And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Wednesday, April 20, 2011

PENERANGAN PERKARA-PERKARA MUSTAHAK DIFAHAMI OLEH AHLI-AHLI PPIM DAN YANG PERLU DIFAHAMI ORANG RAMAI MENGENAI PRODUK HALALStarbucks di sahkan HARAM oleh JAKIM
Percaya atau tidak, ia telah disahkan haram oleh JAKIM. Berikut di bawah penjelasannya, Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin... (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message toour muslim friends. Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information.

Iklan ‘Coke’ Di Eropah……. .
Perhatikan Iklan di atas apa pandangan anda..? Ini adalah petikan di antara iklan iklan ‘Coke’ yang di terbitkan di Eropah  Renung renungkan lah wahai saudara saudari. Jika anda cintakan MARUAH ISLAM, sebarkanlah. Kita ANTI YAHUDI Tapi mengapa kita masih terus menyokong produk ini. Biadap sungguh mereka MEMPERSENDAKAN Islam. Masih Nak Minum Coke Lagi .?

Muqaddimah
Sebagai umat Islam yang merupakan antara kumpulan pengguna terbesar di dunia hari ini, kita harus mempunyai beberapa prinsip tetap serta jelas mengenai apa yang kita gunakan setiap hari.
.
Apakah dasar-dasar jelas yang harus mempengaruhi kita dalam membuat keputusan kita seharian sebagai pengguna? Prinsip dan dasar ini AMAT penting kerana akan menentukan masa depan dan nasib kita orang Islam sebagai kumpulan pengguna yang tidak harus diambil mudah, diperlekeh, tidak diambil kira, justeru tidak dihormati.
Apakah makna kehidupan jika hak kita tidak dihormati? Manusia melakukan berbagai usaha di dunia ini agar mereka dihormati dan tidak dipandang hina di mata ramai. Lihatlah bagaimana “Maslow Hierarchy of Needs” yang digunakan sebagai rujukan pengurusan para kapitalis dalam membuat perancangan bagi menguasai dan memanipulasi minda pengguna. Soalan yang bertanyakan adakah sesuatu produk itu halal merupakan satu soalan yang biasa diterima.
.
Sambil kami menjawab soalan tersebut, kami ingin juga mengingatkan para pengguna agar lebih bijak dan sedar bahawa janganlah kita hanya hadkan pertanyaan kita setakat “hendak mengguna” sahaja. Keperluan kita nampaknya begitu asas sehinggakan soalan yang biasa kita tanya hanya setakat untuk memenuhi keperluan asas kita semata mata dan tiada lagi agenda yang lebih daripada itu samada produk yang dikeluarkan dihasilkan oleh “Muslim Organisations”, “Muslim Friendly Organisation”, Anti Muslim Groups” atau musuh-musuh Islam sendiri.
Adakalanya soalan kita begitu cetek sehinggakan kita hanya melihat produk akhiran sahaja dan tidak bertanyakan samada proses simpanan,pengedaran ( perkapalan, pengangkutan) perbankan (bank Islam sebenar atau label bank Islam semata!) dan lain-lain mengikut keperluan Islam sebenar sebagai satu proses. Kita harus melihat dari perspektif yang lebih luas dan menyeluruh kerana prinsip pembelian kita bergantung kepada beberapa faktor asas yang secara langsung melibatkan masa depan para peniaga Islam, ekonomi Islam dan Umat Islam sendiri.
.
Antara soalan yang harus sentiasa ada pada kita adalah:-
.
a. Adakah produk ini HALAL dan BAIK?
.
b. Adakah produk ini membawa kepada kesihatan?
.
c. Adakah alternatif produk yang dikeluarkan oleh orang Islam?
.
d. Adakah produk ini dikeluarkan oleh orang Islam 100%, 50%, 30%?
.
e. Adalah produk ini disahkan atau dipantau oleh orang Islam?
.
f. Adakah logo ini betul dan tulen?
.
g. Adakah syarikat yang mengeluarkan produk ini menghormati masyarakat Islam?
.
h. Adakah produk ini mempunyai unsur-unsur menghina Islam?
.
i. Adakah produk ini dimiliki oleh syarikat yang memusuhi Islam?
.
j. Adakah produk ini dikeluarkan atau dikilangkan di Malaysia atau import keseluruhannya?
.
k. Adakah produk ini membawa manfaat kepada umat Islam?
.
l. Adakah produk yang sama dikeluarkan oleh masyarakat Islam tapi agak sukar diperolehi di pasaran?
.
m. Adakah syarikat yang mengeluarkan produk ini mempunyai dasar yang menghormati umat Islam dan Agama Islam?
n. Adakah pekerja Islam diberikan kemudahan untuk mengamalkan Islam tanpa diskriminasi secara sedar ataupun tidak?
.
o. Adakah syarikat mengamalkan diskriminasi terhadap syarikat pembekal-pembekal Islam yang cuba membekal bahan kepada syarikat mereka?
.
p. Adakah produk tersebut benar-benar perlu kepada kita dan tiadakah sebarang altenatif yang dikeluarkan oleh masyarakat Islam?
.
Paling tidak carilah produk yang mempunyai halal JAKIM. Sekurang-kurangnya ada juga peranan dan pengaruh Islam dalam minda pemilik syarikat tersebut walaupun dia bukan Islam. Namun demikian kita harus berhati-hati kerana kami di PPIM telah beberapa kali membongkar salah guna Halal JAKIM yang berlaku di Negara ini. Apa lagi yang tidak mempunyai sebarang tanda halal!
.
Bagi “Mengembalikan Hak Dan Maruah Kita Dengan Bijaksana”, logiknya kita haruslah sedaya upaya mengutamakan produk Islam, Halal dan buatan tempatan. Hanya dalam keadaan tiada pilihan dan darurat sahaja kita harus menggunakan produk lain. Kalaupun darurat, kita harus mempunyai tempoh tamat tertentu. Tidaklah patut dikatakan darurat bagi kita menggunakan sesuatu produk yang tiada jaminan halal selama 49 tahun atas tiada produk Islam dan alasan ianya darurat. Konsep darurat sebenarnya menggalakan Umat Islam agar berusaha untuk sentiasa memajukan diri dalam mana-mana industri demi kepentingan Ummah.
.
Harus juga difahami bahawa di Malaysia setakat ini tiada sebarang Akta Halal bagi mengawal kegiatan penipuan terhadap umat Islam. Oleh yang demikian umat Islam harus tambah berhati-hati sebelum membeli dan hasrus megambil perkara ini sebagai perkara amat penting.
.
Dalam konteks ini siapakah yang hendak memberi jaminan kepada kita jika orang bukan Islam, yang tidak faham Islam menyalah gunakan logo halal. Kita perlu bertanggung jawab sepenuhnya terhadap apa kita dan keluarga kita makan dan tidak boleh menyalahkan sesiapa jika kita termakan barang haram yang dikeluarkan oleh orang bukan Islam terutama kerana setelah penggunaan sijil halal hari ini terdedah kepada banyak penyelewengan dan penipuan.
.
Setelah sijil halal dikeluarkan, tiada terdapat proses audit berkala atau pemantauan dijalankan. Ini berlaku dalam contoh kes roti High 5. Siapakah yang dipertanggungjawabkan untuk memantau sehingga kilang begitu kotor selama bertahun-tahun dan umat Islam diperdaya dengan iklan “ roti yang lebih baik”. Ramai pengguna yang agak “jahil” dan tidak prihatin yakin dengan iklan wanita Melayu bertudung dan terus-menerus membeli roti daripada syarikat yang tidak menghormati Islam selama ini dan kini membawa pendekatan baru dengan “mempergunakan” ahli agama bagi memulihkan syarikat mereka dengan menupulasi fakta-fakta sebenar.
.
Untuk makluman kita semua, apabila sijil halal roti High 5 ditarik balik, beberapa hari kemudianya ianya diberikan kembali secara “ express ”, apakah hak pengguna Islam yang setelah sekian lama di tipu? Adakah mungkin umat Islam yang bertahun-tahun disajikan makanan kotor dan mungkin jadi tak halal nak tuntut Dato' Jackson Tan di akhirat nanti!?
.
Kalau orang Islam tipu kita, mereka tak akan lepas kira-kira dan tetap kita boleh tuntut. Jadilah pengguna yang bijak agar kita dihormati! Kami di PPIM yakin Halal ( seperti haji, zakat, jumaat dll ) merupakan antara anugerah Allah SWT kepada Umat Islam yang boleh memperkasakan kita semua. Kita lihatlah bagaimana sijil KOSHER yang digunakan oleh YAHUDI yang hanya 6 juta orang di Amerika mampu menguasai pasaran makanan dunia sehinggakan 80% produk yang terdapat di supermarket di Amerika “ terpaksa” mempunyai pengesahan KOSHER.
.
Yahudi telah menggunakan KOSHER untuk menguasai dunia. Lihatlah sehinggakan kita sendiri yang marahkan Yahudi yang membunuh orang Islam meminta pengesahan musuh kita, KOSHER apabila membeli makanan di luar Negara atau menaiki kapalterbang! Tidakkah ini merupakan ironi yang jelas dan agak memalukan kita semua yang telah bertahun-tahun begitu akur dan amat selesa dengan amalan ini?
.
Manakah hendak kita letakkan maruah, harga diri dan air muka kita? “ We can loose everything but not dignity, not dignity ” kata Sheikh Yassin, seorang mujahid Islam yang disogok dengan berbagai umpan dan habuan supaya menerima dan memperakui kehendak Agenda Yahudi. Adakalanya, apa yang kita lakukan mungkin terlindung dan tidak jelas sebagai melemahkan Islam dan memberikan kekuatan kepada musuh Islam. Kita lihat beberapa contoh bagaimana kita tanpa sedar, membantu musuh Islam dan melukakan hati saudara seIslam kita.
.
Kita lihat apabila kita:
.
i) Minum Coca-Cola - Senario di belakang tabir adalah Coca-Cola membantu Regim Yahudi sejak tahun 60an lagi, menghina Islam dengan berbagai cara. Haruskah kita menyokong produk mereka sedangkan tanpa coke kita tidak mati malah ianya memudaratkan kesihatan serta banyak lagi produk altenatif, produk Islam sendiri;
.
ii) Bersantai dan minum di Starbuck Café. Senario di belakang tabir adalah Starbuck merupakan penyokong kuat perjuangan Yahudi Zionis. Tidakkah kita melukakan hati para pejuang Islam yang mempertaruhkan nyawa demi mempertahankan maruah Islam? Tidakkah ada café lain yang tidak menghina Islam atau yang dimiliki oleh orang Islam sendiri? Tidakkah kita lihat bagaimana kita berperanan dan membantu pembunuhan Umat Islam sendiri apabila kita menyumbang kepada keuntungan Starbucks?
.
iii) Menggunakan ubat gigi Colgate. Senario di belakang tabir di mana lebih 47 tahun Colgate tidak mempedulikan sensitiviti umat Islam dengan mengeluarkan produk tanpa sebarang pengesahan halal dan tidak berminat untuk berbuat demikian selama itu? Colgate juga berperanan menaja dan membantu Israel dalam perang dengan Negara-negara Islam yang diketahui sejak tahun 1967. Kini apabila diasak dan merasakan kerugian akibat terjejas jualan baru menggunakan tanda halal di luar Negara pada ubat gigi yang dibuat di Vietnam, China dan Thailand. Itupun tiada sebarang pengesahan badan mana yang mengesahkannya.
.
iv) Para pengguna tidak harus dianggap bodoh sentiasa dan menuruti sahaja apa yang disumbat dan sogokkan kepada mereka sampai bila-bila. Lagipun kini terdapat banyak produk Islam, produk tempatan jadi tiada sebab kita harus menghantarkan keuntungan ratusan juta setiap tahun ke luar Negara bagi menguntungkan para kapitalis dan merugikan tukaran asing serta tidak menyumbang kepada ekonomi Malaysia yang tidak selama ini tidak juga sensitif kepada kehendak Islam. Lagipun apakah maknanya jaminan hanya “pada produk dipasarkan di Malaysia”?
.
Di Brunei, Singapura, Thailand dan Indonesia macam mana pula? Orang Islam di luar Malaysia tak perlu dihormati dan diteruskan disumbat denga ubat gigi tanpa jaminan halal? Kita juga harus peka dan prihatin kepada saudara seIslam kita di luar sana. Kalau mereka boleh menidakkan keperluan saudara kita, apakah kita harus berlumba-lumba menyokong hanya kerana mereka kata mereka kini mempunyai jaminan halal daripada badan yang disorok namanya!
.
Ingatlah kita bukan sahaja akan ditanya di manakah kita memperolehi duit/rezeki kita tetapi kita juga akan ditanya ke manakah dibelanjakan duit kita. Ke jalan yang baik atau yang memudaratkan Islam sendiri? Malangnya tiga syarikat contoh ini, Coke juga telah mendakwa mempunyai Halal (JAKIM), Starbucks ( South East Asia Halal Council) dan Colgate ( tak tahu yang mana satu pun tidak mencatatkan apajua logo halal kerana mungkin mereka anggap pengguna Islam tidak perlu tahu dan harus sememangnya jahil!).
.
TIDAKKAH PENGGUNA ISLAM HARUS DIHORMATI DAN DIJAGA HATI DAN PERASAAN MEREKA atau tidak perlu hormat dengan orang Islam kerana mereka ini Goyim?
.
Persoalannya sebagai pengguna Islam tidakkah kita harus amat berhati-hati membelanjakan pendapatan kita? Bukankah kita sendiri harus disalahkan di atas kelemahan kita. Kita para pengguna harus bersatu dan berpakat.
.
Kita lihatlah bagaimana bangsa-bangsa yang berjaya berpakat. Kita tidak harus mengharapkan kerajaan melakukannya semuanya bagi pihak kita. Kita perlu mengambil inisiatif sendiri sebagaimana kaum Tiong Hwa mengamalkan perpaduan dalam kehidupan mereka. Mereka sensitif, prihatin dan bersatu. Jika sesuatu berlaku, mereka bersatu, merekapun tidak perlu ada campurtangan kerajaan kerana mereka sendiri telah membentuk jaringan yang padu di seluruh dunia. Lihatlah berbagai isu di mana apabila mereka “merasakan” mereka tidak diberikan penghormatan, mereka bersatu dan berjaya membawa kegerunan kepada mana-mana kumpulan sasar.
.
Lihat Isu mandarin orange, rokok dll. Sesungguhnya pada kami perkara Halal merupakan senjata yang paling ampuh dan kuat, malah jauh lebih berbisa daripada KOSHER jika digunakan dengan betul dan bijak. Hakikatnya hari ini kita hanyalah merupakan “feeder” kepada satu sistem yang besar yang kaya raya dengan memperkudakan kejahilan yang kita lakukan. Inilah antara kata-kata para kapitalis yang mengibaratkan orang Islam sebagai penagih-penagih dadah yang mengutip dan mencuri segala besi dan aluminium dan mengumpulkan lalu menjual kepada peniaga besi buruk yang hidup mewah mendapat hasil kutipan oleh para “feeder” yang merempat. Kita tidak rela lagi dihina.
.
Marilahlah kita bersatu hati, mewujudkan “ Gerakan Pengguna Islam (GPI) ” yang sensitif yang akan menghantar isyarat jelas kepada para kepitalis yang sentiasa mengambil kesempatan maksima di atas kita. Ingat: “ Hindarlah yang meragukan…marilah kita berjihad ekonomi bagi menghidupkan ekonomi Umat Islam dan juga mensucikan diri kita dengan produk yang halal, mudah-mudahan doa kita mudah diterima..”
.
Berikut adalah soalan yang kerap ditanya oleh para pengguna Islam.
.
Soalan
.
1. Benarkan Pringles dan Dove mengandungi lelemak minyak babi? Tolong siasat dan maklumkan demi kepentingan Umat Islam.
.
Jawapan: Ini merupakan satu soalan am yang agak susah hendak dijawab dengan tepat. Namun demikian sebagai pengguna Islam, kita harus melihat dari sudut yang lebih luas dan harus tahu bagaimana kebanyakan produk yang dihasilkan. Rasanya hari ini para pengguna Islam harus melihat lebih jauh lagi dalam apa-apa soalan yang berkaitan halal dan haram. Dalam kes Pringles, terdapat Pringles yang dibuat di Malaysia. Semasa wakil Pringles berjumpa PPIM mereka memberi “jaminan” bahawa Pringles Malaysia halal tetapi pada waktu itu tiada sebarang pengesahan dapat diperolehi.
.
Halal yang mereka jamin adalah berasaskan pemahaman mereka sendiri, sebuah syarikat korporat bertaraf antarabangsa. PPIM juga bertanya apakah jaminan mereka juga merangkumi “parallel imports” iaitu Pringles yang diimport daripada luar Negara yang juga ada dalam pasaran. Mengikut mereka yang diimpot tidak diberi sebarang jaminan dan bungkusan yang diimpot dan yang dibuat di Malaysia adalah sama. Tidak terdapat sebarang penafian penggunaan bahan haram dalam produk impot. Jadi pengguna Islam juga terdedah kepada produk impot yang tidak halal.
.
Mengenai Dove, apa yang kami ketahui adalah penggunaan Sodium Tallowate yang menggunakan lemak lembu. Sama ada lemak lembu digunakan untuk disapu kepada muka itu halal atau tidak, hanya Allah yang ketahui. Lagipun tiada sebarang pengesahan daripada mana-mana pihak yang memberikan jaminan.
.
Marilah kita pengguna menggesa semua produk paling kurang mendapatkan tanda halal JAKIM kalau tidak kita pakat-pakat tak beli. Kita berikan mereka ini tanggungjawab paling kurang kena faham konsep halal dan keperluan umat Islam. Kita juga harus ingat terdapat banyak lagi produk sepertinya yang diusahakan oleh pengusaha Islam atau yang dimiliki oleh syarikat Malaysia yang pada jangka panjang membawa manfaat kepada Negara. Berbalik kepada isu Pringles, di sini para pengguna Islam harus menggunakan kuasa pengguna untuk menggesa mereka harus mendapatkan halal JAKIM dan juga menukar bungkusan bagi memudahkan para pengguna (terutama anak-anak dan mereka yang kurang prihatin) memilih jika tak dapat menahan diri daripada membeli Pringles.
.
Pilihan tempatan juga ada, antaranya dikeluarkan oleh FAMA dan juga Mr Potatoes. Pengguna barus bijak memilih berdasarkan prinsip yang tersebut di atas.
.
Soalan 2:
.
Kenapakah kerajaan tidak mengambil tindakan supaya penyalahgunaan tanda halal ini dibawa ke mahkamah. Saya belum terbaca lagi isu salahguna tanda halal di bawa ke mahkamah dan pesalah dihukum sedangkan kes yang dibongkar banyak kita dengar ? Kenapa dalam kes roti High 5, semasa didapati kilangnya kotor dan sijil halal sudah tamat tempoh, iklan dalam TV dan akhbar menjadi-jadi? Kenapa tidak hentikan saja iklannya. Kenapa juga hanya sebahagian media mengambil peranan dalam membongkar perkara ini?
.
Jawapan: Para pengguna di Malaysia perlu berpijak di bumi yang nyata. Kita hidup dalam masyarakat majmuk yang berlainan fahaman agama, keturunan, bahasa dan sejarah yang seharusnya menjadikan aset kepada Negara jika semua pihak faham, sensitif dan prihatin terhadap fahaman dan amalan satu sama lain.
.
Namun demikian hakikatnya hari ini tidak semudah itu. Antara faktor terpenting adalah ketiadaan akta khursus bagi menangani salahlaku dan penipuan ini. Kami di PPIM telah berusaha bagi meminta Kerajaan mewujudkan akta halal sejak lebih 7 tahun dahulu bersama dengan persatuan Peguam Muslim kerana akta yang diguna sekarang adalah akta Perihal Dagangan 1967 yang bermaksud jika sesuatu yang dijual tidak menepati apa yang sebenarnya yang dicetak atau didakwa pada sesuatu produk, maka satu kesalahan telah berlaku.
Jika sekampit beras dilabel sebagai 500gm tetapi di dapati 450gm maka peruntukan yang sama digunakan bagi kes sesuatu produk yang dikatakan halal tetapi didapati tidak. Lebih malangnya jika sesebuah restoran memberikan jaminan kepada pelanggannya bahawa restorannya menjual makanan halal atau menggunakan nama-nama Islam atau menggantung ayat Quran (perbahasaan halal) tetapi kemudiannya kita sebagai pengguna ternampak ayam yang digunakan dibeli daripada sumber yang tidak halal, maka kita “ sebagai melaksanakan tanggung jawab” mengambil bahan bukti ayam yang telah menjadi “kari ayam” yang telah dimasak untuk mendakwa pekedai dan menyerahkan kari ayam tersebut kepada KPDN &HEP.
.
Dalam konteks ini, kita akan menghadapi beberapa kesulitan kerana beban bukti terletak di atas pihak pendakwaan, iaitu KPDN HEP yang sudah tentu sukar untuk mendakwa kerana bagaimanakah nak buktikan ayam yang telah menjadi kari tidak disembelih secara Islam!? Mungkin kerana kelemahan kita sendiri, Umat Islam belum mempunyai teknik untuk ujian “ DNA” bagi menentukan ayam tersebut telah disembelih secara Islam.
.
Apabila kes dibawa ke mahkamah, cara bahan bukti diperolehi juga akan menjadi isu yang mana kita semua tahu jika bukti diperolehi secara lain daripada yang diperuntukan oleh “ Law of evidence” maka ianya “ not admissible” atau tidak boleh diterima oleh pihak mahkamah untuk dijadikan bahan bukti. Maka kita dapat lihat sedikit contoh hakikat sebenar apa yang berlaku di luar sana dan kelemahan yang terdapat dalam sistem hari ini. Maka kita perlu sedar bahawa tidak mudah untuk mensabitkan sesuatu kes apabila ianya dibawa ke mahkamah yang melalui proses undang-undang mengikut Perlembagaan Negara.
.
Antara iklan dan kesalahan yang dilakukan, ianya mempunyai proses tertentu dalam undang-undang yang perlu dipatuhi kerana kita tertakluk kepada undang-undang negara. Sesungguhnya hari ini sesiapa sahaja boleh menjual barangan dan mendakwa atau menulis bahawa produk yang dijual itu halal walaupun mereka sendiri tidak faham konsep halal sebenar dalam Islam. KPDN&HEP hanya boleh mengambil kes seperti ini jika dapat dibuktikan bahawa produk tersebut TIDAK HALAL.
.
Konsepnya adalah sebelum dibukti atau disahkan oleh mahkamah seseorang itu tidak salah kecuali dibuktikan sebaliknya. Sebab itu apa yang kita lihat bagaimana kes-kes dadah dan pembunuhan yang nampak nyata pun boleh dibuang kerana tidak cukup bukti dan masalah teknikal. Ini bukan kerja mudah. Mengenai iklan, kita juga perlu sedar bahawa ada berita-berita tertentu tidak akan disiarkan kerana ianya melibatkan pembelian iklan dalam sesuatu stesen TV di mana pihak media tidak akan sanggup untuk kehilangan pendapatan iklan jika dengan menyiarkan berita yang membawa imej negatif terhadap syarikat tersebut, mereka akan membatalkan tempahan iklan mereka di stesen tersebut.
.
Mungkin ada sedikit berita baik kepada kita pengguna Islam iaitu baru-baru ini kita terbaca bahawa kerajaan akan menggubal undang-undang bagi mewujudkan Akta Halal yang telah lama dipinta oleh pihak PPIM. Namun demikian, sementara menunggu kelahiran akta tersebut, adalah amat baik jika kita mengambil petunjuk dan iktibar daripada masyarakat Cina, India atau Yahudi dalam kerjasama sesama mereka dalam melindungi hak mereka. Sebagai contoh, para pengguna juga boleh melakukan sesuatu dengan berkesan terhadap peniaga yang tidak beretika dan menipu, tidak menghormati umat Islam. Produk-produk Coca Cola, Starbucks, Colgate, High 5, icecream Walls akan tidak berani mengambil mudah dan menghina Islam jika kita bersatu untuk tidak membeli produk mereka secara boikot terpilih.
.
Sedarlah, Kekuatan di tangan kita! Bangsa-bangsa yang disegani tidak perlu penglibatan kerajaan mereka untuk dihormati oleh syarikat-syarikat produk pengguna multinasional. Pengguna perlu memberikan isyarat yang nyata dan jelas yang kita amat sensitive, kita bersatu dan kita tidak akan memberi muka kepada mereka yang tidak menghormati kita dan mereka yang menghina Islam akan rugi akhirnya.
.
Soalan 3 : Betulkah ubat gigi Colgate dan Darlie menggunakan lemak babi?
.
Jawapan: Yang diketahui, Colgate telah berada di Malaysia selama hampir 50 tahun dan selama itulah ianya tidak MEMPEROLEHI SEBARANG JAMINAN HALAL. Hari ini Colgate telah memindahkan operasinya ke Vietnam, China, Thailand ( atas sebab-sebab mereka sahaja yang mengetahui) dan mengatakan produk mereka halal tapi hingga kini kami tidak diberi tahu manakah badan yang memberikan mereka jaminan halal yang didakwa mereka.
.
Di masa yang sama “jaminan” mereka hanya bagi produk yang terdapat di Malaysia. Bagi saudara-saudara seIslam kita di Singapura, Selatan Thailand, Indonesia dan Negara-negara arab harus bertambah hati-hati dalam perkara ini . Darlie kini telah dibeli oleh syarikat Colgate, pasaran Ubat gigi di Malaysia melebihi RM 600 juta dan lebih 95% adalah dikuasai oleh Colgate dan beberapa syarikat antarabangsa lain.
.
Kami di PPIM berpandangan bahawa adalah lebih baik bagi kita untuk memilih ubat gigi yang mempunyai jaminan HALAL Jakim dan dibuat di negara ini terutama yang mempunyai kepentingan umat Islam sendiri. Apalah guna kita mengambil risiko sedangkan kita ada pilihan dan ianya bukan keadaan darurat.
.
Soalan 4 : 7 eleven Sg Petani banyak jual barangan tiada tanda halal. Contohnya roti TIP Top .
.
Jawapan: Selaku pengguna, duit kita punya. Kalau kita rasa peniga tidak hormat kepada kita , kita cari yang lain kerana banyak produk lain dan produk Islam sendiri. Untuk dihormati, kita harus sanggup berkorban untuk bersatu tidak membeli di organisasi yang dilihat tidak menghormati kita. Bermula dengan kita sendiri, jika ini dilakukan para kapilis di luar sana akan belajar untuk menghormati kita dan membuat sesuatu untuk memikat hati pengguna islam.
.
Soalan 5: Roti High 5 mengandungi lemak babi?
.
Jawapan: Maklumat mengenai roti High 5 boleh diperolehi di ruangan berita utama dan forum. Terdapat beberapa kenyataan rasmi telah dibuat sila rujuk. Namun demikian bagi memudahkan pihak yang bertanya, kami sertakan sedikit ringkasan apa yang benar-benar berlaku. PPIM mendapat aduan bahawa kilang roti high 5 di Nilai amat kotor.
.
Daripada maklumat yang diperolehi kami telah membuat siasatan dan intipan yang mana didapati benar. Setelah mendapat maklumat kami memaklumkan perkara ini kepada pihak berkuasa seperti JAKIM, KPDN&HEP, Imigresen, Polis untuk membuat serbuan. Isu minyak babi tidak pernah timbul.Yang menjadi isu adalah kilang tersebut KOTOR, AMAT KOTOR.
.
Apa yang hendak ditegaskan di sini adalah umat Islam harus bijak dan mempunyai harga diri agar tidak lagi mudah dipermainkan di masa-masa hadapan. Sebagaimana prinsip kita, iaitu kita harus memberikan keutamaan perniagaan kepada mereka yang hormat kepada umat Islam dan bukannya para peniaga yang biadap dan tidak menghormati umat Islam. Kalau mereka sanggup menipu dan menggunakan orang agama yang tidak diberikan maklumat dengan betul maka kita harus mengajar mereka. Kalaulah kes ini berlaku dalam masyarkat India dan cina, saya jamin syarikat ini mungkin tutup kerana sikap mereka yang tidak menghormati para pengguna.
.
Lihatlah apa terjadi di India di mana syarikat Mc Donalds dikatakan menggunakan ramuan yang mengadungi lemak lembu di mana penduduknya mengamuk dan membakar sehingga mereka memohon maaf dan membayar gantirugi. Begitu juga kes syarikat rokok antarabangsa yang terpaksa membuat kenyataan rasmi kerana dikatakan membuang pekerja cina bagi mewujudkan kekosongan kepada pekerja Melayu dan menidakkan berita tersebut. Kita perlu belajar daripada orang India dan Cina jika mahukan bangsa kita dihormati!!!
.
Oleh yang demikian tidak perlulah kita berlumba-lumba membeli roti High 5 hanya kerana mereka telah membersihkan kilang mereka setelah menipu para pengguna Islam selama bertahun-tahun. Carilah roti gardenia yang ada 30% kepentingan Bernas dan roti Iman atau roti Azan atau Faderal Bakery.
.
Sebenarnya pihak PPIM juga mempunyai bukti untuk percaya berita sebaran SMS mengenai pengguna minyak babi ini dimulakan oleh pihak High 5 sendiri bagi mengalihkan pandangan dan helah mereka untuk mengalihkan perhatian.
.
Soalan 7: Adakah Pau Ahmad , Mee Azam, Kicap Eliza, sos Mahkota, kopi Jantan, restoran Selera Kampung, Melor merupakan perniagaan milik orang bukan Islam. Kenapa tiada di ambil tindakan undang undang?
.
Jawapan: Tiada sebarang undang2 yang boleh diambil kerana kita tiada sebarang akta bagi nama-nama yang mengelirukan. Itulah lemahnya orang Islam tak dapat berbuat apapun walau ditipu kiri, kanan depan dan belakang. Hanya pengguna yang berpakat dan mempunyai harga dan agenda diri dapat menghentikan perbuatan yang berunsurkan penipuan ini.
.
Jika ini terjadi dalam masyarakat lain, pengusaha yang menipu akan menerima padah kerugian yang besar tetapi dalam masyarakat kita, ramai pula orang kita yang seolah-oleh tidak lagi tempat makan lain yang dimiliki oleh orang Islam dan kalau tak makan boleh memudaratkan diri jadi perlu makan di restoran-restoran bukan Islam yang “ ada ramai orang bertudung makan”, ada tersangkut ayat Quran, ada tertulis “ halal ”, “ Halal 24 Jam”, “ pork free ” dan menambahkan keuntungan restoran-restoran tersebut. Ingatlah dan renungilah, sesungguhnya bukankah kita yang memberikan kekayaan kepada para peniaga bukan Islam walaupun tidak menghormati kita selama ini sedangkan tidak jauh daripada tempat tersebut ada restoran milik saudara seIslam kita yang masih memerlukan sokongan ekonomi.
.
Kelemahan serta kedaifan ini tidak terjadi dalam masyarakat Jepun, Korea, German, China, India dan masyarakat yang mempunyai harga diri yang tinggi. Contohnya bagaimana masyarakat Korea yang hanya ada 2 kerat di Malaysia mempunyai supermarket mereka sendiri. Orang Jepun boleh korbankan masa daripada Ampang ke Sogo hanya untuk mencari paper clip.
.
Contoh kekuatan jatidiri masyarakat terlalu banyak. Datanglah ke PPIM untuk berbincang bagaimana kita boleh mengembalikan hak dan maruah kita dengan bijaksana. Ingatlah, kalau kita sendiri tidak tahu untuk menghormati diri kita, tiada siapa manusia lain yang akan menghormati kita! Hiduplah dengan mengamalkan prinsip Islam yang amat mengutamakan saudara seIslam dalam apajua yang dilakukan serta semaklah samada apa yang dilakukan membawa manfaat kepada umat Islam akhirnya.
.
Soalan 8: Adakah susu Smilec mengandungi “ growth hormone ” yang digunakan pakai ke atas lembu bagi menambahkan pengeluaran susu lembu haram bagi pengguna Islam.?
.
Jawapan: Smilec adalah tersenarai antara syarikat 100 terbesar di dunia mengikut Majalah Fortune. Dalam perkara ini PPIM merasakan sedikit lega kerana mereka ini nampaknya menghormati dan prihatin terhadap perasaan pengguna Islam.
.
Mereka juga telah memperolehi sijil halal daripada badan yang diterima oleh JAKIM. Namun demikian, Syarikat Abbot yang mewakili susu Smilec adalah pengedar susu ini. ini yang Pengurus Besar kanan mereka telah memberikan penerangan mengenai perkara ini. Mereka mengesahkan bahawa  lembu tenusu yang diternak di Ireland memang tidak dibenarkan untuk menggunakan growth hormone, Kami sertakan dokumen berkaitan untuk rujukan para ahli yang dihormati.
.
Namun demikian, sebagai prinsip, jika adalah pilihan susu yang dibuat oleh orang Islam, maka ini perlu diberikan keutamaan. Buat ketika ini ada satu jenis susu yang dikelaurkan oleh syarikat Islam. Sila rujuk kepada kami untuk maklumat lanjut.
.
Soalan 9: Biskut berlambang salib. Apakah yang perlu dilakukan?
.
Jawapan: Isu penghinaan terhadap umat Islam bukanlah perkara baru. Dari isu kartun Rasul, ke isu ayat Quran di baju , kasut, seluar dalam, bola, ke isu lambing salib kepada isu penipuan logo halal dan banyak lagi. Keadaan ini seolah-olah melambangkan betapa lemahnya umat Islam sehingga tidak mampu melakukan apa-apa bagi mengembalikan hak dan maruah kita.
.
Isu salib di biskut dan batang ice cream Walls merupakan antara kejadian yang mendapat perhatian pengguna Islam yang nampaknya amat marah dan tidak selesa. Cubaan PPIM untuk memanggil Walls ke PPIM untuk penjelasan tidak mendapat sebarang respon. Apa yang akan dilakukan oleh PPIM adalah membuat laporan Polis dan Kementerian Dalam Negeri atas asas penghinaan Agama Islam sebagai Agama Rasmi Negara. Apapun itu kita serahkan kepada Kerajaan.
.
Di masa yang sama bagi memberikan isyarat yang jelas kepada Walls yang kita amat jelak dengan perbuatan sedemikian, PPIM ingin mengajak para pengguna untuk memulaukan produk Walls secara terancang.
.
Kami minta kesungguhan semua para pengguna agar memulau produk ini dengan mengambil langkah-langkah berikut:-
.
a. Para peniaga yang mempunyai kedai runcit agar menutup peti ais di kedai mereka dan meminta syarikat mengambil balik produk mereka;
.
b. Sebarkan niat jahat dan penghinaan mereka kepada semua rakan dan kenalan kita;
.
c. Tentukan anak-anak kita tidak lagi membeli jenama ini;
.
d. Kita hantar bantahan rasmi ke syarikat ini
.
e. Kita panjangkan berita ini kepada masjid-masjid dan surau serta melalui email serta sms. Jika ini dapat dilakukan dengan berkesan dan dengan semangat pakatan persaudara Islam yang jitu, sudah tentu lain kali perkara tidak akan berlaku kerana tiada syarikat yang bersedia untuk rugi dan menentang para pengguna yang bersatu.
.
PPIM akan memulakan boikot ini dengan cara terancang dan akan memaklumkan kepada para ahli PPIM semua. Apapun para pengguna harus bijak dan mempunyai keprihatinan dan sensitiviti yang tinggi yang boleh membawa kegerunan kepada mereka yang mempunyai niat yang tidak baik terhadap pengguna Islam.
.
Dengan cara ini, kita tidak perlu menggunakan kekuatan fisikal. Cuma kerjasama dan pakatan antara pengguna Islam untuk melindungi hak kita dengan cara yang bijak. Kita faham di antara pengguna Islam mempunyai perbezaan tetapi kita harus lihat persamaan kita dan ketepikan perbezaan idea dan fahaman politik. Dengan bersatu sahaja lah kita mungkin mengembalikan hak kita.
.
Marilah kita gerakkan kerjasama ini dengan ikhlas demi masa depan kita. Bersatu di atas landasan “ Mengembalikan hak dan maruah kita dengan bijaksana” dan wujudkan “ Gerakan Pengguna Islam yang berangenda” di antara kita, keluarga kita, masyarakat kita dan jadikan ini sebagai perjuangan kita ke arah jihad ekonomi .
. Best Blogger Tips

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts