And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Sunday, June 19, 2011

Apa Yang Terjadi Pada Malam Kejatuhan Melaka ? KISAH BENAR


Misteri : Ape yang Sebenar Terjadi pada Malam Kejatuhan Melaka??

1/3 sejarah melayu ditulis pada zaman kesultana melaka, 1/3 lagi masa di Johor lama and 1/3 lagi mase zaman Tun Seri Lanang.. 100 tahun selepas kejatuhan Melaka.

ada 3 rekod yg diketahui mengisahkan kejatuhan melaka:

1. Official rekod dari portuguese : Jatuh lepas berperang 15 hari 14 malam
2. Sejarah Melayu : Jatuh lepas berperang 3 hari and 2 malam
3. *Unknown chronicler : Jatuh lepas beperang 3 hari and 2 malam (similar dgn sejarah melayu)

*dikesan di library portugal, ditulis pada 1518, 7 tahun lepas kejatuhan melaka.. mungkin ditulis oleh askar portugis.. and translation dia oleh Royal Asiatic Society tahun 1902, reprinted 1911.:

Page ni plak mengisahkan.. kapal portugis cuba mendarat.. tapi.. tak boleh sebab askar melayu pakai meriam/senapang..

last2 dAlbuquerque berjaya mendarat > orang melayu mengamuk >Raja Alaudin charging dia punya gajah > 60 orang portugis mati >defense melayu bocor > portugis mara ke Masjid dipuncak bukit (St. Paul Church sekarang adalah bekas masjid) dan Istana raja Melaka >orang2 Melayu serang balik > portugis berundur ke kapal mereka, and banyak mati (Hari Pertama)

(Hari Kedua) Portugis mendarat semula, tetapi dihalang 700 askar Melayu dibawah Raja Alaudin,.. ramai Portugis mati > tapi askar Melayu berundur ke tapak2 kedai yg terbakar dikota melaka > Raja Alaudin menyerang lagi > Kemudian berundur semula

Laksamana Hang Nadim menyerang melalui sungai dari arah belakang tentera portugis > and portugis berundur semula ke kapal mereka

(Hari ketiga) ni yang pelik sikit niPortugis mendarat lagi skali... tapi pelik.. semua tentera sultan tiada..

now.. lihat catatan2 ni:

- portugis gagal mendarat, and gagal secure holding position.. semua retreat balik pegi kapal mereka
- portugis berjaya membakar masjid dan istana.. tapi gagal mendudukinya
- portugis hanya berjaya maju dikawasan bandar dan perlabuhan melaka.. tidak sampai ke bukit cina
- askar melayu menang perang.. tapi mereka berundur??????

kenapa??? ape yang sebenarnya terjadi pada malam itu?? Best Blogger Tips

Syiah Mencabar Islam

Dipos oleh Syed Azharul Asriq1. Mencabar Al-Quran

Kalam Allah iaitu Al-Quran Al-Karim dicabar oleh “mushaf Fatimah”, atau “Mushaf Imam Ali’, “al-Jami’ah”, atau “Sahifah al-Namus”, atau “Sahifah al-Abithah”, atau “Sahifah al-Dzuabah al-Saif” atau “al-Sahifah al-Kamilah” atau “al-Jufr” oleh Syiah yang akan dibawa oleh Imam Mahdi (sebenarnya Messiah Dajjal) mereka. Begitu juga umum mengetahui lebih 2000 riwayat daripada agama Syiah yang mendakwa Al-Quran sekarang adalah palsu direka-reka oleh para sahabat nabi.

2. Mencabar Nabi Allah

Para Nabi Allah yang diutuskan oleh Allah disaingi oleh Syiah dengan menghadirkan ciri-ciri khusus kepada para imam mereka berdasarkan riwayat-riwayat dusta dari pendusta Yahudi dan Nasrani seperti – sifat maksum, menerima wahyu, dan darjat Imam yang melebihi para Nabi Allah berketurunan Bani Israil, dan dakwaan mereka menyatakan para Nabi Allah tidak mampu mencapai darjat Imam mereka. Ia termasuklah kenyataan Syiah menyatakan Fatimah pun menerima wahyu dan Jibrail tersilap menghantar wahyu kepada Nabi Muhammad yang sepatutnya dihantar kepada Ali.

3. Mencabar Baitullah

Baitullah al-Haram - Ka’bah di Tanah Suci Makkah, dicabar oleh Ka’bah Syiah di Najaf. Sebelum kelahiran Islam, Raja Abrahah di Yaman membina sebuah ka’bah palsu kerana kedengkiannya terhadap Baitullah di tanah suci Makkah dianggap musuh Allah serta kufur dan kisahnya masyhur sehingga dirakam dalam Al-Quran (surah al-Fil) sebagai pengajaran umat kemudian. Kejahatan dan kekufuran Abrahah tidak padam setakat men’duplicate’ Ka’bah tetapi menyerang kota suci yang mulia dengan tentera bergajah dan kisahnya sering disebut-sebut dalam penceramah maulid al-rasul di Malaysia saban tahun. Justeru apakah tidak layak untuk kita menyamakannya dengan kejahatan dan kekufuran syiah yang juga bukan sahaja turut men’duplicate’ Ka’bah di Najaf tetapi bahkan turut menyerang Ka’bah membunuh ribuan para jemaah haji dan kaum Syiah Qaramitah juga telah merampas Hajar al-Aswad dibawa ke Najaf selama bertahun-tahun. Hakikatnya Rumah Allah di Makkah dan Madinah bukan terselamat sebenarnya kerana ia akan diancam oleh Mahdi Syiah (Dajjal) yang bakal muncul nanti seperti yang dijelaskan oleh hadis-hadis Syiah.

4. Mencabar Tiga Tanah Suci Islam

Keutamaan Tanah Suci Aqsa, Makkah, Madinah oleh Islam melalui Kalam Allah dan Rasul-Nya dicabar oleh tanah-tanah yang lebih suci bagi kaum Syiah - Karbala’, di Iraq atau kini kota suci Qom dan Mashad di Iran yang disucikan oleh perawi-perawi pembohong Syiah yang bearasal dari Yahudi. Padahal tanah-tanah suci ini juga merupakan tempat kelahiran imam-imam Syiah sendiri. Betapa banyak hadis syiah yang mengutamakan tanah Karbala’ tempat terbunuhnya al-Husein sehingga batu-batu Karbala’ menyertai solat mereka. Lihat pula bagaimana orang-orang berasal dari keturunan parsi yang menyembah api boleh menganggap bekas tanah berpijaknya raja Kisra yang enggan menerima Islam bila diutuskan surat kepadanya, iaitu Qom dan Mashad sebagai tanah suci bagi agama Syiah. Tidakkah ia membuktikan manusia pengkhianat kaum syiah sebenarnya sentiasa menyaingi perkara berkaitan bumi Bakkah yang sungguh mulia di sisi Allah itu?

5. Mencabar Zakat
Zakat vs Khumus. Khumus iaitu mengeluarkan seperlima harta kepada Imam Mahdi yang ghaib muncul ketika era keghaiban kecil ‘Mahdi’ bersama munculnya kitab-kitab Syiah yang empat iaitu, Usul al-Kafi, al-Istibsar, Tahzib al-Ahkam dan Man La Yahduruh al-Faqih. Ketika itu lebih dari dua puluh orang mujtahid dan sayyid mengaku sebagai wakil imam ghaib dengan berkata : Kami secara lansgung mendapat ilham dari imam yang ghaib”. Membolehkan mereka untuk mengambil seperlima dari harta hasil usahan pengikut mereka – Syiah sebagai ufti. Khomeini memfatwakan harta itu bukan sahaja terhad kepada Imam dan keturunan Ahli Bait bahkan diperuntukkan kepada kira-kira 100 mujtahid agama Syiah bagi mengagihkan harta-harta Syiah yang menimbun sejak zaman Imam Ghaib yang tak terkira jumlahnya. Ulama’ Syiah telah mendahulukan khumus untuk kepentingan diri mereka berbanding ibadat zakat yang berkat yang tidak pernah difardhukan dalam agama Syiah.

6. Mencabar Kitab Hadis Yang Sahih
http://www.iqra.org/mmIQRA/Images/797403_100.jpg
Sahih al-Bukhari disaingi oleh Usul min al-Kafi karangan al-Kulaini yang dianggap oleh syiah lebih sahih. Hadis-hadis al-Bukhari dan Muslim yang ditapis menerusi disiplin yang ketat ilmu dirayah dan ilmu riwayah mencapai kedudukan kedua paling sahih selepas Al-Quran disaingi oleh hadis-hadis al-Kulaini yang mana disahihkan oleh ulama’-ulama’ silam Syiah tanpa soal dan penerimaan secara mentah tanpa menggunakan apa-apa disiplin ilmu pun bagi membahaskan status sekian banyak jumlah perawi-perawi dalam kitab berkenaan. Hakikat yang jelas para perawi itu berasal dari agama Yahudi dan Nasrani yang dikecam dilaknat oleh para imam Syiah sendiri. Bila mana hakikat ini jelas dengan nyata, muncullah ulama’-ulama’ moden Syiah menapis dan mengkritik Usul al-Kafi secara bertaqiyyah bila berhadapan dengan ulama’-ulama’ Sunnah tetapi disebaliknya mereka menerima dan mengamal hadis-hadis mereka tanpa taqiyyah.

7. Mencabar Hari Perayaan Umat Islam

Dua Hari Raya Besar Islam iaitu ‘Iid al-Fitri’ dan ‘Iid al-Adha’ merupakan hari kemenangan umat Islam hadir bagi menggantikan Hari Nairuz (Nawrooz) dan Hari Mahrajan, dua perayaan kaum Parsi yang telah menyelinap dalam amalan jahiliyyah Arab. Tetapi lihatlah di Iran hari ini betapa Hari Nawrooz ini menjadi hari ulang tahun Iran dan Hari Mehrajan diraikan bagi menghidupkan apa yang telah dihapuskan oleh Allah kepada umat Islam. Di samping perayaan-perayaan berunsur Parsi yang lainnya seperti meraikan Hari Baba Shuja’ (Abu Lu’luah) – meraikan kemenangan Parsi bagi meraikan terbunuhnya khalifah Umar ditangan Abu Lu’luah, Hari Ghadir, Maulid Fatimah,Pesta Api atau Chahar Shanbeh Soori dan pelbagai hari-hari besar kalendar Parsi yang pernah disebutkan oleh abunajmi dalam artikel beliau sebelum ini.

8. Mencabar Azan Asal Umat Islam

Azan umat Islam yang disyariat secara tauqifi dan dilaungkan di tanah Makkah dan Madinah serta seluruh dunia sejak zaman Nabi disaingi oleh Azan Syiah yang nyata berbeza sama sekali.

Azan Syiah ada tambahan ayat berikut:
* "Ashhadu ana Ali waliullah" ("Aku bersaksi bahawa Ali adalah wali Allah")
* "Ashhadu ana Ali hujjatullah"
9. Mencabar Konsep Imam Mahdi

Kepercayaan terhadap konsep Imam Mahdi di kalangan Sunnah yang diyakini sebagai khalifah biasa tanpa memiliki apa-apa kelebihan disaingi oleh Mahdi Syiah yang memiliki mukjizat dan ciri-ciri yang sungguh ‘istimewa’ dengan pembalasan dendam bagi menghapuskan umat Islam. Mahdi Syiah ini bukanlah rahsia di kalangan Syiah sebagai Messiah Dajjal berdasarkan keterangan hadis-hadis syiah sendiri.

10. Mencabar Nikah Halal

Nikah secara islam dicabar oleh Nikah Mut’ah Syiah. Mut’ah pernikahan jahiliyah yang telah diharamkan oleh Nabi s.a.w semasa perang khaibar berdasarkan keterangan hadis Syiah sendiri yang berbunyi. Menurut riwayat mereka, Amir al-Mu’minin berkata : “Pada hari khaibar Rasulullah s.a.w telah mengharamkan keldai peliharaan dan nikah mut’ah”. [Lihat Furu’ al-Kafi, jil.2, m.s : 48, Tahzib al-Ahkam jil.2, m.s 186, al-Istibsar, jil.3, m.s 142, Bihar al-Anwar, jl.100, m.s : 318 dan Wasa’il al-Shiah jil.14, m.s 441.] Nikah mut’ah dihidupkan semula oleh Syiah malah menjadi usul agama mereka [Lihat, jil.3 m.s : 366 dan Tafsir Manhaj al-Sadiqin, jil.2, m.s : 495]. Ia dihalalkan tanpa had jumlah wanita walaupun dengan hanya sekali tidur dengan kanak-kanak yang berusia 10 tahun dan dengan tujuan-tujuan tertentu seperti ; bagi mendapat ganjaran mengunjungi Ka’bah (mengerjakan Haji) sebanyak 70 kali. Untuk memadamkan kemarahan Allah dan mendapat keampunan Allah dari dosa-dosa yang dilakukan serta akan berdampingan dengan Nabi disyurga kelak [ Lihat : Man La Yahduruh al-Faqih, jil.3, m.s : 366 ].

11. Mencabar Ayat Al-Quran Mengenai Perkahwinan

Paling sadis ialah fatwa Khomeini yang berbunyi : “Tidak mengapa melakukan mut’ah dengan anak yang masih disusui dengan pelukan, himpit keduan peha dengan kemaluan dan ciuman”. [Lihat tahrir al-Wasilah, jil.2, m.s : 241]. Mut’ah dihidupkan bagi melampias nafsu buas para ulama’ Syiah terhadap wanita dan menentang ayat Allah yang mensyariatkan hanya empat isteri sahaja diperbolehkan untuk dinikahi, “…Nikahilah seorang wanita, atau dua orang, atau tiga orang atau empat orang. Jika kamu bimbang tidak berlaku adil maka hendaklah kamu nikah dengan seorang isteri sahaja..” [Surah al-Nisa’, ayat 3 ]. Justeru kehadiran Syiah ini sememangnya untuk meramaikan jumlah anak-anak luar nikah dan mencemarkan imej islam di atas nama zina yang halal. Anak-anak luar nikah merupakan salah satu kelompok pengikut Dajjal yang paling ramai.

12. Membuat Perayaan Syiah Sendiri

Husainiyyat pada 10 Muharram – Hari Raya Karbala’ yang disadurkan dari penyesalan kaum Yahudi diatas dosa-dosa mereka. Amalan ini diwarisi dari amalan kaum syiah Kufah yang terkenal dalam sejarah sebagai kelompok ‘al-Tawwabun’ yang bertindak mengutus surat kepada Husein bin Ali bagi membunuhnya dengan bertindak menjemputnya dengan alasan ingin membai’ahnya sebagai pemimpin di Kufah. Ia membuktikan sebenarnya Syiah telah melakukan perbuatan yang sama seperti Yahudi membunuh orang-orang salih termasuk nabi-nabi mereka. Bezanya syiah membunuh orang-orang salaf al-salih seperti Umar al-Khatab, khalifah Uthman, Ali bin Abi Talib serta kedua cucu Rasulullah s.a.w ; Hasan dan Husein bin Ali r.a dengan bertindak menyelinap dengan nama kelompok khawarij dan penentang Husein. Apa yang pasti dengan imej memukul pedang bada badan diri sedniri, menyiksa dan bersikap kejam terhadap anak-anak sendiri ini telah mencemarkan nama Islam sebagai sebuah agama yang bersifat perikemanusiaan menghormati diri sendiri serta agama yang waras. Di Malaysia penganut Syiah menyambut dengan taqiyyah disebalik memasak bubur Ashura’ dan menepuk dada mereka kerana jumlah mereka masih belum ramai lagi. Saat taqiyyah akan berkubur bila mana jumlah mereka menjadi majoriti. Contoh Husainiyyat. Best Blogger Tips

Wanita terlalu lemah!

Maaf jika ada kaum wanita yang mungkin tersinggung atau akan sedikit terasa dengan apa yang bro tuliskan ini. Tapi what else is new? As for all of you knows that, Bro selalu menulis secara terus-terang dan direct from my own experience. Like it or not, it’s Reality Check!! :cool:
1st of all…tarik nafas dulu ya akak-akak…adik-adik, bawak bertenang, idok pun sesabor sikit! Teman bukan nak mengate…Cuma teman dah terlalu kesian melihat pompuan teraniaya! Ramai bebenor dipermainkan! Hehe… :P
Mengapa wanita hari ini terlalu lemah? Mudah terpedaya sehingga berkorban apa sahaja demi lelaki yang baru dikenalinya. Hanya kerana cinta yang didamba, hanya kerana sayang, maka ku serah jiwa dan raga…mengapa???
Bukan nak menyalahkan kaum wanita, tetapi itulah hakikatnya. Seolah-olah lelaki ini bagaikan Superman yang boleh membawa wanita ini terbang, hanyut dan khayal di awan-awangan…Bro tak nak cerita pasal sex lah…itu dah jauh. Kita cerita pasal bagaimana boleh terjerumus di awal-awal nya itu kemudian…ditinggalkan…dikecewakan…dibiarkan begitu saja…forget about setelah dapat madu sepah dibuang…itu dah terlalu deep di dalam perhubungan tu…Razzi Rahman.com
Pada awal perhubungan tu…mengapa wanita begitu lemah dan cepat terpedaya dengan lelaki? Hanya kerana layanannya yang begitu baik? Kerana dia seorang yang penyayang?Loving? Caring? Romantic cam bro ni? hehe… :D
You know…bro kenal seorang gadis ni, memang lawa…dan sweet sangat! Memang jatuh cinta dengan kecantikannya, keayuannya dan manjanya. Sebagai seorang lelaki, pastinya bro berusaha sedaya upaya untuk memikatnya, hampir semua orang disekeliling kami memang menganggap kami couple…tetapi hakikatnya dia begitu gagah menepis. Sememangnya dia telah jatuh cinta pada bro…tak jatuh cinta macamana…gua ayat power beb, romantik lagi, hahaha…then, berbagai hadiah bro berikan, lepas tu sentiasa meluangkan masa bersamanya, mengambil berat tentang dirinya, dan benar-benar meluahkan isihati serta kasih dan sayang kepadanya setulus hati …
TETAPI…jawap dia, “Kita baru kenal baru berapa bulan…mana boleh kita jatuh cinta? At least 2-3 tahun!”
Tanya bro pada dia, “What??…2-3 tahun?…I’m confused, you ni tak rasa love kat I ke?”
“Sayang…tentu saja I ada feeling kat you, tapi kita kena betul-betul saling kenal isi hati yang sebenar, saling kenal keluarga, kita terus berkawan rapat laa, sehingga kita dapat melihat kehidupan yang bakal kita lalui bersama, barulah boleh buat keputusan…”
Can you all imagine?…kalau lelaki lain bro pasti, terus ayat punya…selagi tak dapat. Tapi, dari sini bro dapat melihat dia adalah seorang yang benar-benar mengetahui what is she talking about. So, nak ayat lebih-lebih dah tak guna. Yang penting kita berkawan, kalau ada jodoh…adalah, Cuma kenalah selalu memasang niat suci, betul tak?
Tapi sekarang ni, persoalan kita, mengapa hampir semua wanita hari ini terlalu lemah dan tidak boleh menjadi strong seperti gadis manis yang bro kenali itu? Berpendiran tegas dan tetap. What happen to all this women?…Bukan wanita kat blog atau forum bro laa…wanita di luar sana la, yang kat sini baik-baik belaka :lol:
Mereka ni, di awal-awal dah terima cinta lelaki…Mengapa begitu cepat jatuh cinta? Mengapa begitu lemah dengan pujuk rayu lelaki? Ikut je apa lelaki minta, percaya aje apa lelaki cakap…Man, will always be man!…selagi tak dapat, selagi itu dia akan adjust sampai dapat!…buat macam-macam yang terbaik, cuba dan terus mencuba …jadi, tugas kaum wanita adalah mengelak! Menepis! Bukan baru sebulan dua dah macam belangkas!…Wake up women, love takes time!!
Bila dah terpedaya, bila dah tertipu…merana seorang diri, duk berharap yang itulah juga…nak buat macamana, dah terlanjur bercinta…
Ramai wanita yang bro temui berkata :-
  • “Dia sayang sangat kat saya bro…tapi kebelakangan ni, hambar…tawar..”
  • “Dia janji nak sehidup semati dengan saya bro…dia memang nak kahwin dengan saya.”
  • “Dia janji nak tinggalkan isteri dia untuk saya bro…kesian kat dia…rumahtangga dia tak bahagia.”
  • “Isteri dia selalu hina dia, tak layan dia…itu yang dia duk cari saya aje bro.”
  • “Dia janji nak bayar hutang dia tu, tapi duit projek dia tak dapat-dapat lagi. Bila dapat nanti bolehlah kami kahwin.”
  • “Boyfriend saya kata, hujung minggu nak bawa saya jumpa mak bapak dia…”
  • “…biarlah ada seribu lelaki lain yang nak kat saya, saya nak jugak kat dia bro camana sekali pun!”
  • “Dia memang selalu keluar dengan kawan-kawan dia…dan tak suka saya keluar sama-sama.”
Hakikat kepada kesemua kata-kata ini adalah… “TIDAK KESAMPAIAN!” Yes!…semuanya tak menjadi, semuanya hancur! Sedar tak kaum wanita semua…apa yang anda katakan itu adalah alasan dari mulut pasangan anda!!…bukan dari anda, yang anda pulak tolong cover kat dia…
Akhirnya, segala-gala harapan yang menjadi taruhan…tinggal harapan. Dia hilang entah kemana, janji tinggal janji…cinta terbiar begitu saja bak kapal laut yang kehilangan nakhoda, tersadai di tepi pantai, walau dipukul ombak deras…namun langsung tak bergerak…makin lama, makin reput…hingglah tak berguna lagi…
Begitulah juga wanita-wanita ini, berbulan malah ada yang bertahun menunggu dengan penuh kesetiaan. Si jantan pula lesap…berkurun bahagia dengan yang lain…namun, wanita ini masih menunggu, merana sendirian…semuanya hanya kerana mulut manis seorang lelaki!
So, from now on…all women, BE STRONG!!! Anggap diri anda …andalah wanita yang sejati!…anda lebih berharga dari segala-galanya! Anda bukan barang mainan, anda bukan perak, bukan gangsa anda adalah adalah emas dan permata yang tak ternilai harganya!! Best Blogger Tips

Kenali ciri-ciri lelaki sudah beristeriKepada si gadis yang sedang hangat di alam percintaan namun tidak mengetahui status si kekasih hati ada ketikanya anda merasa curiga. Oleh itu janganlah risau kerana beberapa ciri-ciri di bawah mungkin boleh membantu anda mengenal pasti status sebenar pasangan anda tanpa perlu memaksanya untuk berkata benar. Seeloknya anda lebih berhati-hati dan jangan tersalah langkah kerana kelak diri sendiri yang kecewa.


Kenali lelaki-lelaki yang sudah beristeri

1). Jarang keluar dengan teman wanitanya dihujung minggu kecuali isterinya outstation.
V
V
2).  Terlalu banyak berahsia sehingga ada waktunya tidak kena pada tempatnya.
V
V
3).  Penuh kepura-puraan dimana hatinya tidak sepenuhnya untuk teman wanitanya lebih-lebih lagi apabila berada di tempat awam, jika diperhatikan dia sibuk memerhatikan keadaan sekeliling.
V
V
4). Mengelak dari berbicara tentang topik-topik tertentu seperti percutian, keluarga dan rencana masa depan.
V
V
5). Setiap kali untuk berhubung dengan dia melalui telefon mesti mengundang sedikit masalah. Kebiasannya meletakkan syarat bahawa teman wanitanya hanya boleh menghubunginya pada waktu tertentu atau dia sahaja yang membuat panggilan.
V
V
6).  Pelbagai alasan cuba diberikan seperti sedang bermesyuarat, tidak mahu diganggu sewaktu bekerja dan pelbagai alasan lain hingga adakalanya kedengaran tidak masuk akal.
V
V
7). Berusaha menepis perlawaan daripada melawat tempat tertentu. Gemar memberikan alasan tidak masuk akal untuk segera beredar dari tempat tersebut. Ini kerana isterinya gemar membeli belah di tempat tersebut atau anaknya gemar melepak di situ.


ps : psssst, hiii leh berkenalan  ;p
Best Blogger Tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts