang masih x dapat membalas budi mereka... Best Blogger Tips

  PROTON INSPIRA R3 EDITION


  Proton Inspira R3 High Performance seperti dalam gambar di atas adalah kereta Proton Inspira yang mendapat sentuhan R3, sekali tengok memang tak rugi kalau dapatkan kereta Proton terbaru ini. Berkonsepkan sport car, kereta ini mendapat tempahan yang agak tinggi buat masa ini dengan 1600 tempahan telah dibuat. Apa2 hal pun kalau modified kereta ni memang gempak wehhh...!!

  ps : geram siuttttttt
  Best Blogger Tips

  WANITA  seperti yang kita lihat..manusia kebanyakannya ter"cuai" kerana terlalu ghairah dalam aspek perhiasan diri.ingin ditekankan kepada kaum hawa.tidak lah salah sama sekali untuk mencantikkan diri.tapi biarlah berkadaran..biar kita nampak kemas lebih dari kita nampak cantik.cantik biarlah pada tatapan mata yang layak.kerana kecantikan berlebihan pada kaum wanita boleh menimbulkan fitnah.disamping dapat megoyangkan iman kaum adam.

  wanita ini sememangnya ALLAH ciptakan sebagai makhluk yang indah dan cantik dan mempunyai daya tarikan yang tinggi.maka,bagi saya,sesetangah wanita yang suke bermake tebal ni hanya ingin menipu diri sendiri dan mata2 yang memerhati .alatan solekan ni sebenarnya boleh lebih merosakan kulit..tapi tak salah pun kalau nak makeup.tapi biar adil la.khas untk yang dah berkahwin la.jangan la di luar rumah,bercantik2 berlebihan.kat rumah,kusut masai.nanti dapat kawan baru,baru tau.hehe


  kembali pada tajuk posting kali ini.wanita di mata lelaki..bagaimanakah pandangan mereka pada kaum hawa ni??adakah cukup kecantikan yang menjadi pandangan utama?..jawapannya YA!.ya sama sekali.tapi kecantikan yang seperti mana yang mereka ingini?cukupkah sekadar kecantikan pada luaran saja?tidak..kecantikan luaran hanya untuk pandangan kosong saja.tapi,kecantikan dalaman lebih diperlukan di pandangan mata lelaki sejati.

  kadang-kadang,wanita sanggup buat apa saja untuk nampak cantik.bermake up,berpakaian yang mungkin menarik perhatian..ada sesetengahnya yang sanggup mendedahkan sikit keindahan yang ada pada diri nye semata2 untuk menarik perhatian si lelaki..ya..memang lelaki suka kan nya.tapi sekadar suka untuk melihat saja kerana ianya percuma..
  show percume,sapa tak mau tengok kan?  ramai wanita yang beranggapan menutup aurat secara sempurna mungkin dipandang sebagai kolot dan tidak "up to " dalam berfesyen.anggapan ni salah sama sekali kerana ini pemikiran barat yang telah meracuni pemikiran kita.nilai wanita yang menjaga auratnya itu sangat tinggi nilainya.terutamanya bagi seorang lelaki yang bernama suami.menjaga aurat dengan baik ,umpama menjaga keselamatan dan maruah diri.selagi tinggi penjagaan maruah kita,orang akan hormat pada kita dan kita tidak akan dipandang murah oleh lelaki.


  sekarang ni,apa yang kita nampak,ramai je yang tutup aurat..tapi sempurnakah penjagaannya?dek terlalu banyak fesyen bertudung yang terlampau sehinggakan hilang fungsi sebenar tudung tu.ia..tudung tu hanya la sejenis kain.tapi,kain ini walaupun ianya sekadar kain,tapi nilai nya tinggi.tapi sekarang dah disalah guna kan.cuba kita kaji semula,apa definisi tudung itu dari aspek islamik?supaya kita paham apa tudung itu sebenarnya.

  kita sebagai kaum wanita sewajibnya menjaga harga dan maruah diri supaya kita sebagai wanita akan lebih bernilai dimata lelaki.kita sepatutnya lebih kan menjaga kecantikan dalaman kita dari segi rohani,spiritual.supaya kecantikan dalam kite terserlah lebih dari kecantikan luaran.supaya kita boleh jadi wanita solehah...

  Inilah salah satu persediaan kita untuk menjadi wanita yang disukai oleh suami. Banyak lelaki yg terpikat pada wanita yg bersikap keibuan, lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yg keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing-masing.

  tak semua laki akan terpikat dengan kecantikan luaran semata2.kecantikan dalaman itu lebih berharga...kerana sesungguhnya,seindah hiasan adalah wanita solehah.semoga kita dapat menjadi isteri yang akan menjadi kebanggaan kepada para suami.  Kasih dengarlah hatiku berbicara
  Kasih izinkan diriku bertanya
  Bisakah cinta bersemi
  Mengundang restu Ilahi
  Adakah bahgia yang diimpi
  Menjadi satu realiti.

  Kasih ku sedari kekurangan diri
  Kasih ku insafi kelemahan diri
  Ku ingin sunting dirimu
  Menjadi permaisuri hatiku
  Sebagai isteri yang berbudi
  Kebanggaan para suami

  Wanita hiasan dunia
  Seindah hiasan adalah wanita solehah
  Yang akan membahagiakan
  Syurga dalam rumahtangga

  Hanya itu yang ku inginkan
  Dari insan yang amat kusayang
  Damaikanlah resah hatiku
  Aku rindu kasih dan sayangmu
  Terimalah seadanya
  Akulah hiasan pelamin hidupmu

  Andainya tiada jodoh
  Untuk ke singgahsana
  Ku pasrahkan segalanya
  Kerna takdir yang akan menentukan
  Impian kasih

  Album : Impian Kasih
  Munsyid : In-Team
  http://liriknasyid.com
  Best Blogger Tips

  Wanita dimata seorang Lelaki

   

  oleh MY Baby Store pada pada 16hb Mac 2011 pukul 10.45 ptg

  Seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler halaman rumah berselerak surat di peti pos tak berambil anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi, masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut ruang tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama isterinya....sepi tiada jawapan masuk ke dapur sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh periuk tidak bercuci mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air baju masih belum berbasuh apatah lagi berendam lelaki itu cemas mencari isterinya dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku

  "awak sakit ke?"..tanya lelaki itu "tak lah", jawab isterinya ringkas
  "kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.
  balas isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang.....

  NAH,HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI"

  Best baca sampai abis!!!. It's true.

  To share..Dari Ilham seorang lelaki...

  "Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus
  membebel,merengek atau mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...

  "Ibu, ibu...engkau lah ratu hari ku....."

  Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak kena! Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak HAPPINESS!!! Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24 hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott,peettttt,boleh pecah eardrums. And if mak menjerit,boleh bergegar isi perut. Silap gaya, tingkap pun boleh tercabut... And if mak takde, BangZaiiiiii!!! MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm!!! Can do whatever!!!
  Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah kawan, boleh Chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!!

  But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa leteran itu, semunya seperti MATI...

  Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not challenging, no suspense.Balik kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang nak pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous, then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih bermakna.

  Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti. Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!

  Kau Isteri Ku....

  Bezanya antara ibu zaman dulu dengan ibu zaman skarang ... Ibu
  sekarang tidak mencubit atau memiat telinga anak-anak. Itu mungkin
  one of the reason why anak-anak tak berapa takut and at times, hanya
  memekakkan telinga setiap kali ibu memberi "ceramah percuma". Mungkin anak-anak tak terasa kehilangan or boleh jadi melompat keriangan bila ibu takde kat rumah (for instance if she's gone for a short holiday). Budak-budak sekarang ramai kawan,banyak caranya mereka mengisi waktu. They will go for movies, clubbing, or most to most lepak kat happening places.. As for me is different,if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu pening. Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times boleh membuat kepala berserabut.

  Kalau madame takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek kata,FreeeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone", aku pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to criticise. Everything will be smooth...Tapi, masuk hari ketiga,i felt something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm', tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah abis, tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak boil... Masuk hari ke-4, rindu mula terasa.

  Eventhough kat office,ramai yang cun melecun, wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas, forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.

  Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pun jadik tak best. Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA.

  Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai. Toilet dah mula licin berdaki...lantai dahm berbelak, tak dimop...Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly... bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

  Jangan kata sebulan atau setahun.... belum seminggu isteri takde katrumah,aku dah terasa separuh pengsan. Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tubini kita, best fren kita, sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

  And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita. Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi... penat tau!!

  Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita... tak rela!!!
  So to all mums and wives out there... life will be meaningless without
  You mothers)....uuwaaaaaaaa!! sayangi la kaum perempuan krn tanpa
  Mereka anda kehilangan sesuatu,hargai mereka!!!! Best Blogger Tips
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  Popular Posts