And when it was said that the promise of Allah was true, and that the Hour, there was no doubt about its (coming)

Sunday, May 22, 2011

Allah S.W.T Menegur Nabi Zakaria A.S


Gambar Hiasan Sahaja

Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali, apabila Nabi Zakaria dikejar oleh orang-orang Yahudi, maka sampailah Nabi Zakaria dekat sebatang pokok.  Oleh kerana dia tidak ada peluang untuk melarikan diri lagi, maka dia pun berkata kepada pokok itu, "Wahai pokok, masukkanlah aku ke dalammu!".

Sebaik sahaja pokok itu mendengar kata-kata yang ditujukan kepadanya, maka dia pun membuka dadanya dan dapatlah Nabi Zakaria bersembunyi di situ.

Hal ini telah diketahui oleh Iblis Laknatullah, lalu dia mengarah orang-orang Yahudi itu menggergaji dan membelah pokok tersebut menjadi dua bahagian dengan maksud supaya Nabi Zakaria mati di dalam pokok tersebut.  Akhirnya orang-orang Yahudi pun mengerjakan suruhan Iblis itu.

Hal ini terjadi sebab Nabi Zakaria menaruh harapan pada pokok tersebut bukan kepada Allah S.W.T., sehingga menyebabkan kebinasaan dirinya dibelah dengan gergaji menjadi dua bahagian.

Dikisahkan dalam kitab tersebut, tatkala gergaji itu sampai di bahagian otak Nabi Zakaria, maka Nabi Zakaria pun menjerit.

Kemudian Allah S.W.T. berfirman yang maksudnya, "Wahai Zakaria, mengapa engkau tidak sabar menghadapi bala dengan berkata 'Ah'?  Sekiranya kamu berkata sekali lagi, akan aku keluarkan kamu dari senarai para nabi."

Apabila Nabi Zakaria menerima teguran dari Allah S.W.T. maka Nabi Zakaria menggigit bibirnya dan bersabar sehingga mereka membelahnya menjadi dua bahagian.

Oleh itu, wajiblah ke atas orang yang berakal bersabar terhadap bala dan tidak mengadukan kepada manusia, agar dia selamat dari siksa dunia dan akhirat.  Dan bala yang paling berat diturunkan adalah ke atas para rasul dan Nabi. Best Blogger Tips

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts