And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Monday, May 23, 2011

KELEBIHAN BERZIKIR DENGAN KALIMAT LAILAHAILLALLAH
Kelebihan zikir ‘Laailaha illallah’
Di mana sahaja dan pada apa sahaja masa hendaklah baca zikir ‘Laailaha illallah’ dengan banyaknya kerana kelebihanya :
Kelebihan:
1. Di dalam hadis bahawa zikir yang tidak terhad kepada sebarang masa, tempat dan alasan ialah ‘Laailaha illallah’. Ia merupakan zikir yang cemerlang. Di dalam hadis yang lain bahawa ia adalah bentuk kebaikan yang tertinggi.
2. Di dalam hadis yang lain bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “pada hari kiamat orang yang paling beruntung mendapat syafaatku ialah orang yang banyak membaca kalimah ‘Laailaha illallah’ dengan hatinya dan jiwanya iaitu dengan hati yang ikhlas”.
3. Di dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW bersabda: “Orang yang membaca ‘Laailaha illallah’ di dalam keadaan penuh keikhlasan di dalam hatinya atau iman bersamaan dengan sebiji barli, maka ia akan dikeluarkan dari neraka jahanam. Dan orang yang membaca kalimah ini dan di dalam hatinya terdapat keikhlasan atau iman bersamaan sebesar biji gandum maka ia akan dikeluarkan dari api neraka jahanam dan orang yang membaca dengan penuh kebaikan atau iman maka ia juga akan dikeluarkan dri api Neraka Jahanam”.
4. Di dalam hadis lain terdapat: Orang yang membaca kalimah ‘Laailaha illallah’ dari hatinya, ia pasti akan memasuki syurga walaupun ia melakukan dosa seperti berzina dan mencuri, walaupun ia melakukan zina dan mencuri. (Nabi SAW telah mengulangkannya sebanyak 3 kali)
5. Hadis lain: Rasulullah SAW bersabda: Hendaklah kamu sentiasa perbaharui iman kamu. Para sahabat Rasulullah SAW berkata ‘Wahai Rasulullah SAW, bagaimanakah kami perbaharui iman kami? Rasulullah SAW menjawab ‘ucapkanlah Laailaha illallah sebanyaknya’.
6. Hadis lain: Rasulullah SAW bersabda: Tiada yang dapat menghalang kalimah ‘Laailaha illallah’ sampai kepada Allah
7. Hadis lain: Zikir ‘Laailaha illallah’ tidak akan meninggalkan satu dosa pun di belakang dan tiada satu amalan yang menyamainya.
8. Hadis lain: Jika tujuh petala langit dan bumi diletakkan di satu dacing dan dengan kalimah ‘Laailaha illallah’ diletakkan di atas dacing yang lain, maka (kalimah) lebih berat lagi.
9. Dalam hadis: Apabila seorang hamba mengucapkan kalimah ‘Laailaha illallah’ dengan ikhlas hati, maka pintu langit terbuka bagi kalimah ini sehingga ia sampai ke Arasy, dengan syarat ia menjauhkan diri dari dosa besar.
Best Blogger Tips

DNA Babi Dalam Bahan Buat Kek & Roti Secret Recipe

DNA Babi Dalam Bahan Buat Kek & Roti Secret Recipe

Posted on Tuesday, May 17, 2011 by Nazo
Kek dan Roti pula, lepas ini apa lagi dapat tahu...

Kadang-kadang aku memang semacam tak paham, rasanya dah hampir semua makanan kat Malaysia ini dah tak selamat dah!

kata jer Malaysia ini negara islam?
tapi persekitaran?
kedai-kedai makan pun banyak yang was-was!

Sikit-sikit buat makanan mesti nak masuk inzim babi ker? DNA babi ker! macam wajib letak pulak dah!

Berikut kenyataan yang dikeluarkan Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011:

Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011 yang diadakan pada 12 Mei 2011
telah memutuskan permohonan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 ) adalah tidak berjaya berikutan penemuan Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam bahan ramuan ( Whole Egg Powder dan Whole Milk Powder ) yang digunakan syarikat tersebut.

Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder.’


Syarikat tersebut adalah:

Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 )

 
8.
TALENTO BROWNIES CONCENTRATE SECRET RECIPE
BRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011

9.
TALENTO CAKE CONCENTRATE SECRET RECIPEBRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya melayari laman web www.halal.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarikat yang memiliki SPHM.


ps : maklum balas daripada secret recipe
Best Blogger Tips

PENDAPAT PILIHAN-PIHAK BERKUASA PERLU TANGANI SEGERA
Malaysia adalah sebuah negara yang majoriti penduduknya beragama Islam. Islam adalah agama Persekutuan. Hakikatnya bahawa Islam adalah agama rasmi negara dan ia tidak boleh diubah dalam apa jua keadaan.
Dari isu penggunaan khalimah Allah hingga penahanan kitab Injil berbahasa Melayu, timbul pula isu berhubung penganjuran majlis pertemuan paderi dari seluruh negara di Pulau Pinang yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan. Apakah motif sebenar yang cuba ditonjolkan dalam isu yang sensitif seperti ini? Isu seperti ini boleh mengeruhkan lagi hubungan antara penganut agama Islam dan Kristian.
Menurut laporan, Persekutuan Kristian Malaysia (CFM), pengerusinya Biskop Ng Moon Hing berkata, CFM terganggu dan tidak puas hati dengan tindakan tidak bertanggungjawab terhadap kata-kata fitnah yang berpotensi menyebabkan rusuhan yang tidak sepatutnya diterbitkan oleh media arus perdana atau mana-mana media sekalipun. Persoalannya, bagaimanakah pula ketidak puas hatian bagi majoriti umat Islam di negara ini bagi isu-isu seperti ini dan sebelumnya?
Isu-isu sensitif seperti ini haruslah ditangani dengan segera dan pihak berkuasa seharusnya mengambil tindakan kepada pihak yang cuba mengeksploitasi isu ini sehingga boleh menjejaskan keharmonian negara. Baru-baru ini, kumpulan pemimpin Kristian sudah memberi pengakuan bahawa mereka menghormati kedudukan Islam sebagai agama rasmi negara dan tiada hasrat mencabar peruntukan itu dalam Perlembagaan Persekutuan.
Apa pun jua pengakuan dan ungkapan, umat Islam mestilah menghormati penganut Kristian dan dalam masa yang sama haruslah berhati-hati dan berjaga-jaga dalam agenda yang cuba hendak disampaikannya. Perkara yang boleh menimbulkan keresahan dan ketegangan perlu dielakkan dengan menggunakan akal yang waras serta kebijaksanaan. Semua keputusan hendaklah dibincangkan dengan cara diplomasi tanpa mengganggu emosi rakyat dan pihak-pihak tertentu.
Sebarang kekeliruan serta percanggahan seharusnya diselesaikan menerusi dialog ataupun perbincangan tertutup di kalangan wakil-wakil ketua agama di negara ini. Dalam suasana politik yang haru biru ini, mana-mana pihak sepatutnya tidak mengambil kesempatan dan membangkitkan kemarahan orang ramai. Isu yang cuba diketengahkan adalah terlalu sensitif dan akan membuatkan sesebuah negara menuju dalam kehancuran serta kemusnahan.
Memandangkan Islam adalah agama rasmi Persekutuan di negara ini, seelok-elok dan sebaik-baiknya, mana-mana pihak jangan sesekali menyentuh,  mengusik dan mencabar apa yang telah termaktub dan terkandung dalam perlembagaan. Best Blogger Tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts