And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Wednesday, September 7, 2011

Demonstrasi bukan Jihad

Sekali lagi buat ingatan kita semua, disini saya ingin memetik tulisan Ustaz Jaafar Bin Salleh dalam bukunya : 3 Tokoh Bakal Menakluk Dunia : Al-Mahdi-Dajjal-Nabi Isa Al Masih , m/s 65 :

[[ Nabi saw bersabda,maksudnya : “Akan muncul nanti tiga perkara (buruk) sebagai tanda hampir kiamat:

1.Tempat makmur (masjid) telah lengang dan tempat lengang (pasar dan tempat hiburan) telah makmur (dikunjungi ramai).

2.Orang berjuang dan berjihad secara tunjuk perasaan (demonstrasi)

3.Seseorang menggesel amanah seperti unta menggesel badannya di pokok kayu”
(Hadis Riwayat At-Tabrani dalam Al-Kabir)

Ketika mengulas hadis di atas , ‘Allaamah Mufti Brunei dalam kumpulan fatwanya bilangan 30, halaman 164 membuat komentar, katanya: “Salah satu perkara yang timbul sekarang ini di kalangan orang islam ialah mereka mengikut cara orang Eropah atau cara barat, iaitu mereka berarak di jalanan dengan meninggikan suara dan menjerit-jerit menzahirkan tuntutan mereka, dengan beriktikad bahawa cara itu adalah suatu jihad. Sedangkan Nabi saw telah mengkhabarkan bahawa perbuatan berjuang cara berarak di jalanan dan memekik-mekik itu sebagai mengikut cara orang jahiliah yang bukan islam”

Sabda Nabi saw ,maksudnya :

“Sesungguhnya Allah benci kepada orang yang keji dan membuat perkara keji dan menjerit-jerit di jalanan” (Hadis Riwayat Ibnu Abi Dunya dari Jabir) ]]

Masyarakat moden sekarang yang kononnya berjiwa liberal, sudah faham segala-galanya tentang dunia, alam ini dan makna sebenar kehidupan sering mengagung-agungkan demokrasi sebagai sistem terbaik untuk kesejahteraan umat sejagat. Ia disanjung sebagai ideologi pentadbiran dan pemerintahan yang ideal, adil lagi saksama.

Tetapi pernahkah anda terfikir,demokrasi sebenarnya dicipta yahudi untuk membolehkan manusia buruk akhlak naik memegang tampuk kepimpinan dan kekuasaan masyarakat? kerana ia berdasarkan suara serta sokongan ramai, kononnya suara ramailah yang terbaik dalam menentukan halatuju pentadbiran serta pemerintahan negara. Mereka yang memperjuangkan demokrasi ialah yang menganut falsafah sophistry, iaitu ilmu yang diasaskan oleh cendekiawan dan pemikir yunani yang bergelar sophist sejak 2500 tahun dahulu.

Menurut ahli sophist... kebenaran adalah apa yang dapat dibuktikan dengan kata-kata... atau kesaksian melalui lima pancaindera badan dan logik akal sehingga tidak dapat disanggah lagi. Natijahnya, siapa yang lebih pandai bercakap dan mengemukakan bukti yang kukuh sehingga tidak dapat ditandingi lawan, dialah yang benar. Maka natijah seterusnya... kebenaran boleh dijual-beli ,asalkan kena harganya...

Bukan kita tidak tahu,dalam kehidupan seharian,"kebenaran" boleh dilesapkan, lalu digantikan dengan "bukti yang sahih". Dalam sesuatu perdebatan,orang jahat dan licik boleh menggunakan teknik berhujah yang sesuai, oratoriol skills berserta soalan rhetorics untuk menekan orang yang benar sehingga dia terlupa fakta yang ingin dikemukakan lalu dituduh sebagai penipu pula.

Siapa golongan sophist itu??? mereka adalah masyarakat arcadia yang terdiri dari puak yahudi yang telah membawa diri dari jurusalem... kemungkinan besar mereka adalah dari keturunan para penyembah berhala yang pernah diketuai samiri, pengikut Nabi Musa yang telah mengajak kaumnya menyembah patung lembu emas buatannya.

Kajilah sejarah permulaan demokrasi ala barat,demokrasi berparlimen yang bermula dengan peristiwa perjanjian Magna Carta yang berlaku di England 800 tahun dahulu yang didalangi oleh yahudi ini yang akhirnya menjurus kepada jatuhnya sistem beraja dan istana dibawah tapak kaki mereka... iaitu bangsawan ciptaan/palsu atau tuan tanah (land barons)

Oleh itu selalu saya tekankan disini... menjadi satu trend masa kini golongan yang berfahaman sophist [bukan semua] , yang ada ilmu asas guaman sekarang ini lebih berminat untuk berpolitik dan sudah banyak ahli parlimen atau wakil rakyat yang ada kelulusan undang-undang... mereka ini selalu menjadikan sesi pembahasan usul masalah rakyat dalam parlimen... sebagai mahkamah dan tempat bertikam lidah, berhujah dan menegakkan benang basah dengan penuh keyakinan dan berbelit belit fakta hingga rakyat menyangka merekalah sebenarnya juara atau pejuang kebenaran...

Semoga Allah swt sentiasa mengekalkan keamanan dibumi bertuah ini. Amin. Best Blogger Tips

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts