Gambar Google |
Yup, isu mentega yang disahkan haram tu.
Kek-kek lapis di Sarawak kalau dulu-dulu memang kebanyakannya guna mentega Golden Churn ni. Kek yang guna mentega ni hasilnya sangat sedap, walaupun harga mentega ni agak mahal. Mungkin sebab itulah kek dulu 'sedap-sedap'. Tapi sekarang dah tak boleh guna mentega ni dah, da kena berlatih guna mentega lain.
Untuk kita yang tahu ni, bolehlah berjaga-jaga dan ambil tindakan yang sepatutnya. Tapi untuk mereka yang tak tahu kat sana macam mana? Yang tak tengok berita kat TV, tak baca newspaper, takde internet, diorang tak tahu tentang ni. Kat kedai pun memang mentega-mentega ni terjual lagi. Takde hak pun nak halang ia dijual sama macam daging khinzir yang dijual dalam tin, tetap ada kan kat kedai-kedai? :)
Dekat-dekat dengan hari raya ni pulak, mesti la banyak kek-kek lapis akan dijual. Bila beli kek lapis pulak, kita tak tahu orang tu guna mentega apa. Jenuh jugak la nak tanya setiap penjual tu, guna mentega apa buat kek? Tu baru penjual... Kalau gi beraya pulak, takkan nak tanya tuan rumah tu pakai mentega apa??? Erkkk! Terus semua takmo makan kek lapis sarawak dah lepas ni kalo dibiarkan begitu saje...
That's why, patut ada inisiatif dari kerajaan supaya logo halal pada tin mentega Golden Churn tu ditarik balik. Kalau nak keluarkan logo halal pada kek-kek lapis sarawak yang tak guna mentega tu, ok... Bagus langkah tu, cumanya yang kat rumah-rumah ni macam mana eks???
Kalo kamu rasa bertanggungjawab, war-warkanlah ye tentang mentega ni... Terima kasih banyak-banyak.
No comments:
Post a Comment